O kvalifikácii, o banánoch i hladných Haiťanoch

Prečítajte si ďalšie zaujímavé postrehy Vlada Handla zo Singapuru, doplnené aktuálnymi výsledkami Claudie Hladíkovej v dnešnej kvalifikácii skokaniek do diaľky.

Malacká diaľkarka Claudia Hladíková. (foto Miroslav Konečný)

O blížiacej sa kvalifikácii, o banánoch i hladných Haiťanoch

(16. august) Atletický štadión Bishan je malý, ale útulný. Najviac ma samozrejme zaujímal diaľkarsky sektor, na ktorom prebehne dlho očakávaná kvalifikácia Claudie v diaľke. Sám začínam pociťovať napätie, tak typické pred štartom, hoci už roky nepretekám.

S Claudiou sme dnes trénovali ešte v tréningovom centre. Som spokojnejší, ako minulé dni – Claudia je rýchla a to ma teší. Meral som jej 50-metrový úsek, ktorý zabehla v dobrom čase 5, 99 s. Následne som si z nej vystrelil a povedal jej, že bežala v čase 6, 35 s, čo by rozhodne nebolo nič svetoborné. Stvrdla a nebola schopná povedať slova, evidentne bola mimo a ja som ju utešil, že zajtra to už nejako dopadne. Potom som sa zľutoval a ukázal jej stopky s časom. Razom ožila a neskôr povedala, že sa jej premietol v tej chvíli celý doterajší atletický život.

Na tréningu sa pohybovala i najväčšia favoritka na zlato v diaľke Malkusová z Nemecka, ktorá už týždeň netrénuje, len sa rozcvičuje a ladí formu. Jej stehná sú dvakrát väčšie ako Claudiine, budem na jej výkon zvedavý.

Nielen cestovanie, ale všeobecne trénovanie tu nie je jednoduché. Športoviská sú od olympijskej dediny dosť vzdialené. Dopravujú nás na ne autobusmi, pričom cesta zaberie aj polhodinu. V utorok ráno nás odvezú na tréningový štadión na rozcvičku. O pol desiatej príde pre diaľkarky i trénerov ďalší autobus, ktorý už nás vezie na Bishan, vzdialený od centra asi 15 minút. Tam odídu pretekárky do zvolávacej miestnosti, tzv. call-roomu a o 10:00 ich odvedú na hlavnú plochu, kde majú polhodinu na rozskákanie, kým nezačne súťaž.

Dnes takmer celý deň pršalo, ale je príjemne teplo. Deň som využil aj na návštevu iných športovísk. Bol som povzbudiť tenistky, ktoré hrali v druhom kole o postup medzi najlepších osem, lenže pre dážď súťaž meškala. Namiesto o 12:30 začali hrať až o tretej a to už som bol preč.

Zavítal som aj na bedminton, ktorý ma však nezaujal. Moje potulky po Singapure neskončili slávne, podľa predpokladov som zablúdil, avšak vždy milí Singapurčania mi ochotne vysvetlili cestu naspäť. Do dediny som sa vrátil o siedmej, nasledovala povinná kontrola od vojakov pri vstupe.

Celý ostrov je na nohách, zovšadiaľ sa ozýva hudba, na každom kroku sú nejaké akcie. Na pódiu tlčú čierni muzikanti do bubnov, no ja som z časového posunu už taký unavený, že aj tento rachot ma uspáva.

V jedálni stretávam mladých futbalistov z Haiti. Vyznačujú sa tým, že neustále konzumujú banány. Aj ja ich milujem (myslím tie banány) a keď vidím, že počas večere chýbajú na stole banány, je mi jasné, že Haiťania ma predbehli.

V utorok bude olympijský program ozaj bohatý – vyspovedám našu šermiarku Cellerovú a spýtam sa na dojmy i tenistiek a plavkýň. Zajtra má semifinále aj náš veslár André Rédr a v kombinácii s atletikou to bude mimoriadne zaujímavý deň.
Vladimír Handl, Singapur

Slovenská výprava na mládežníckej olympiáde v Singapure. Claudia Hladíková je v prednom rade štvrtá sprava. (foto -TK AC-)

 

Hladíková v kvalifikácii 561 cm, nepostúpila do finále A

Malacky (17. august, 6:30). Malacká atlétka Claudia Hladíková neuspela v utorkovej kvalifikácii skokaniek do diaľky na Letných Olympijských hrách mládeže v Singapure. Najdlhší meraný pokus dosiahla v poslednej štvrtej sérii a mal hodnotu len 561 cm. Stačilo to na 12. priečku a sobotňajšiu účasť v B finále.

V Singapure vládlo napriek všetkým negatívnym prognózam krásne slnečné počasie. Časový program sa podarilo organizátorom dodržať a o pol jedenástej miestneho času začala súťaž diaľkarok. Claudia Hladíková skákala ako piata v poradí. Po prvých pokusoch viedla Američanka Le Tristan Pledgerová, ktorá skočila hneď na začiatku 601 cm. Hladíková v prvom pokuse dosiahla len biednych 527 cm v miernom protivetre.

V ďalšom priebehu súťaže sa rozskákali aj najväčšie favoritky, najmä Alina Rotaruová z Rumunska, ktorá si v druhej sérii vylepšila osobný rekord na rovných 640 cm a napokon aj vyhrala utorkovú kvalifikáciu. Najväčšia favoritka Malkusová z Nemecka sa prvé tri pokusy evidentne trápila (v prvej sérii 558 cm a následne dva prešľapy), no v poslednom pokuse jej predsa namerali rovných 6 metrov a do finále postúpila zo štvrtého miesta.

Hladíková zaznamenala v druhej sérii prešľap a tretí pokus bol opäť krátky – len 529 cm. Blamáž odvrátila naša skokanka aspoň v poslednej sérii pokusov, keď sa mierne otočil aj vietor do chrbta a dosiahla 561 cm. Nedarilo sa niektorým ďalším skokankám, najmä talianskej kandidátke na postup Anne Visibelliovej (OR 613 cm), ktorá nepostúpila po tom, čo jej namerali len 581 cm a s „odretými ušami“ ďalej postúpila Jamajčanka Russellová (OR 620 cm), ktorá taktiež dosiahla len 587 cm.

S trénerom Vladimírom Handlom sa nám do uzávierky nepodarilo spojiť, no on sám už pred súťažou vyzdvihol fakt, že v sobotu sa bude skákať aj B finále. „Ak by sa Claudii nedarilo v kvalifikácii, môže sa pokúsiť skočiť dobrý výkon v sobotňajších pokusoch.“ Cieľ, ktorý stanovil malackej skokanke pred olympiádou bol 6 metrov, takže Malačanka má napriek zbabranej kvalifikácii šancu na reparát a celkový dobrý výsledok z olympiády. Finále B, ktoré rozhodne o poradí na ďalších priečkach, začína v sobotu o 19:10 miestneho času, na Slovensku bude v to čase 13:10.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.