Malacké detaily (8) – Odhalenie

Čuduj sa svete, aj takýto pohľad sa môže naskytnúť v Malackách. Kde? To už je ďalšia úloha pre čitateľov Malackých pohľadov. Bodom bude ocenená bude rýchla a správna odpoveď. Uznaním potom prípadné doplňujúce informácie.

Bod získal „mato“ naozaj sa jedná pohľad na strechu hrobky na bývalom židovskom cintoríne v Malackách. Jej autorom je pravdepodobne architekt Wilhelm Stiassny, projektant synagogy z roku 1900. Boli použité rovnaké prvky orientálneho štýlu. Každá zo stavieb mala však rozdielny osud. Kým synagoga sa aj napriek premene okolia dočkala rekonštrukcie, areál cintorína je na súkromnom pozemku výrobnej firmy a jeho ruiny mementom osudu židovskej komunity v Malackách.

Viac informácií nájdete na diskusii k téme Pozostatky židovského cintorína v Malackách.

10 komentárov
  1. mato
    mato hovorí:

    Je to uz bohuzial na byvalom zidovskom cintorine ktory bol v malackach. Je to strecha zidovskej hrobky ktora sa nachadza v schafi.

  2. mato
    mato hovorí:

    A ak by bolo mozne mohli by ste potom dat tie fotky ako to teraz vyzera. Rad by som si to pozrel. Dakujem

  3. jozef
    jozef hovorí:

    Jozef pre Maťo.

    Fotky máš na tejto stranke „Posledná diskusia vo fóre“ -pozostatky židovskeho cintorína.

  4. ianus
    ianus hovorí:

    Kým židovská synagóga je pýchou mesta, ich cintorín je jeho hanbou. Už za komunistov, keď sme do jeho okolia chodili na branné cvičenia, bol v žalostnom stave, teraz je dokonca v súkromných rukách.

  5. Timea
    Timea hovorí:

    ja by som sa chcela spytat ze ci sa nachadzal zidovsky cintorin tam kde je teraz gymnazium malacky???hovori sa sa o tom a ja by som chcela vediet pravdu!!!!pls odpiste dakujem

  6. archer
    archer hovorí:

    Timea, to mate zle informacia. Zidovsky cintorin sa nachadza na Tovarenskej ulici v objekte firmy Schaffy.

  7. jaro
    jaro hovorí:

    Komunisti boli síce ateisti , ale cintorín bol za socializmu s krásnymi náhrobkami. Predpokladám, že tie nadobudli dnes „kresťanské hodnoty“.

    Bolo by vhodné hrobku presťahovať k Synagóge – tam je šanca , že prežije , väčšia .

  8. magda
    magda hovorí:

    Dobry den,
    isli sme dnes s dcérou a manzelom okolo a pristavili sme sa aj pri cintorine. Velmi smutne ako mesto prichadza (prislo) o taku krasnu sakralnu pamiatku. Je vôbec este mozne cintorin zachranit? Nemyslim ze je v súkromných rukach, len k nemu chyba pristupova cesta. Pan majitel vedlajsieho pozemku nas tam s ochotou vpustil. Viem, nieje to asi v kompetencii Malackych pohladov, ale mozno by tu bola nadej ak by sa kontaktovali pozostali zosnulých. Poprípade, ak by sa dalo, zorganizovat aspn verejnu brigadu na ocistu cintorina od naletovych drevin. Prideme s rodinou radi pomoct.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.