Som s vami, kričal predseda MsNV

Pred 20 rokmi začal pád komunistického režimu v Československu. O niekoľko dní neskôr sa k revolúcii pripojili aj Malačania. Podrobnosti o priebehu týchto udalostí v novembri 1989 v Malackách zaznamenal na stránkach mestskej kroniky Dr. Pavol Hallon.

Na deň 27. november bol vyhlásený generálny štrajk. Už predtým sa aj v našom meste šírili letáky vyzývajúce na odpor proti komunistickému režimu a na demokratizáciu verejného života. Plagáty boli písané rukou, ale aj na písacom stroji; pri kopírovaní pomohol xerox. V nedeľu 26. novembra bolo mesto zaplavené plagátmi vyzývajúcimi na generálny štrajk, ktorý sa mal konať o deň neskôr na poludnie. Plagáty boli vo výkladoch obchodov na námestí a v ďalších uliciach mesta. Tieto letáky boli stále stŕhané hliadkujúcimi komunistami a členmi mestského národného výboru (MsNV). Na niektorých plagátoch sa objavili nápisy: „Stŕhači plagátov, hanbite sa.“

Štrajk sa začal podľa plánu na námestí, ktoré sa naplnilo ľuďmi v priebehu pätnástich minút. Nad hlavami viali slovenské zástavy a ozývali sa rôzne heslá (Slobodu, slobodu; Preč s KSČ; Chceme slobodné voľby, atď.). Dav sa pohol z námestia smerom k Tatre a odtiaľ k farskému kostolu. Odtiaľ išiel sprievod ku gymnáziu, kde sa k nemu pripojili študenti. Z gymnázia pokračoval sprievod zase na námestie. Podľa Hallona sa v sprievode zišlo okolo 3000 ľudí.

Dav pred budovou MsNV (dnešný okresný súd) skandoval, že chce vidieť predsedu (obdoba dnešnej funkcie primátora). „Tento sa objavil v okne na poschodí a krátko zakričal „Som s vami.“ Dostalo sa mu vypískania a skandovalo sa „Neskoro, neskoro…“ To isté sa stalo i podpredsedovi, ktorý prehlásil, že sú ochotní k serióznemu dialógu.“

Zástupcovia revolučnej organizácie Občianskeho fóra (OF) sa dostali do miestnosti mestského rozhlasu a čítali do mikrofónu rôzne prehlásenia. Tým štrajk v Malackách skončil. Ďalšie manifestácie boli 28. novembra a 3. decembra. Minimálne jedna z manifestácií v Malackách prebiehala v zámockom parku pod tribúnou vedľa futbalového ihriska. Prehlásenie k davu prečítala Zuzana Chrustová. Jeden z účastníkov manifestácií hovorí, že ľudí vtedy k účasti na mítingoch inšpirovali televízne prenosy z Bratislavy. Pamätá si to prekvapenie, že v televízii dávali prenosy z demonštrácií proti vláde, „skoro by som povedal, že ani dnes by nedostali toľko priestoru.“

V meste vznikol kresťanskodemokratický klub, ktorého členmi sa podľa kroniky stali dve tisícky Malačanov. OF sa premenovalo na Verejnosť proti násiliu (VPN), jej malacká pobočka vznikla 28. novembra a prihlásilo sa do nej 717 občanov. O dva dni neskôr sa vytvoril akčný výbor, ktorý tvorili Milan Ballay, Alena Uváčiková, Vladimír Šíp, Viera Suchá, Marcel Orth, Dušan Dobrovodský, Luboš Klíma, Stano Bellan, František Klíma, Luboš Sloboda, Dušan Šuster, Daniela Gondová, Miroslav Danihel, Eva Handlová a Jozef Pavlák. Z nich prví štyria boli oprávnení konať v mene VPN.

Skupiny aktivistov v Malackách a okolí organizovali mítingy a pomáhali zakladať miestne pobočky VPN. Viedli sa tiež dialógy s predstaviteľmi padajúceho režimu. Cieľom týchto dialógov podľa kronikára bolo, „aby sa do vládnutia mohli zapojiť i občania, ktorým to doteraz pre ich politické alebo náboženské presvedčenie nebolo možné. Jednalo sa o znížení počtu členov KSČ v MsNV. Rokovania neboli veľmi úspešné, lebo mestskí funkcionári nechceli zo svojich pozícií ustúpiť a mandátov sa vzdať.“ Pôvodnými členmi Rady boli Pavol Sedlák, Aladár Valent, Fredo Lazarčík, Jozef Sloboda, Mária Vejmelková, Irena Reifová a Anton Sakaláš. Po novembri nakoniec Radu MsNV doplnili traja členovia – Ján Danišík, Ivan Stanislav a Milan Kučera. Predsedom MsNV zostal Jozef Kozel, podpredsedami Ladislav Malášek a Michal Janči.

Svoje požiadavky počas revolúcie sformulovali aj študenti gymnázia, ktoré odprezentovali na stretnutí s podpredsedom MsNV Ladislavom Maláškom za účasti profesorky gymnázia Dr. Mojžišovej. Gymnazisti žiadali prešetriť a oznámiť výsledky udalostí zo 17. novembra v Prahe. Okrem toho sa požiadavky týkali aj života v Malackách. Chceli, aby sa zlepšila úroveň časopisu Malačan, aby bola v meste venovaná zvýšená pozornosť ekológii a aby bola verejnosť informovaná o výstavbe v meste. Zaujímavou bola tiež žiadosť predĺženia otváracích hodín v telocvičniach do 22. hodiny.

Napriek eufórii revolučných udalostí prebiehalo prevzatie moci v Malackách plynule a bez väčších problémov. Rada MsNV ukončila svoje pôsobenie po slobodných komunálnych voľbách v roku 1990, na základe ktorých vzniklo nové mestské zastupiteľstvo.

Dnes, po dvoch desaťročiach, sa význam novembra 1989 relativizuje. Slovami aj skutkami. Niekde sa stala chyba. Revolúcia avizujúca zmenu, víťazstvo pravdy a lásky (podčiarknuté symbolom písmena V, vytvoreným z dvoch prstov), išla do stratena. Karel Kryl to postrehol veľmi skoro: Ach, lásko, co se s námi stalo, vždyť blbství zívající / nám véčka prstů vzalo i světlá světla svící / a správci staronoví dál v kalné vodě loví / zvuk mincí mezi slovy, co říci, co říci, co říci?

Foto: archív MCK Malacky

18 komentárov
  1. bo
    bo hovorí:

    20. rokov dozadu sme sa na pár dní tešili, že padol bolševik… Ale nepadol.. Len potreboval čas , aby sa trošku rozhliadol, prispôsobil sa a hlavne sa všade infiltroval.. Dnes už je opäť v každej prdeli a rozhoduje o všetkom.. Už si nehovorí súdruh, komunista alebo bolševik, ale je to nejaký sociálny demokrat, ľavičiar alebo chlapík idúci správnym smerom po ceste tretej triedy..

  2. Mival
    Mival hovorí:

    Velka vdaka Martin za aktualny prispevok. Ja som sa akcii v Malackach nezucastnoval, cely tyzden som bol v Bratislave, kde to bolo euforickych 10 dni v mojom zivote, na ktore nikdy nezabudnem. Tak mam aspon moznost vidiet a precitat si priebeh Zamatovej v Malackach z nasej webstranky. Dnes je az tragikomicke ako sa k odkazu novembra hlasia Ti, co do poslednej chvile trcali na svojich flekoch, alebo sa klepali niekde v kute strachom. Pripad kachlickujuceho Pasku je takou ceresnickou na torte.

  3. bo
    bo hovorí:

    A jeho voliči sú tí, ktorým najviac ublížil a ktorí pod jeho vládou najviac trpeli.. Ale asi už majú veľa rokov na to, aby si to pamätali, alebo si to pamätať nechcú a možno len nepostrehli, že ten bolševik sa len rýchlo prezliekol a hraje sa na niekoho iného.. Je však ľahko rozpoznateľný.. Má červenú kravatu, je strašne múdry, vie takmer všetko, je neomyľný, rozpráva všetko, čo chcete počuť, ľahko sa rozčúli, nemá rád kritiku a všetko by dal ľuďom, štátu, svojej strane – čiže sebe a svojim vyvoleným…

  4. antikomunista
    antikomunista hovorí:

    Netreba chodiť ani do vlády, stačí sa pozrieť len na toto mesto kto mu vládne ! ( bolševik a štbák ) .
    Oslavujeme 1. máj ako za strých čias komunizmu. kladieme vence oslobiditeľom a okupantom zároven. No kde vzdať úctu obetiam komunizmu a boja za demokraciu, na to niet už miesta ale hlavne chute.
    Komunista zostane komunistom aj ked ide rôznym smerom.

  5. dusan j
    dusan j hovorí:

    pozrite na stránku malacky.sk, komentáre k článku Nežná revolúcia po 20 rokoch začali sa cenzúrovať komentáre!! toto není dobro

  6. MPD
    MPD hovorí:

    Prosim vas,ak je to tak, ako to vyzera, co budeme robit? Aj ja som si to vsimol. Ved to, co sa deje, je vysmech demokracii. Vymazat prispevok obcana, bez ohladu na to, ze je to poslanec, z http://www.malacky.sk? To moze len niekto z domu riadit, kto ma adminske prava. Davajte prosim navrhy

  7. MPD
    MPD hovorí:

    Prosim vas,ak je to tak, ako to vyzera, co budeme robit? Aj ja som si to vsimol. Ved to, co sa deje, je vysmech demokracii. Vymazat prispevok obcana, bez ohladu na to, ze je to poslanec, z http://www.malacky.sk? To moze len niekto z domu riadit, kto ma adminske prava. Davajte prosim navrhy

  8. Maja
    Maja hovorí:

    V našom meste sú cenzurované všetky mestské média.Kto pozorne ich sleduje, tak určite má dojem ,že vedenie mesta a jeho zmestnanci sú 100 % nemajú žiadne škvrny vo svojom „podnikaní s mestskými realitami a financiami“Všetko je v našom meste pre život OK.

  9. PaV
    PaV hovorí:

    MCK organizuje v piatok 20. 11. o 18.00 h. spomienkový večer s koncertom Jana Kryla v galérii MCK. Môžete sa prísť podeliť o svoje zážitky a dojmy.

  10. Petras P.
    Petras P. hovorí:

    ale ianus je asi malo povedat ze je vo volbach druhy.ten nazor bude silnejsi vo volbach len vtedy ked bude stat proti nemu nekdo silny kto ma podporu ludi.jeden na jedneho.a to stale nie je.takze je to o nicom a bude mu to stacit na to aby zase presiel do dalsich 4 rokov

  11. ianus
    ianus hovorí:

    Ctený Petras, to že bol p. O. vo voľbách druhý, považujem za signál, že pozícia p. O. už nie je taká silná, ako bola doteraz. Pravdepodobne si to uvedomuje aj on sám a radšej ako na výsledky svojej práce stavil na popularitu Smeru, na ktorej by sa chcel presurfovať do ďalšieho volebného obdobia. Tomu nasvedčuje aj kauza kalendáre. Že okres Malacky sa začína červenať, to je možné zistiť z výsledkov niekoľkých posledných volieb. Pravdepodobne preto sa p. O. priklonil na stranu Smeru.
    To, že bol až druhý, je povzbudzujúce najmä z toho pohľadu, že konečne je tu osoba, ktorá získala dostatočný počet hlasov na to, aby mohla p. O. v budúcich voľbách poraziť. Podotýkam, že voľby primátora sú založené na väčšinovom systéme.
    Keďže p. O. sa už rozhodol a stavil na červenú (ďalší obrat v budúcom roku neočakávam), modrí by si mali tento volebný výsledok všimnúť a začať spoločne pracovať na získaní podpory pre túto osobu. Dúfam, že ich nenapadne postaviť niekoľko kandidátov, aby sa navzájom oberali o potrebné hlasy. V tomto beriem voľby do VÚC ako isté referendum, alebo primárky, k voľbám primátora.
    Ešte jedna vec. Budúce voľby primátora asi nebudú veľmi férové, lebo kandidáti nebudú mať rovnakú východiskovú situáciu (ostatne tak to bolo aj v týchto voľbách županov). Malacky nemajú žiadnu tému, ktorá by vo voľbách dokázala profilovať kandidátov a voličov. Nič ako napr. skládka v Pezinku tu neexistuje. Preto sa bude voliť podľa stereotypov. V júni by mali byť parlamentné voľby a Smer robí všetko preto, aby svojim voličom vliezol do pr…. Na tejto vlne sa povezie p. O., stačí keď sa v meste rozvešia pár plagátov p. O usmievajúceho sa s p. R.F.. Nerobím si ilúzie, ale budúci rok každá akcia v meste bude mať pachuť predvolebnej kortešačky, 1. máj, Streetfest a pod. To všetko bude za mestské peniaze reklama najmä pre jednu osobu. A ešte sú tu servilné/závislé mestské médiá a cenzúra na stránke dobrého miesta pre život.
    Takže, modrých čaká ťažký kus práce, ale východisko majú celkom slušné. Len nesmú zaspať na vavrínoch…

    Preto som napísal, že volebný výsledok je nádej vzbudzujúca správa

  12. bo
    bo hovorí:

    Streetfest? ha ha ha.. dovolte, aby som sa zasmial.. Za mestksé peniaze reklama? Máte aspoň minimálnu predstavu, čo stojí Streetfest a kolko na túto akciu dáva mesto? asi nie, inak by ste to nemohli napisat.. napíšem Vám to v percentách .Ok? 2,5 % z rozpočtu tohtoročného Streetfestu.

  13. ianus
    ianus hovorí:

    RE bo: 2,5 %? OK, ospravedlňujem sa a vetu opravujem na „to všetko bude aj za mestské peniaze reklama pre jednu osobu“.

    PS Akcie som spomenul ako príklad a netvrdil som, že sú výlučne vo finančnej réžii mesta. Ak moja formulácia vzbudila tento dojem, tak sa ešte raz ospravedlňujem

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.