Ako pokračuje výstavba golfového ihriska?

Text a foto: Milan Valachovič

Na jar 2007 sa v lese pri Marheckých rybníkoch začalo s výrubmi, ktoré vyvolali u časti občanov obavy a ktoré nakrátko rozprúdili diskusiu na stránkach miestnych periodík. Malacký hlas (MH) tomuto problému venoval niekoľko strán, kde prezentovali svoje názory ako odporcovia tak aj zástancovia projektu. Z príspevkov by sa zdalo, že prišlo k remíze, že všetko je v poriadku, a že treba len počkať a výsledok bude iba pozitívny (viď vyjadrenia projektového manažéra, ako aj primátora v MH 8/2007). Môj doplňujúci príspevok do MH odmietli v plnom znení publikovať, z dôvodov jeho obšírnosti a faktu, že druhá strana by sa musela tiež vyjadrovať. Aké pohnútky ma viedli k jeho napísaniu?

obrazok-010.jpg

Ako profesionálnemu ekológovi mi vety o ekologicky pozitívnej funkcii golfového ihriska so sústavou jazierok, ktoré budú v areáli tvoriť vzácny vodný biotop, mohli pripadať iba smutno-smiešne. Len dokazujú absolútnu neznalosť zástancov projektu v tom, ako fungujú biocenózy. Pre laikov môže umelá vodná nádrž s párikom labutí na hladine evokovať prírodnú mokraď, rovnako ako pokosená trávnatá plocha odpaliska citlivo obhospodarovanú lúku. Opak je však pravdou.

obrazok-012.jpg

Slová ing arch. Kachlíka by mohli v obmedzenej miere platiť, ak by sa golfový areál vybudoval na skládke hlušiny niekde na Ostravsku, ale určite nie v zdravom lese. Bohorovné presvedčenie technokratov, že človek má v moci ovládnuť prírodné zložky a ich funkcie bez toho, aby neprišlo k narušeniu a postupnému zániku biotopov a populácií rastlinných a živočíšnych druhov, býva žiaľ pre prírodné zložky tragické.

obrazok-011.jpg

Ak sa stavba realizuje v takom rozsahu a intenzite, je zvyčajnou požiadavkou (v danom prípade podľa zákona č. 24/2006 Z.z.) vypracovať štúdiu, v ktorej sa posúdia vplyvy na životné prostredie. Túto, tzv. štúdiu EIA, môžu vykonať certifikované spoločnosti a odborníci, ktorí by mali posudzovať zámery bez ohľadu na ekonomické pozadie, len na základe odborných podkladov a vlastných enviromentálnych vedomostí. To je ilúzia, z EIA sa stal dobrý biznis a tieto „zelené štúdie“ sa často používajú na zalepenie očí verejnosti a formálne naplnenie litery zákonného postupu. V úvode takejto štúdie sa pospomína množstvo nepodstatných faktov, že „dotknuté územie leží v strednej Európe“, z internetu sa posťahujú informácie o prírodných a sociálnych podmienkach, doplnia sa nejaké narýchlo dostupné a dávno neaktuálne štatistiky. Seriózny odborník by sa pod takú štúdiu nikdy nepodpísal.

obrazok-004.jpg

V našom prípade spoločnosť EKORAD s.r.o. (Čiližská 6, Bratislava) spracovala EIA štúdiu v tradičnom slohu, objeme aj (ne)kvalite pre spoločnosť KAMARO Trading s.r.o. (Donská 9, Bratislava). Aj v tomto konkrétnom prípade sa operuje starými údajmi, napr. mierou nezamestnanosti a priemernou mesačnou mzdou z roku 1998. Aby sa takáto dobre zaplatená štúdia nemusela spracovávať dlho, odkopírujú sa celé pasáže z predošlých správ – ani tu to nebolo výnimkou a preto sa v tejto štúdii (str. 21) dozvedáme, že súčasný stav ovzdušia v okrese Galanta sa po odstávke niklovej hute v Seredi zlepšil (!).

Po takejto konštatácii stačí štúdiu prešpikovať vyhláseniami, že predmetné územie (ležiace v skutočnosti v priamom dotyku s navrhovaným územím európskeho významu) leží mimo útvarov ochrany prírody, prírodných zdrojov a pamiatok a preto realizácia zámeru, vybudovať tu golfový areál nebude mať v nijakom smere negatívne účinky na okolie. A aby toho nebolo dosť, postrašia sa prípadní váhavci na úradoch tým, že naopak nerealizáciou zámeru bude región upadať, neklesne nezamestnanosť, priemyselný park stratí svoj potenciál, nastane doba temna! A ihrisko sa postaví pri inom meste a dane a zisky potečú do ich pokladnice im. No ktorý predstaviteľ samosprávy by si to zobral na svedomie?

obrazok-003.jpg

Neviem, či chabá EIA bola v tomto prípade príčinou, že ObÚ ŽP (4.8.2006) sa rozhodol stavbu neposudzovať podľa zákona 24/2006, ale podľa osobitných predpisov. Úrad oslovil dotknuté orgány, napr. pozemkový úrad, Správa CHKO Záhorie a iné. Z množstva ich odporúčaní ObÚ ŽP vybral len osem požiadaviek, pri dodržaní ktorých bude môcť KAMARO žiadať stavebné povolenie, napr. zachovať vzrastlé listnaté stromy a dodržať ochranné pásma vzácnych biotopov. Lenže, šidlo sa už vykľulo z vreca a tak investor s potrebným papierom v ruke mohol v plnom rozsahu požiadať o dlho očakávané stavebné povolenie, ktoré aj dostali v septembri 2006 od Mesta Malacky.

obrazok-007.jpg

Vyňatím z lesného fondu sa z hospodárskeho lesa stala razom parcela so stromami, kde sa už neuplatňuje lesný hospodársky plán, ale iba bohapustý výrub s cieľom zisku za odpredané drevo. Porušujú sa prepisy a normy, ktoré si samotní objednávatelia stanovili v technickej správe projektu, napr. označenie stromov v teréne ich odebnenie a zákaz prístupu k týmto stromom technikou v prepísanom rádiuse (ČSN DIN 18920).

znacenie.jpg

Darmo sa projektový manažér v MH 8/2007 hrdí tým, že ide o „fyzickú záchranu jednej tretiny porastov“ (o výrube dvoch tretín taktne pomlčal), realita je a bude horšia. Ak si dohľad nad výrubom robí tá istá firma, ktorá ho aj realizuje (VLM Malacky), niet sa čo čudovať a obavy sú na mieste. Koľko listnáčov sa z územia stráca, sa bez podrobnej porastovej mapy nedá presne zistiť, lebo pne sa po výrube vyberajú a likvidujú.

pen.jpg

Koľko stromov sa poškodí pri výruboch sa dá dedukovať iba z tých pár solitérov, ktoré tam nateraz ešte stoja ako nemá výčitka. V prípade silnejšej víchrice budú tieto stromy padať, nakoľko doteraz rástli v zapojenom lese. Solitér máva úplne inak vytvorený koreňový systém. A až sa začnú budovať drenáže a bude sa zákonite manipulovať s podzemnou vodou, s vysokou pravdepodobnosťou budú tieto stromy postupne odumierať. Ich suché konáre budú ohrozovať ľudí a tak sa po získaní patričných výnimiek dokončí výrub a stromy nahradia cudzokrajné dreviny, esteticky zakomponované do idylickej krajinky bankrov a jazierok.

soliter.jpg

Že sa porušuje množstvo zákonov a predpisov by mali iniciatívne kontrolovať kompetentní na úradoch, mestom počnúc a ministerstvom končiac, inšpektoráty ŽP a pod. A nie ponechať toto iba na pár bezradných občanov, ktorí v nemom úžase sledujú, ako si iní predstavujú zabezpečovanie trvalo udržateľného rozvoja regiónu.

16 komentárov
  1. Maros
    Maros hovorí:

    Na problem priemyselneho parku mam velmi podobny nazor ako autor. Citim sice, ze nemam dostatok informacii na komplexne posudenie, ale prave preto by som uvital naozaj rozsiahlejsiu odbornu diskusiu v lokalnych mediach. Som prekvapeny reakciou redakcie MH. Ved to, ze sa bude musiet vyjadrit aj druha strana by malo byt snad pozitivom. Nie? Dosah priemyselneho parku na Malacky je podla mna neporovnatelne vacsi ako priestor venovany diskusii o nom.
    Diskutovat sa samozrejme malo podstatne skorej, ale nikdy nie je neskoro. Minimalne preto, aby sa v buducnosti nestalo, ze podobny projekt pojde do realizacie v podstate bez sirsej verejnej diskusie.

    Ad. Porusovanie zakonov a predpisov. Ak naozaj prichadza k poruseniu zakonov, treba podat trestne oznamenie.

    Kazdopadne som rad, ze sa stav ovzdusia v okrese Galanta zlepsuje. Snad tento trend pride aj do okresu Malacky 🙁

  2. laawan
    laawan hovorí:

    dakujem vam Milan za skutocny a realny pohlad na to, co sa v okoli Malaciek deje, mne osobne to bolo jasne uz davno a je mi na zaplakanie z toho ako sa ku tomu stavia malacka verejnost, bohuzial masirovana sladkymi recami o
    prinose pre region a buducej prosperite…
    Raz mi niekto v zahranici povedal, ze mame lesy na ktore nam mnohe krajiny Europy hladia so zavistou… suhlasim a dodavam, ze miesto kde sa likviduje les v mene obycajneho biznisu v takych rozmeroch (navzdory tvrdeniam predstavitelov mesta svojim obyvatelom) NIE JE DOBRE MIESTO PRE ZIVOT.
    Na ziskuchtive rozhodnutia a zaroven aj odbornu uroven „manazerov“ celeho projektu dala asi tu najspravnejsiu odpoved sama priroda v ostatnych dnoch… Co nas caka dalej???

  3. mrspeeder
    mrspeeder hovorí:

    Suhlas, suhlas, suhlas. Co sa deje na uzemi vedla dialnice z Malaciek do Bratislavy od krizovatky na Pernek takmer az po Kamenny mlyn je nehoraznost. Vyruby lesa v takom rozsahu som na uzemi Zahoria este nevidel. Uz zasahy do lesneho porastu pri budovani tzv.priemyselneho parku pri Lozorne, kedy sa myslim p.Vaskor nechal pocut ze to nieje les, ale zhorenisko boli absurdne. Vtedajsie stromy mali od zhorenych poriadne daleko a z priemyselneho parku a ospevovaneho „Zahorackeho Sillicon Valley“ sa stala hala na sitie sedadiel pre Volkswagen. Tomuto padlo za obet tolko stromov ? Situacia sa opakuje, akurat ze na mieste lesa teraz bude golfove ihrisko. Pred par tyzdnami sa prehnala Malackami vichrica, kedy vyvracala stromy az tak, ze bola dialnica neprejazdna. Nepochybujem o tom, ze keby sa nezacalo s vyrubom, nic take by sa nestalo. Co dalsie nas este caka ? Co pripravime nasmu zivotnemu prostrediu ?

  4. Ivana Potočňáková, redakcia Malacký hlas
    Ivana Potočňáková, redakcia Malacký hlas hovorí:

    Téme výstavby Priemyselno-technologického parku Záhorie sa dvojtýždenník Malacký hlas s rozličnou mierou intenzity venuje od úvodnej fázy, teda už viac ako osem rokov. Je pravdou, že s nástupom realizačných prác ubudlo informácií zo strany správcovskej spoločnosti Eurovalley, a.s. Bez faktov a podložených informácií sa ťažko pracuje aj tvorcom mestských médií. Zdrojom informácií zo strany Mesta Malacky je projektový manažment, keďže na realizáciu prístupových ciest a infraštruktúry parku mesto čerpá prostriedky EÚ. Verejnosť sa však zaujíma o mená investorov a aktuálne informácie, ktoré, žiaľ, nemáme. Je však našou prácou a povinnosťou pýtať ich a odovzdávať čitateľom, preto budeme v ich zložitom získavaní pokračovať.

    Výstavba golfového ihriska v PTPZ nenecháva chladným hádam žiadneho obyvateľa regiónu (v pozitívnom i negatívnom zmysle). Aj preto si redakcia Malackého hlasu cení príspevok RNDr. Milana Valachoviča, prinášajúci odborný a kompetentný pohľad na vec. Jeho jedinou „chybou krásy“ je rozsah, presahujúci možnosti bežného vydania novín. Redakcia, vyhradzujúca si právo na krátenie rukopisov, sa obrátila na autora so žiadosťou o verifikáciu kráteného rukopisu, resp. redukovanie rozsiahleho materiálu samotným autorom. So žiadnou z dvoch ponúknutých možností autor nesúhlasil. Jedine z tohto dôvodu materiál (zatiaľ) nebol publikovaný. Je bežnou praxou a prejavom profesionality, že radakcia požiada o stanovisko ďalšie zainteresované strany – v tomto prípade investora i Obvodný úrad životného prostredia, ktorý rieši podanie v súvislosti s údajným porušovaním zákona a predpisov. Ako správne poznamenal Maroš – to, že sa vyjadrí druhá (tretia…) strana, je pre čitateľa určite pozitívom. Minimálne tým, že mu dáva priestor na vytvorenie vlastného názoru. Takto postupuje i Malacký hlas.
    Záujem občanov o veci verejné je prejavom vyspelosti spoločnosti. Som rada, že sa tak deje aj na stránke Malackých pohľadov.

  5. natasa
    natasa hovorí:

    Osobne vnimam vystavbu golfoveho ihriska velmi negativne a to z niekolkych dovodov.
    Prvym je moje sukromne presvedcenie, ze golfove ihrisko nesplna ciele projektu Eurovalley – zona, kde bude stat golfove ihrisko, bola v projekte Eurovalley vyhradena na sportovu a obciansku vybavenost – tento ucel jedno golfove ihrisko rozhodne nesplna. Pre sportove vyzitie vacsiny obyvatelov mesta je nepouzitelne. V Malackach chybaju verejne sportove plochy na futbal, streetbal, inline korculovanie atd. a nie golfove ihrisko.
    Ekologicku zataz a dopad na stav podzemnych vod a zvysnych porastov listnatych stromov obsirne opisal aj pan Valachovic aj pani Reifova (v Malacku), ktoru ocenujem za to, ze sa nebala ist do, podla mna neferovej a velmi ostrej konfrontacie s mestom. Namiesto odbornej, alebo prinajmensom slusnej odpovede, sa jej dostalo osobnych invektiv od primatora, co ma velmi sklamalo.
    Dalsim dovodom je sposob akym sa investorovi podarilo dosiahnut schvalenie jeho projektu. Po predlozemi prvych planov sa pri dalsich rokovaniach v tichosti a bez upozornenia v dopracovanych variantoch objavili nove prvky, ktore by pri prvom rokovani mali velmi negativny ohlas. Takym doplnkom je napriklad aj vodna nadrz (prezentovana ako jazierko), potrebna na zavlazovanie travnika.
    Nie vsetci mestski poslanci su rovnako „ostraziti“ a tak nakoniec vsetko potrebne, po niekolkych hlasovaniach, preslo. V Malackach sa v poslednom case akosi casto schvaluju kontroverzne projekty sposobom „hlasuje sa dovtedy, kym to neprejde“.
    Informovanost o projekte Eurovalley tiez nebola dostatocna. V Malackom hlase sa prezentoval projekt s nakresmi zon a uzemia, ktoreho sa to tykalo, ale bez nazorov pripadnych kritikov. Informovat nerovna sa otvorit diskusiu a ta tu, podla mna, chybala. Pri takychto velkych projektoch by malo mesto samo oslovit odbornikov, pripadne zastupcov obcianskych iniciativ, otvorit diskusiu a dat jej priestor vo svojich mediach. To je podla mna serozny pristup, nie vyzva typu „plany su k dispozicii na Mestskom urade a pripomienky mozete uplatnit pisomne tamtiez“. Toto su projekty s prilis velkym rozsahom a dopadom na dalsie smerovanie, fungovanie a vzhlad mesta. Na take nestaci jedno specialne cislo Malackeho hlasu, a aj to v case, ked sa uz vystavba zvratit neda. Projekt sa pripravoval niekolko mesiacov a kvalitna diskusia k nemu by mala prebiehat rovnako dlho.
    Viem, ze nie kazdy obyvatel Malaciek travi vikendy prechadzkami po lese a ani nie je odbornikom na zivotne prostredie (to nie som ani ja). A vacsina z nich je k takymto temam lahostajna, lebo maju dost vlastnych starosti. To ale neznamena, ze sa ich to netyka. Lesy okolo Malaciek su jedinecny filter, ktory mestu zlepsuje ovzdusie – filtruje prach z okolia (nezabudajme, ze Zahorie je vlastne na pusti), reguluje stav podzemnych vod a ovplyvnuje aj teplotu vzduchu (v lete zabranuje vacsiemu prehrievaniu a v zime chrani pred silnymi mrazivymi vetrami). Ak bude odlesnovanie v bezprostrednej blizkosti mesta takto pokracovat dalej, Malacky rozhodne nebudu dobrym miestom pre zivot. Bez naozajstnej diskusie pred schvalenim, si poslanci na seba beru privelku zodpovednost. Rozhoduju o veciach, ktore ovplyvnuju zivot 17 000 ludi. Mam pocit, ze vacsina z nich si to nie vzdy uvedomuje. V Malackach sa realizovalo uz niekolko projektov, ktore boli sice prilevom penazi, ale nie prinosom pre ludi a mesto samotne.

    P.S.: Trochu som sa rozpisala, prepacte… 🙂

  6. luky
    luky hovorí:

    Enviromentálny barbari tak sa to dá jednoducho nazvať. Golfové ihrisko pre boháčov , nie pre strednú vrstvu už vidím ako sa tam na vozíkoch prehána prednosta a spol. Nám už len zostane za 8000 mesačne chodiť po nich upratovať zbierať stratené loptičky, poprípadečistiť jazierka.
    Načo je na zahorí 5 golfovích ihrísk
    Malacky
    Sekule – stavba začne v septembri2007
    Skalica
    Myjava
    a vraj sa má robiť aj v Jablonici
    Je mi z toho zle

  7. VIERA SEFCIKOVA
    VIERA SEFCIKOVA hovorí:

    opytam sa : preco sa na takyto druh sportu a biznisu nevyuzili lokality kde poriadne nic nerastie preco sa musi vyrubovat dobry a zdravy les …hej kde ste pani ochranari …pani lesni odbornici..ozaj to funguje u nas tak dostali sme do kapsy tak rdzime huby…

  8. Milan
    Milan hovorí:

    Ked tie ihriska budu ,zistite aky prinos budu mat pre vsetkych v regione…tak ako potrebuje kazdy kraj cesty potrebuje golfove ihriska…

  9. keram
    keram hovorí:

    Golfové ihrisko, ktoré bude pri Skalici je navrhnuté na pozemkoch, kde je teraz orná pôda. To som teda ešte naozaj nepočul, aby sa kvôli golfovému ihrisku vyrúbal les! A to, že si „náš“ pán primátor ešte otváral ústa na p.Reifovú za to, že kritizovala niečo čo tu 99,99% Malačanov absolútne nepotrebuje, svedčí o tom koho záujmy obhajuje. Ale o tom to celé je: investori tu nepotrebujú inteligentného človeka s vlastnými názormi, ale potrebujú úbohučkého gašparka, ktorý bude poskakovať tak, ako budú oni ťahať za nitky…

  10. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Myslím, že to je dobre vymyslené. Nie je nad to stráviť príjemný víkend na chemickej trávičke pri diaľnici po úmornom pracovnom týždni strávenom vývojom vesmírnych technológií v logistickom centre 😉

  11. Pietro
    Pietro hovorí:

    pracujem tam a myslim si ze to je fajn praca aj ked sa tam niekedy narobime a malo platia,je to lepsie ako niekde vo firme je to parada!

  12. bo
    bo hovorí:

    treba sa pozrieť aj na to, ako hlasoval autor článku v mestskom zastupiteľstve vtedy, keď sa hlasovalo o tom, či tam to ihrisko bude alebo nie..

  13. Mival
    Mival hovorí:

    Co je to za demagogia? O tomto sa predsa nikdy v zastupitelstve v takejto podobe nehlasovalo….hlasovalo sa o priemyselnom parku PPZ an block. V septembri 2003 sa schvalilo na MsZ zadanie na urbanisticku studiu PPZ, tato sa v oktobri 2003 zobrala na vedomie a bolo vymalovane. Vo vztahu k priestoru Vaskova, kde je dnes golfovy areal sa v zadani navrhovali veci ako“ respektovat hodnotne biotopy v lokalitach Marhecke rybniky, Dubin, Tancibok a tokov Mociarky a Maliny“, „nenarusit rezim podzemnych vod“, „nenarusit fungovanie ekosystemov“, dokonca „zabezpecit vystavbu ekoduktov“ atd, atd….akonahle sa vsak uzemie dostalo do ruk Eurovalley, tak sa o zone D prvy krat zacalo hovorit ako o priestore pre rekreacne a volnocasove aktivity s prislusnou vybavenostou…stale sa ale otvorene nehovorilo o golfe. Golf hrozil na druhej strane, v priestore Kruhy a v casti Mestskych lesov Vampil. Tam sa to podarilo poslancom stopnut vcas, hoci par jedincov zainteresovanych v akcii lobovalo vehementne! O tom ze sa chysta golf aj v zone D vedelo iba par zasvatenych na Meste a vyssie. Ale to uz bolo vsetko mimo poslancov MsZ, mozno aj Mesta….tam si to cele uz kocirovala skupina okolo developerov.

  14. beina
    beina hovorí:

    zvlastny pocit..tema a kruh sa zdal byt uzavrety a predsa:-))) kazdy z nas sa zodpoveda za svoje ciny a bicovanie milana valachovica mi prijde skutocne tragikomicke. ako jediny v zastupitelstve vyvodil voci sebe dosledky, i ked su suvislosti celkom podivne a mohli by sme diskutovat o ich potrebnosti a spravodlivosti, vzhladom ku skutocnostiam konania milana. dodnes vnimam jedny fakt – odchod odbornika a rovneho chlapa.
    a golf? urcite zaujimavy sport. nech zhodnoti cas preco v takej lokalite, s takymi hrdymi otcami myslienky:-),v takych zvlastnych suvislostiach.
    tak teda inzercia pozyva navstevnikov do luxusneho golfoveho rezortu. mozno je to cesta originalneho rozvoja regionu, ktora respektuje potreby obyvatelov, dannosti regionu i jeho mozne perspektivy. Resume: volba predstavitelov obci a poslancov. tema o pokore a svedomitosti k poslaniu poslanca a najma o zodpovednosti. a tu koncim svoj prispevok a prajem prijemny vecer

  15. Pelle 2
    Pelle 2 hovorí:

    no je mi luto tich stromov,zivocichov ale doba stale pokrocuje a je stale malo miesta.Ludia wed toto nebolo posledne lesy co virubaly je ich ovela wiac,preto bi sme sa mali stretnut a zabranit tomu pred uradom zivotneho prostredia a ZAHLASIT IM JEDEN VELKY NAZOR OBCANOV —— POMOZME VECIAM KTORE MAME RADI.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.