Pokrstené dažďom šťastia?

Keď sa slávnostne otváral golfový areál pri Malackách bol som už niekoľko dní mimo Európu. Ocitol som sa v krajine, kde nedozierne, mierne zvlnené stepi, so spasenou trávičkou na pol centimetra priam volajú po tom, aby človek zobral do ruky zakrivenú bakuľu a rozšafne odpaľoval jedno vysušené ovčie hovno za druhým do stoviek jamiek po syslích norách. Neurobil som to. Golf, dokonca ani v jeho prapôvodnej podobe, ma neláka. A ten, ako sa s obdivom píše na stránkach Malackého hlasu „s módnou prehliadkou, hojnosťou jedál a nápojov, kasínom a naleštenými BMW“ už vonkoncom nie!

Nebudem tu pitvať pozadie celej myšlienky a genézu výstavby, klientelizmus a obchádzanie mnohých predpisov – veľa sa o výstavbe ihriska popísalo v Malackom hlase (MH8/XVII, 2007) a na ničom sme sa nezhodli. Zastavím sa iba pri výrokoch typu „zachránili sme tisíce vzácnych stromov“, prípadne slovách architekta, že tu vznikne„kus krásnej prírody ako vrchol krajinárskej tvorby“ (Týždenník pre Záhorie, 19.7.2007).

Aká je realita? Zoberme si slovo les. V danom prípade ten hospodársky. Ak sa ony „vzácne“ stromy ocitnú v rubnom veku, tak sa podľa platných predpisov LHP vyťažia a podľa platných predpisov sa plochy opätovne zalesnia. Primárnou funkciou takéhoto lesa je produkcia dreva, sekundárnou funkciou je ochrana pôdy, vlahy a podzemných vôd. Je to domov pre bezpočet živočíchov a rastlín a les plní aj ďalšie funkcie. Rúbanisko, aj vypálené plochy, prípadne kompletne zožratý porast lykožrútmi je lesom. V inom štádiu vývoja, ale stále je to LES. Stále je tu šanca na znovuzalesnenie, prípadne aj na samovývoj narušeného ekosystému, ktorý v našich klimatických podmienkach vždy dospeje k nejakej forme lesa.

To, čo na lokalite Vasková vzniklo, je umelé – ešte tam síce prežívajú stromy, ale už nejde ani legislatívne, ani enviromentálne o les. Ak má golfové ihrisko plniť svoje „vznešené ciele“, sú všetky rezíduá bývalého lesa a vegetácie ako takej len na príťaž. Terén treba drenážovať a inde naopak doplniť irigačnými zariadeniami, treba ho moderovať navážkami cudzorodého materiálu podľa úplne iných kritérií, než by to vyhovovalo pôvodne tam žijúcim živočíchom. Krtince na greene? Tak to teda v žiadnom prípade. Alebo podmáčané plochy s tuhou sitinou? Fuj, nechutné. Zaviezť stavebnou suťou. A kto bude hľadať stratené loptičky v malinčí, čo tak hnusne pichá a trhá ponožky zn. Callaway? Nasadiť randap. A „kus krásnej prírody“ je na svete.

Rozkazovať „větru a dešti“ chceli už väčší páni a nepodarilo sa im to. Už prvá víchrica, päť dní po otvorení, preverila experiment so zásahmi do lesného zápoja. Výsledok je zbytočné komentovať slovne, postačilo pár fotografií. A to je len začiatok. Počet silných vetrov aj ich intenzita hraničiaca s orkánmi bude narastať. Či ma to teší? Neteší. Mohol tam byť les – je jedno či starý alebo mladý. Les. Teraz je tam niečo, čo s veľkou pompou a ohňostrojmi oslávila tzv. smotánka. Niečo, čo bude prosperovať alebo živoriť v závislosti od toho, ako sa bude vyvíjať situácia v geopolitickej a hospodárskej sfére, ale aj do akej miery sa vyplatí regulovať to, čo ekologicky už teraz zlyhalo.

Foto: prvú odfotil autor článku, ostatné Jakub Valachovič

4 komentárov
  1. MR
    MR hovorí:

    Radsej keby na tomto uzemi rozvijali geotermálnye pramene s horúcou vodou s vlastnosťami vody z Mŕtveho mora, o ktorych pisali, ze tam vraj su. To by bolo pre vsetkych, aj normalnych ludi, a este by mohli tak vykurovat aj cele Malacky.

  2. Marek Brna
    Marek Brna hovorí:

    Pán Valachovič, klobúk dolu. Super text, no osobitne ma zaujal vtipný úvod. Špica!

  3. M!ro
    M!ro hovorí:

    Na fairwayoch sa objavili nove prekazky… Je na case zvysit par ihriska. Skoda tych par zostavajucich stromov, aj ked to uz nebol les, je lepsi zivy strom ako v polovici zlomeny… S vetrom sa pri „krajinarskej tvorbe“ neratalo??

  4. bm
    bm hovorí:

    golfove ihriska na SVK je biznisom pre malu skupinku ludi. Diskusia ktora prebiehala pred a pocas vystavby bolo ucelove zastieranie, demagogia, mlzenie a prekrucanie faktov.
    Ved, pravda je ralativna, zalezi len na uhle pohladu.
    Ved: golfove ihrisko prispeje rozvoju cestovneho ruchu co bude mat pozitivny dopad pre cely region. VSETCI z toho budu profitovat. … Mame ihrisko, profitujeme, je na dobre.

    Dazdu a vetru nerozkazes. Nic co vytvorila ludska ruka nieje vecne. Pokial bude pompezna pumpa ochotna pumpovat = udrziavat areal pre SVOJ VLASTNY PROSPECH, dovtedy budeme mat WHITE SANDS.
    Otazka znie, comu vdacime za zvysovanie kvality v regione. Vojenskemu vycvikovemu priestoru vdaka ktoremu ostali povodne palfiovske lesy lesmi, je to SPP ktore brani dalsej urbanizacie a udrzuje ochranne pasma v okoliach svojich lozisk, alebo su do DEVELOPERI ktore tuzia premenit zivu plochu na dokonaly projekt?

    Pri troche ironie dodam ze bezny MALACAN ma stale dojem ze je vsetko poriadku. Vona borovicovej zivice zo SWEDWOODO premiesena vo vetre s prachom a pieskom nas nenechavaju na pochybach ze sme na ZAHORI. … a kedze rorptilove podmienky ovzdusia sa zlepsuju, treba vydat programove vyhlasenie ze je perspektiva dalsieho rozvoju mesta bez toho, ze by sa prevvysil limit znecistenia ovzdusia.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.