Tip na výlet – Vápenná

Vápenná, alebo starší názov Roštún vysoká 752 metrov je tretím najvyšším vrchom Malých Karpát. Je súčasťou Plaveckého krasu zahŕňajúceho hrebeň Veľkej Vápennej, bralá Malej Vápennej a Čertovu dolinu. Geologický podklad tvoria súvrstvia vápencov a dolomitov. Oblasť je bohatá na škrapy, skalné veže, je tu tiež vytvorený podzemný kras s puklinovými priepasťami a jaskyňami.

Geologický podklad tvoria súvrstvia vápencov a dolomitov. Oblasť je bohatá na škrapy, skalné veže, je tu tiež vytvorený podzemný kras s puklinovými priepasťami a jaskyňami. V podzemných priestoroch sa nachádzajú kolónie netopierov. Zvýšený stupeň ochrany prírody je vyhlásený v rámci NPR Roštún, ktorá tu bola vyhlásená už od roku 1954.

Najlepším východiskovým bodom pre výstup na Vápennú je obec Sološnica. A to buď po žltej po brehu Sološnického potoka, potom pri horárni sa treba napojiť na červenú Štefánikovú magistrálu, ktorá už vedie priamo na vrchol. Alebo ešte lepšia možnosť je zelená, vedúca smerom na Malú Vápennú. Samotná Vápenná je zo Sološnice pomerne nenápadná, no v tomto prípade zdanie klame.

Túto túru odporúčam najmä v jarnom období, les je pokrytý kobercom cesnaku medvedieho, ktorého listy po pošúchaní rozvoniavajú po cesnaku. Naviac sú všade naokolo harmonické porasty bučiny a rozmanité formy skalnatých valov, sutí a brál.

Samotný vrchol je skalnatým bralom s nádherným výhľadom na druhý najvyšší vrchol Malých Karpát Vysokú (754 mnm), ale i na druhú stranu Malých Karpát a časť Trnavskej pahorkatiny. Nachádza sa tu betónový pilón, ku ktorému pred dvomi rokmi pribudla rozhľadňa na ktorej vrchole sa nachádza slovenský kríž.
Z vrcholu je možnosť sa vrátiť po tej istej trase späť do Sološnice, ale z vlastnej skúsenosti doporučujem pokračovať po Štefánikovej magistrále (červená značka) na Klokoč, Amon, tu sa napojiť na modrú turistickú značku a pokračovať cez Baborskú na Plavecký hrad.

2 komentárov
  1. Z.
    Z. hovorí:

    Je trasa Sološnica – Vápenná vhodná aj pre deti? Koľko to asi trvá zo Sološnice na Vápennú a z Vápennej na Plavecký hrad? Ďakujem.

  2. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Zo Sološnice na Vápennú je to niečo cez štyri kilometre. Stúpanie je ostré na tzv. Malý Roštún, ale netrvá krátko a deti to určite zvládnu – ak ide o to. Ak sa obávate nejakého nebezpečenstva – nehrozí! Ide sa celý čas po lesných chodníkoch. Po vystúpaní na Malý Roštún nasleduje miernejšie ale zase ldhšie stúpanie až na Vápennú. Podľa tursitickej mapy to trvá zo zastávky autobusu na Malý Roštún 45 minút a odtiaľ na Vápennú 1:15 hod. Z Vápennej vedie trochu krkolomný chodník na Uhliská, ide sa po hrebeni, takže si treba dávať pozor, ale deti to ocenia lebo je to zaujímavé. Z Vápennej až na Plavecký hrad to podľa mapy trvá 2:25 hod.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.