Najstaršie čerpacie stanice

Nie je známe, kedy a kde vznikla prvá čerpacia stanica v meste. Asi to bolo ešte v pálffyovských časoch. Isté je, že jedna z prvých bola na dnešnej Záhoráckej ulici oproti hotelu Tatra, pred vtedajšou Tatrabankou.

Vidíme ju na fotografii z obdobia po roku 1925. Nebola to klasická veľká čerpacia stanica, aké poznáme dnes, tvoril ju len jeden stojan. Obsluhu tejto čerpacej stanice podľa pamätníkov zabezpečoval, aspoň v neskorších rokoch, pán Makyta.

Neskôr pribudla ďalšia aj na opačnej strane, pri Tatre. Obe čerpacie stanice fungovali už pred rokom 1936, no nemali žiadne podzemné zásobníky.

Podľa všetkého bola na Záhoráckej ulici benzínová pumpa ešte pred obchodom Tichých (vedľa dnešnej reštaurácie Kity) a pamätníci spomínajú ešte jednu, približne v miestach dnešného MCK. Niektorú vraj obsluhoval, zrejme v najstarších časoch, pán Tóth.

Ďalšiu čerpaciu stanicu nám ukazuje fotografia na dnešnom Mierovom námestí, približne v miestach medzi parkoviskom a križovatkou.

Podľa pamätníkov istý čas bola čerpacia stanica aj na Stupavskej ulici. V roku 1936 podľa V. Šípa začala fungovať čerpacia stanica vedľa budovy dnešného okresného súdu (niekdajšieho „okresňáku“) na Mierovom námestí.

Mala dve podzemné nádrže s obsahom 3 a 20 metrov kubických. Fungovala do 70-tych rokov minulého storočia.

Pumpárom tu bol pán Fapšo, neskôr pani Mikšíková . Prístrešok čerpacej stanice a podzemné nádrže boli odstránené prednedávnom pri stavbe polyfunkčnej budovy.

Ďalšia čerpacia stanica na Brnianskej ceste (oproti Kauflandu) bola v prevádzke od konca roka 1969. S malou prestávkou funguje dodnes. Neskôr vznikla ďalšia čerpacia stanica pri diaľničnom privádzači, dnes funguje aj viacero menších čerpacích staníc.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.