Je zimná údržba v meste dostatočná?

Odpoveď na túto otázku rád prenechám diskutujúcim. Snehová nádielka cestárov či pracovníkov nášho Tekosu evidentne ako vždy prekvapila. Úplne im rozumiem – to že bude v januári snežiť by asi napadlo málokoho.

Som veľmi rád, že v dnešný sviatočný deň nebol nútený jazdiť aj po iných uliciach ako po tej, na ktorej bývam a ďalších dvoch smerujúcich k nadjazdu – Vajanského a Sasinkovej. Nevylučujem, že by ma mohlo vo zvyšných častiach mesta očakávať príjemné prekvapenie v podobne riadne zhrnutých a posypaných ciest. Ale o tom teraz písať nebudem.

Budem sa venovať len obom vyššie menovaným uliciam, po ktorých denne jazdím alebo chodím pešo. Stav, v akom sa nachádza Kukučínova a Vajanského ulica v dnešný podvečer, je absolútnou hanbou a nezodpovednosťou všetkých ľudí starajúcich sa o údržbu ciest v našom meste. Kvalita súvislej ľadovej pokrývky na oboch cestách je porovnateľná s tou na ľadovej ploche v Zámockom parku alebo niekde na rybníku v okolí, ibaže obe vyššie spomenuté ulice sú určené na iný účel ako je korčuľovanie. Obe ulice sú bez akejkoľvek údržby zabezpečujúcej aspoň minimálnu bezpečnú zjazdnosť cesty.

Zaujímalo by ma, kto je za takýto stav ciest zodpovedný a kto bude zodpovedný za to, ak vďaka takejto nezodpovednosti príde k zraneniu alebo dopravnej nehode. Je naše mesto také veľké ak v priebehu jedného dňa nie je možné zabezpečiť bezproblémovú a bezpečnú prejazdnosť ciest v meste? Kukučínova ulica nie je predsa malou zastrčenou uličkou po ktorej prejde denne desať áut. Ako občania si svoju povinnosť starať sa o chodník pred domom, tak aby bol pre okoloidúcich bezpečný, aj s otcom plníme – očakávam to aj od mesta a od spoločností, ktoré sú na tento účel určené.

19 komentárov
  1. ianus
    ianus hovorí:

    Na meste a Tekose evidentne pozerali predpoveď počasia a zistili, že sa má otepliť na +7 stupňov a tak si asi povedali, že ušetria podľa hesla: dva dni vydržíme a potom sa to roztopí aj samé.

    Zaujímavé je, že chodníky pri domoch sa musia čistiť pod hrozbou uloženia pokuty, ale cesty…

    Celkom som zvedavý koľko pokút za posledné dva dni uložila mestská polícia za neodhrnuté chodníky

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    Spominanu cestu (a aj dalsie pripady – napr. Velkomoravska) upravili asi az dnes rano, zacal sa pracovny den… Otazka je, ci nema byt zabezpecena aj nejaka pohotovost mimo pracovnych dni?

  3. Ororo Munroe
    Ororo Munroe hovorí:

    Ja som dnes ráno išla peši a skoro som sa zabila. Tomuto niekto hovorí odprataná cesta? Na Kollárovej bola situácia podobná, je tam jedna krčma, ktorá mala síce odhrnuté, ale neposypané a chodník bol jeden ľad. A tak to v podstate pokračovalo až po nemocnicu.

  4. jono
    jono hovorí:

    Mesto sa klzalo 2 dni ale panonvi primatorovi na ulici kde ma postaveny svoj domcek za pol hodiny presli 2 traktori s pluhom. No nic budeme sa musiet asi prstahovat na Padzelek

  5. Klíma
    Klíma hovorí:

    Dobrý deň,
    údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje Mesto Malacky podľa plánu zimnej údržby svojimi pracovníkmi. Súčasťou tohoto plánu je aj plán pohotovostných služieb na soboty, nedele a sviatky. Dňa 6.1.2010 v rámci pohotovostnej služby nastúpilo 7 našich pracovníkov od 6,00 hod.a pracovalo na odstraňovaní snehu do 14,00 hod. V tom čase zabezpečovali strojné (2x UNC na chodníkoch, 2x traktor s ťahaným pluhom a 1x Š 704 s prednou radlicou) i ručné odhŕňanie snehu (nadchod, križovaka…..), nakoľko neustále snežilo. Posýpanie pri snežení a tesne po snežení – do čersto napadaného snehu nemá význam, bolo by plytvaním posypovým materiálom. O 22,00 toho istého dňa nastúpilo na posyp komunikácií 5 našich pracovníkov a práce vykonávali až do 4,00.
    Je to málo? Ja myslím že nie. Dobrý vodič by mal vedieť jazdiť aj pri zhoršených podmienkach a v zime počítať aj so snehom a ľadom na cestách. Mal by tomu prispôsobiť vozidlo i spôsob jazdy.Samozrejme pre niektorých vodičov by bolo najlepšie keby boli cesty vyhrievané a suché aj v zime. Aj to sa dá. Stojí to ale nejaké prostriedky.

  6. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Pán Klíma, nemyslím si, že som práve zlý vodič. Jazdím skoro desať rokov, ročne najazdím 20-25 t kilometrov v rôznych podmienkach, mám za sebou aj kurz bezpečného jazdenia v Pachfurthe, takého situácie som zažil mnohokrát – treba spomenúť, že väčšinou v zapadnutých dedinách a lazoch na Orave. Auto je v perfektnom stave, má pravidelný servis, obuté kvalitné zimné gumy, vždy v ňom vozím reťaze. Len sa mi ich nechce naťahovať na cestu od domu do Billy.

    Som presvedčený, že zimná údržba nie je dostatočná. Večer som bol v Marianke a v Zohore a v oboch malých dedinách boli cesty v neporovnateľne lepšom stave ako v Malackách, minimálne bez ľadu. Prišiel som domov a nechýbalo veľa aby som si rozbil auto aj zobák hneď v križovatke Vajanského a Kukučínovej. Ak Vám v protismere vyjde niekto kto to len trošku nezvláda, tak môžem byť vodič aký chcem. Ja sa nebojím o svoje jazdenie, ale o to, že mi nedajbože niekto pôjde v protismere.

    A snežiť prestalo včera ak si dobre spomínam niekedy dopoludnia, najneskôr na obed. Ako aj píšete, od 14.00 do 22.00 sa na Malackých cestách nedialo vôbec nič. To je v poriadku? Tá súvislá vrstva ľadu tam bola od neskoršieho poobedia, kedy to začalo primŕzať. Ak je problém v peniazoch, tak pokojne oželiem, že Malacký hlas nebude dvojtýždenník ale ročenka a budú cesty v takom stave, aby sa dali normálne využívať.

  7. kiwi
    kiwi hovorí:

    Tie cesty boli boli otrasne – okrem tych o ktore sa stara BSK (tie boli ok), inak to bolo strasne klzisko…
    Suhlasim s nazorom Martina Mareka: som len dufal aby mi na krizovatke kukucinova/vajanskeho niekto nevbehol do auta… blbe je ze to nebol ojedinely pripad – takto vyzerali vsetky cesty patriace mestu…
    Napriek tvrdeniu ze pracovnici Tekosu komunikacie upravovali – nebolo vidiet ziadny vysledok….
    Pozitivnu zmenu som zaznamenal az vo stvrtok rano – cesty uz boli posypane. resp *pokamienkovane* …
    Fakt som mal ten pocit ze tekosaci maju *public holiday* a pracovat sa zacalo az vo stvrtok rano…

  8. M!ro
    M!ro hovorí:

    Ako povedal pan Klima, kamienkovat/posypat sneh nema zmysel… Otazka znie: Preco to najprv neodhrnu? 🙂

    Je to urcite narocna praca (a aj nevdacna, ved odhrnutu cestu si nikto nezapamata), ale velmi dolezita! Zima bude este dlha, lekari aj autoservisy drahe, co s tym? Mozno VZN, ze obcania maju odhrnut nielen chodnik ale aj cestu pred svojim domom… 😉

  9. ianus
    ianus hovorí:

    Pán Klíma, a chodci podľa Vás ako majú prejsť z jednej strany ulice na druhú? Na kočuliach alebo chcete v prípade sneženia vyhlásiť zákaz vychádzania? Zaujímavé je, že Vaše UNC poodhŕňali chodníky, videl som jeden stroj pracovať na Malom námestí. Ale kým o chodníky Ste sa celkom slušne postarali, cesty boli ako sklo. Najmä dnes ráno. Takže kde je chyba?

    Dúfam, že ste v Tekose dostatočne poistení. Prípadné žaloby za poškodenia zdravia a majetku na vami „ošetrených“ uliciach asi vyhrávať nebudete…

  10. jozef
    jozef hovorí:

    Pán Klíma, strašne rád by som vedel, že kolkí z tých siedmich pracovníkov aj skutočne pracovali. Bývam blízko námestia SNP a keď tam tí vaši zamestnanci kosia, hrabú trávu alebo orezávajú stromčeky, tak to je teda pohlad! Keď sú tam štyria, tak z nich traja sa vždy podopierajú o hrable. Takže z tých siedmich odhŕňali sneh rátam tak maximálne dvaja.

  11. Vojto
    Vojto hovorí:

    Pán Klíma, je to skutočne veľmi zložité. Z tých siedmych zamestnancov čo kosia, hrabú, orezávajú, som tam včera nevidel ani jedného! Keby sa aspoň jeden opieral o hrable! Ale ani to sa v tomto počasí už nikomu nechce. Je to skutočne na zamyslenie. Držím Vám palce, viem že to nemáte ľahké. Prepáčte mi to prirovnanie, ale kto chce psa biť, palicu si nájde.

  12. MR
    MR hovorí:

    Dnes rano som sa cestou na vlak niekolkokrat skoro prizabil, a to som isiel od dolneho kostola po pochodnikoch na Zahorackej a nadvazujucich hlavnych cestach. Mozeme sa len modlit, aby sa ten lad konecne roztopil. Bratislavske chodniky od hlavnej stanice do centra su v ovela lepsom stave.

  13. Mival
    Mival hovorí:

    Adrenalin zazivam kazde rano a vecer na schodoch pod Korzo pubom. Je to zem nikoho, nehlasi sa k tomu drogeria ani zlatnictvo, ani Mesto…

  14. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Este stoji za zmienku chodnik na zeleznicnej stanici pri „prvom nastupisti“ medzi stanicou a tou cinskou restauraciou a samotne nastupistia – ale to uz je na triko zelezniciam. Ked predvcerom rano omylom ohlasili vlak na druhe nastupiste namiesto prveho, nemuselo to dopadnut najlepsie…

  15. M!ro
    M!ro hovorí:

    S tymto clankom suvisi aj anketa na hlavnej stranke MP:

    Zimná údržba verejných priestorov (chodníky, cesty, parkoviská) v Malackách:

    Mohla by sa zlepšiť – systémovými opatreniami a lepším riadením
    Je v poriadku – mesto aj TEKOS robia čo môžu
    Mohla by sa zlepšiť – viac snahy konkrétnych ľudí na ulici by pomohlo
    Je nedostatočná – technika aj prístup zlyhali

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.