Biela brána opäť spadla

Médiami prebehla správa o tom, že dnes ráno sa pri odvážaní dreva zo zámockého parku nákladnému autu „podarilo“ zvaliť Bielu bránu do parku. Nebolo to prvý raz. Podobný prípad sa na tom istom mieste odohral pred štyrmi rokmi.

Nákladné auto podľa stránky malacky.sk zachytilo vrch brány nakladacou rukou a následne sa zvalili stĺpy po oboch stranách brány. Auto odvážalo drevo po minuloročnej júlovej víchrici, ktorá vyvrátila mnoho stromov. Podľa predbežného odhadu dosahuje škoda výšku 17-tisíc eur.  Zodpovednosť nesie firma, ktorá drevo odvážala.

O Bielej bráne sme už na Malackých pohľadoch niekoľkokrát písali, ale aspoň v skratke uvedieme, že to bola jedna z troch brán vedúcich do parku. Bola drevená a natretá bielou farbou, ako vidieť na historických záberoch. Touto bránou sa vchádzalo do parku z Rádku, z okolitých pálfiovských objektov.

Časom brána zmizla a zostali len piliere. Počas prvej fázy rekonštrukcie zámockého parku bola brána v roku 2000 obnovená. Bola vyhotovená železná brána, podobajúca sa Čiernej bráne do parku.

Približne šesť rokov vydržala obnovená brána, kým ju 25. februára 2006 nepoškodilo nákladné auto. Viezlo drevo zo stromov vyrúbaných pri ďalšej etape rekonštrukcie parku.V Malackom hlase sa vtedy písalo, že vodič auta neprispôsobil výšku nákladu podmienkam.

Vtedy brána nespadla, aj stĺpy držali, ale boli poškodené natoľko, že z bezpečnostných dôvodov boli odstránené. Ešte v tom roku boli postavené nanovo.

Zámocký park dostal v uplynulých rokoch mnoho rán, rovnako aj múr a brána do parku. Verme, že podobné udalosti, či už živelné pohromy, alebo ľudské zlyhania, sa budú tejto lokalite v nasledujúcich rokoch vyhýbať.

Foto: -keml- a archív autora

1 odpovedať
  1. archer
    archer hovorí:

    pri nahodnom prezerani jedneho ceskeho fora som narazil na tento obrazok. no malacky mozno raz „prerazia“ aj na nete…
    „http://www.demotivuj.me/photo/wBSUtDLQmL.jpg“

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.