Poslanci mali rokovať aj o škôlkach, nezišli sa

Zasadnutie MsZ zvolané na 17. júna sa neuskutočnilo pre nízku účasť poslancov. Rokovanie o dvadsaťbodovom programe je presunuté na piatok 25. júna o 8.00 h (zmena oproti pôvodnej informácii v príspevku, bližšie http://www.malacky.sk/index.php?page=uradtab_archiv&id=2247). Z osemnásťčlenného poslaneckého zboru sa sedem poslancov riadne ospravedlnilo, pol hodinu po otvorení zasadnutia bolo prítomných len osem (Dušan Galovič, Juraj Říha, Miroslav Fruš, Alžbeta Dubajová, Anton Pašteka, Pavel Spusta, Ladislav Čas, Jozef Bulla). O 15.30 h primátor Jozef Ondrejka zasadnutie MsZ zrušil, s tým že nie je uznášaniaschopné (potrebná je nadpolovičná väčšina). Krátko nato sa dostavil poslanec Jozef Mračna, pár minút po ňom Jozef Hoffmann. Kvôli nedochvíľnosti poslancov tak nemohlo MsZ prijať uznesenia k dôležitým bodom programu.

Toto zasadnutie bolo nezvyčajné prítomnosťou početnej skupiny mamičiek a oteckov s deťmi, ktorá si prišla vypočuť názor zastupiteľstva na Návrh na riešenie nedostatočnej kapacity priestorov MŠ Kollárova ul. 896, s alokovanými triedami v Malackách. Tejto téme sa venoval Malacký hlas 10/2010. Z dôvodu populačného nárastu detí a  prísnych hygienických a zdravotných právnych noriem pre MŠ, ktoré stanovujú nižšie počty žiakov v triedach, nebolo v najbližšom školskom roku 2010/2011 do škôlky prijatých až 85 detí.

Primátor Jozef Ondrejka oznamuje rozpustenie MsZ pre neprítomnosť nadpolovičnej väčšiny poslancov. Krátko na to informoval rodičov a možnostiach riešenia nedostatočnej kapacity v MŠ v Malackách.

Alternatíva I – Odkúpenie (zámena) nehnuteľností v areáli Detského domova Macejko (ďalej DD)

Predpokladané finančné náklady: 396.000 €
Termín realizácie: jún až november 2010
Počet novovytvorených miest: 72

Mesto Malacky odkúpi od fyzickej osoby rodinný dom na Hviezdoslavovej ul. v Malackách v hodnote cca 300 000 €, ktorý zrekonštruuje podľa potrieb a požiadaviek DD za asi 33 000 €. Po ukončení rekonštrukcie by došlo k zámene tejto nehnuteľnosti za nehnuteľnosti vo vlastníctve DD na Rakárenskej ulici. Upravenie priestorov DD pre zriadenie tried MŠ si vyžiada náklady v objeme cca 30 000 €. V prvej etape, v časovom horizonte do 11/2010, by bolo potrebné zriadiť aspoň jednu triedu, ktorá by riešila najnutnejšie prípady neprijatých detí pre školský rok 2010/2011. Následne sa môžu realizovať ďalšie úpravy priestorov za účelom zriadenia ďalších dvoch tried v závislosti od finančných možností mesta a MŠ. Okrem úpravy a rekonštrukcie týchto priestorov bude nutné novovzniknuté triedy zariadiť a vybaviť príslušenstvom, čo si vyžiada finančné prostriedky odhadom v objeme 33 000 €.

Alternatíva II – Nadstavba na budove MŠ Kollárova ulica

Predpokladané finančné náklady: 704 000 €
Termín realizácie: jún 2010 až september 2011
Počet novovytvorených miest: 72

Pre túto alternatívu je pripravená projektová dokumentácia. Je potrebné vybaviť všetky nevyhnutné stanoviská na vydanie územného rozhodnutia a následne stavebného povolenia, čo môže trvať zopár mesiacov. Nadstavbu je pritom možné urobiť v čase, keď v triedach na Kollárovej ulici nebude prebiehať výchovno-vzdelávací proces. Dĺžka realizácie nadstavby sa predpokladá asi na 6 mesiacov. Výhodou tejto alternatívy je zvýšenie kapacity v centre mesta o 85 nových miest. Investičné náklady na vybudovanie nadstavby sa odhadujú na sumu 664 000 €. Ďalšie v objeme cca 40 000 € budú potrebné na zariadenie a vybavenie tried.

Alternatíva III – Montovaná stavba MŠ v priestoroch Včelnice

Predpokladané finančné náklady: 770 423 € bez základov, inžinierskych sietí a komunikácií s parkoviskom

Termín realizácie: jún 2010 až marec 2011

Počet novovytvorených miest: 100

Mesto oslovila obchodná spoločnosť z Českej republiky, ktorá dodáva montované stavby vrátane objektov slúžiacich ako materská škola. Zámerom mesta je vybudovať takéto zariadenie v priestoroch Včelnice, ktorá je vo vlastníctve mesta, v správe Centra voľného času. Nemá k tomu zatiaľ vypracovanú projektovú dokumentáciu, štúdia by pritom mala stáť cca 11 742 € a projekt pre stavebné povolenie asi 46 888 € (8 % z celkových nákladov diela). Samotná montovaná stavba  vyjde na približne 645 793 €.  V cene nie sú zahrnuté náklady na vybudovanie základov, prípojok na inžinierske siete, prístupovú komunikáciu a parkoviská. Náklady na zariadenie a vybavenie priestorov si vyžiadajú asi 66 000 €. Čas samotnej výstavby sa pohybuje v rozmedzí dvoch až šiestich mesiacov. Potrebné je ešte preveriť možnosti napojenia na inžinierske siete. Prístupová komunikácia je nespevnená a nachádza sa na lesnom pozemku. Pre jej vybudovanie a rozšírenie parkovacích plôch je potrebný súhlas Vojenských lesov a majetkov. Súčasne treba zabezpečiť aj odňatie pozemkov z lesného pôdneho fondu. Odňatie pôdy z LPF je tiež spoplatnené.

Podľa vyjadrenia riaditeľky MŠ Mgr. Márie Hudecovej najprijateľnejšia z jej pohľadu (po stránke finančnej, časovej aj s ohľadom na prostredie, v ktorom by sa škôlka nachádzala), je alternatíva č. 1. Túto odporučila zastupiteľstvu prijať aj mestská rada, ktorá zasadala v pondelok 14. júna. Ako sa poslanci v závere rozhodnú sa snáď dozvieme na najbližšom zasadnutí MsZ.

Poslanecké lavice zívali prázdnotou, snáď sa na najbližšom zasadnutí stretne potrebný počet poslancov

Prognóza mesta

Odhad priemerného počtu chýbajúcich miest v MŠ 2010-2023

Zdroj: Materiál Z 47/2010 pripravený na rokovanie MsZ, ktorý je zverejnený na webovej stránke mesta (http://www.malacky.sk/index.php?page=mesto&menuid=254).

Dochádzka poslancov v roku 2010 je zverejnená na http://www.malacky.sk/index.php?page=mesto&menuid=252

5 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Niektori mestski poslanci to beru naozaj zodpovedne… Niekoľko otázok pre doplnenie:

    Ktorý dom na Hviezdoslavovej ulici chce mesto odkúpiť za 300 k €? A prečo práve tento?

    Nadstavba na Kollarovej – ak sa zatvori tato skolka na 6 mesiacov, bude to pre rodicov dost komplikovane, navyse ziadnou nadstavbou sa nezvacsi dvor a ihriska v okolo skolky…

    Variant Vcelnica – citujem: Predpokladané náklady na vypracovanie štúdie sa odhadujú na sumu 11 742 € a na projekt pre stavebné povolenie 46 888 €.. Nie su to dvakrat zaratane naklady na to iste? Vcelnica je navyse dost od ruky takmer pre vsetkych…

    Neexistuje lacnejsi variant postavit novu skolku na volnych pozemkoch vo vlastnictve mesta? Napriklad za ulicou Jansikova alebo Velkomoravska? (neviem, ci su to mestske pozemky, len si spominam, ze kedysi ich mesto planovalo odkupit).

  2. natasa
    natasa hovorí:

    Ja si myslim, ze prvy variant, skolka na Rakarenskej, je najlepsi. V tejto casti Malaciek skolka chyba, pre ludi, ktori tu ziju, by to bolo velke plus.
    Aj pre detsky domov by to bolo prinosom, dnes sa preferuju domovy rodinneho typu, k tomu by boli blizsie k centru mesta a mali tak lepsie moznosti kontaktu s ludmi.
    Skoda, ze vacsinu poslancov tato tema velmi nezaujala, mohlo sa to uz riesit.

  3. Lucia Vidanová
    Lucia Vidanová hovorí:

    Som rada, že príspevok zaujal 🙂 a zároveň sa ospravedlňujem za jeho „nedotiahnutie“ (dnes som ho doplnila o graf a tabuľku a štylisticky trochu vylepšila :). Pravda je, že som krátko po zrušení MsZ odcestovala a dodnes som bola mimo internetu. Kvôli aktuálnosti som článok narýchlo hodila pár minút pred štvrtkových odchodom z domu.

    Miro, neviem, o ktorý dom na Hviezdoslavovej ide. S tým konkrétnym návrhom prišla podľa mojich informácií riaditeľka detského domova práve ako píše Nataša preto, že sa jej vidí vhodný na zriadenie DD rodinného typu (taký je napr. na Duklianskych hrdinov). Tiež sa prikláňam k jej názoru, že je lokalita na Rakárenskej ulici vhodná najmä pre rodiny bývajúce na Rádku. Veď tie majú možnosť najbližšie dieťa vodiť „až“ na Kollárovu, čo nie je najbližšie. Škôlku v tejto časti mesta by určite privítali. Rovnako by sa tak mohlo pomôcť aj propagácii DD, ktorý je na Rakárenskej „zastrčený“ a mnoho Malačanov ani nevie, kde sa presne nachádza.

  4. kattom
    kattom hovorí:

    vdaka za suhrn a podrobnejsie info k variantom aj s cislami.. mne sa tiez najviac pozdava varianta s DD, len skoda, ze iba 72 miest sa vytvori.. ved nevzali tento rok 85 deti.. a to iba ja poznam asi 5 rodin, ktore dieta do skolky ani neprihlasili, lebo je maminka doma s dalsim mladsim surodencom na materskej/rodicovskej dovolenke a vedia, ze by to bolo zbytocne hlasit sa.. ja som pocula aj o variante zrusit cvecko a vanok – prestahovat ich inde a v tych priestoroch zriadit skolku (povodne bol tento priestor na to urceny).. neviete, toto sa z akeho dovodu zrusilo? nedalo by sa cvecko napr. prestahovat tam, kde je DD? aj tak vacsina rodicov svoje deti na kruzky do cvecka vozi autom

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.