Kaštieľ v rekonštrukcii

Po takmer trojročnom úsilí Malaciek vyjednať kúpu pálffyovského kaštieľa od Rehole menších bratov františkáno

v sa na jeseň 2007 ocitli na liste vlastníctva. Mnohí rodáci prijali túto správu s nadšením a vidinou záchrany dominanty pre budúce generácie, iní s obavami, či mestská pokladnica zvládne nápor splácania 50-miliónového úveru. Vedenie samosprávy čakala aj ďalšia zložitá úloha – nájsť vhodný spôsob využitia pamiatky a hlavne partnerov, ktorí budú financovať náročnú rekonštrukciu.

Symbolicky sa do krytia nákladov zapojili aj občania. Eufória verejnej zbierky z Prvomájových Malaciek 2008, kedy sa počas jedného dňa na kaštieľ vyzbieralo viac ako 1 128 € (37- tisíc Sk), postupne vymizla. Stav konta zbierky sa výraznejšie nehýbe, dokonca od augusta mierne klesá, keďže neprispel nik, ale poplatok za vedenie účtu platiť treba. Ku koncu októbra 2009 dosiahol 4 086,41 € (123 107,19 Sk, http://www.malacky.sk/kastiel/kastiel_zbierka.htm), čo je len nepatrným zlomkom potrebného objemu peňazí.

Vypočutie názorov verejnosti na budúcnosť malackej pamiatky sa uskutočnilo 13. a 15. júna 2008 počas prezentácie návrhu jej funkčného využitia, ktoré spolu s odborníkmi pripravilo mesto. Podrobne o výsledkoch stretnutia informuje príspevok Kaštieľ je malackou srdcovkou – aký bude o desať rokov? Wellnesscentrum, kaplnka i hotel v Malackom hlase 13/2008 na dvojstránke 4. – 5.   (Námety občanov sú dostupné aj na http://www.malacky.sk/kastiel/kastiel_vypocutie.htm)

V roku 2009 možnosť zapojiť do financovania rekonštrukcie súkromný sektor nepriaznivo ovplyvnila hospodárska kríza. Uťahovanie opaskov neobišlo ani samosprávu. Reálnou vidinou zisku potrebných financií zostali eurofondy. A hoci nové programovacie obdobie (2007-2013) veľmi nepraje rekonštrukcii kultúrnych pamiatok najmä v znevýhodnenom Bratislavskom kraji, projektový manažment mesta uspel. Projekt PALTOUR zameraný na rozvoj cestovného ruchu na Dolnom Záhorí získal zo štrukturálneho fondu EFRR sumu 500 026,62 € (15 063 802 Sk). Zostávajúcich spolu 88 239,993 € (2 658 318 Sk) do celkových nákladov 588 266,620 € (17 722 120 Sk) vykryje mesto a štát.

Podľa príspevku Simony Šípovej uverejnenom na oficiálnej webstránke mesta 5. augusta 2009 Bratislavský samosprávny kraj ako strategický partner projektu chce napomôcť turizmus na Dolnom Záhorí vytvorením slovenských štruktúr regionálneho destinačného manažmentu. Jedným z cieľov je aj čiastočná rekonštrukcia pálffyovských kaštieľov.

Kým v Marcheggu pôjde o obnovu pálffyovského archívu, v Malackách sa začalo rekonšruovať šesť miestností. Pôjde o dve miestnosti pre galériu, jednu izbu pre turisticko-informačnú kanceláriu so zasadačkou, sympózium a dobovo zariadenú izbu Pálffyovcov, slúžiacu ako múzeum (dobový nábytok si mesto zapožičia z hradu Červený Kameň, pozn. aut.). V týchto priestoroch obnovenej časti kaštieľa bude postupne za pomoci partnerov Devínska Nová Ves, BSK, Marchegg a Schloss Hof vznikať regionálne centrum destinačného manažmentu.

Projekt počíta aj s vytvorením kultúrno-historického chodníka a osadením informačných kameňov k najvýznamnejším pamiatkam v meste v troch jazykoch. Vznikne webstránka (www.region-palffy.eu, aktívna už od februára 2010) mapujúca možnosti pre voľnočasové aktivity na Záhorí, ale aj v blízkom Rakúsku.

Práce by podľa plánu mali vyvrcholiť tesne pred Prvomájovými Malackami. Vtedy bude môcť prvýkrát vynovené priestory vzhliadnuť verejnosť. Súťaž na rekonštrukčné práce vyhrala často skloňovaná firma HANT BA a. s. (rekonštruovala napríklad malackú synagógu, Zámocký park, či v roku 2007 Kultúrní domeček). Podľa údajov získaných z obchodného registra na čele jej predstavenstva stojí Malačan – Ing. Jaroslav Teker. S touto spoločnosťou spolupracuje napríklad aj Skalica.

Súčasná rekonštrukcia pálffyovského kaštieľa je len začiatkom náročného maratónu. Kompletná obnova štvorkrídlového objektu obrovskej rozlohy pohltí niekoľkonásobne viac ako získaných 558 853,28 € (16 834 337 Sk). Aj rozbeh je už prísľubom svetlejšej budúcnosti dominanty, ktorá už svojich posledných 90 rokov ledva prežívala.

10 komentárov
  1. pepe
    pepe hovorí:

    no uvidime ….len ma zaraza ,ze keby neboli MP ani neviem o zacati rekonstrukcie.Oficialna stranka mesta skoro vzdy informuje svojich obcanov o novinkach trochu pozadu ako uz to viem….

  2. MR
    MR hovorí:

    A tiez by nam mohli povedat, preco su tam take velke rozkopavky, a preco su jamy tak dlho rozkopane .

  3. ianus
    ianus hovorí:

    Pre Simonu Šípovú: Fotky sú to zaujímavé, ale bez popisu situácie sa v nich zle orientuje. Vyzerá to na opravu schodiska, pár zbúraných socialistických priečok… Ale mám pre Vás návrh – možno by bolo dobré kontaktovať tím MP a zverejniť reportáž o priebehu prác a o tom, ako by tie miestnosti mali vyzerať po skončení rekonštrukcie. Snáď autorom stránky http://www.malacky.sk nebude vadiť, ak sa aj týmto kanálom dozvedia občania mesta viac informácií o tejto interesantnej veci, keď sa sami obmedzili len na zašitú fotogalériu.

    Dúfam, že HANT odvedie kvalitnú prácu a možná pýcha mesta nedopadne ako plot okolo parku, ktorý sa celkom rýchlo rozpadá

  4. jojo
    jojo hovorí:

    Aby bolo jasne vsetkym zainteresovanym. V tomto meste uz nie je nikomu divne, co sa tu deje?
    Nikto sa nepyta, preco vsetky stavebne prace robi raz HUNT BA a raz KOVOSTAV 98? Maju tu snad monopol? Prvi su cez budovy a ti druhi cez chodniky. A ako je mozne, ze rekonstrukcia kina je taka ,,odflaknuta,,? Ked som tam bol prvykrat , myslel som, ze odpadnem. Sami zamestnanci ZCK uz pocas rekonstrukcie zalamovala rukami a tvarili sa bezmocne nad tym, co firma hant ba robi. Ten kto je trochu technicky znaly, vie, ze za tych tusim 18 000 000 SK by v inom meste postavili nove kino. Pocul som raz,,rekonstrukcia kina je na zaplakanie,,. To teda je. Vela z nas nepochybuje o tom a vie preco to tak je.
    Ale dnes sa viac ludi pyta, preco nas kastiel obnovuje zase ta ista firma. Presne ta, na ktoru nadavame, ked pozerame na opadanu novu omietku na kine. Potom sa zase mesto vyhovori, ze bolo malo penazi?
    Kseftiky, ktore sa tu robia, su az prilis ,,okate,,. Za vsetkym stoji tato svata trojka.
    Viete, ze firmy KOVOSTAV 98 a HUNT BA a MESTO maju nieco spolocne?
    Pan Ing.Teker(clen predstavenstva hunt ba) a pan ing.Longauer(kovostav) a pan Ing.V.Koncek (stavebny urad Malacky) su jednoducho dobri kamarati a byvali spoluziaci zo stavebnej fakulty. K tomu netreba ziadny komentar.
    Kazdy z nas si pomaha a kazdy mame svojich znamych. Ale ked mi niekto pomoze zakazkou, snazim sa, aby aspon praca bola odvedena dobre. Kino nam ukazalo maly tunel a v zamockom parku za uz zacal kopat novy. Ten bude trosku vacsi a za par rokov sa budu nase deti pytat, ako sme to mohli dovolit. Potom povieme, ze mesto nemalo dost penazi……. Mohlo zaplatit len druhu triedu kvality. Ten kto ma trochu skusenosti v stavebnictve vie, ze rekonstrukciu ,,zlej rekonstrukcie,, zaplatime v buducnosti trikrat.
    TUNELUJME a dufajme, ze jedneho pekného dna povie primator DOST! Ale to asi skor povedia volici…………

  5. RIA
    RIA hovorí:

    Vsimnite si tlacovu spravu na webstranke mesta z 05.01.2010 | Nadácia PRO MALACKY podporí dobré nápady.
    Nadacia vyhlasila nove 5. grantove kolo s prislusnymi prisnymi podmienkami. Maximálna výška podpory pre jeden projekt je 2 000 € – celkova suma k dispozicii 15 000€ .Správna rada nadácie v decembri 2009 schválila štyri mimoriadne príspevky. Jednym z nich je 2000 € na zabezpečenie kultúrneho programu na Ples primátora mesta vo februári 2010.

  6. jozef
    jozef hovorí:

    Nadácia „PRO MALACKY“ podporí dobré nápady!!!
    Prečo nepodporý jeden rok sumou 15 000€ rekonštrukciu kaštieľa???

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.