Čerpacia stanica pri synagóge

V Malackách môže hocikto postaviť aj Eiffelovu vežu na hlavnej križovatke alebo na železničnom priecestí. Takýto bonmot, reagujúci na výstavbu v centre mesta v posledných rokoch, som za posledné týždňe počul niekoľkokrát, od rôznych ľudí. Vtedy ešte ani jeden z nich netušil, že sa objaví zámer postaviť asi 20 metrov pred synagógou benzínovú pumpu.

synagoga2.jpg

Informácia o tom sa objavila aj v internetových médiách – na stránke skupiny Ľudia pre Malacky a na stránke denníka SME.

Investorom, ktorý tento zámer predložil, je Malačan Vladimír Kovár. MsÚ jeho plány neakceptovalo a tak opätovne požiadal o posúdenie zámeru. Tento raz mestské zastupiteľstvo, ktoré sa bude zámerom zaoberať na svojom najbližšom zasadaní – vo štvrtok 14. októbra.

Server LPM.sk cituje vedúcu oddelenia územného rozvoja a životného prostredia Gabrielu Rehákovú, podľa ktorej je nežiaduce, aby sa v centre mesta v tesnej blízkosti synagógy realizoval podobný zámer. To isté sa hovorí v stanovisku mesta. Okrem iného aj preto, že navrhovaná výstavba nie je v súlade s územným plánom mesta. V budúcnosti sa v tomto priestore plánuje projekt revitalizácie okolia synagógy, ktorý by mal prihliadať na zeleň a oddychovú zónu, uvádza sa v stanovisku mesta, ktoré poskytla agentúre SITA hovorkyňa mesta Ingrid Šrámková. V návrhu uznesenia pre mestské zastupiteľstvo je preto jednoznačne zamietavé stanovisko k predloženému zámeru vybudovania čerpacej stanice.

Opačný názor má predkladateľ, ktorý tvrdí, že „táto pamiatka by sa mala nachádzať cca 20 metrov od výdajného stojanu pohonných hmôt a nebude nijako narúšať vzhľad okolia tejto kultúrnej pamiatky a výhľad na ňu.“ Benzínka by mala mať jeden samoobslužný stojan.

Uvidíme, ako sa rozhodnú poslanci. Všetko závisí od uhla pohľadu. Či chceme mať Malacky ako dobré miesto pre život, kde v centre nakúpime všetko, alebo radšej pekné mesto, ktoré by sme mali radi. Samozrejme, nezávisí to od jedného rozhodnutia.

14 komentárov
  1. Fero
    Fero hovorí:

    Pán Kovár by si mal ten stojan nainštalovať 20 metrov pred vchod do svojho domu. Načo je v meste treba šiestu pumpu? Radšej keby niekto postavil autoumyvárku

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    To je napad! Treba pred synagogou postavit autoumyvarku! 🙂

    Dufam, ze MsZ pozbiera zvysky zdraveho rozumu a rozhodnu proti pumpe na tomto mieste. Nebolo by od veci ani pripomenut koncept kruhoveho objazdu pred Lidlom a tiez tu vyssiu zelen, ktoru pozadovali, ale investor zabudol vysadit…

  3. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Za boľševika napchali Malinu do rúry, zrušili rybník a zaviedli nadjazd priamo do mesta, zbúrali rodinné domy v lokalite Domky a nahradili ich panelákmi – to sa dá z mentality komunistov, ktorí po soviestkom vzore mali priam zhovadilý architektonický vkus, pochopiť. Ale pumpa vedľa synagógy – to je už naozaj trochu moc. Inak – kedy už niekto strhne ten slotov dvojkríž v parku SNP? Vždy keď okolo toho idem na stanicu, musím si odpľuť a hanbím sa ako prasa.

  4. Fero
    Fero hovorí:

    Ospravedlňujem sa, zle som sa vyjadril. Tú umyvárku som myslel ako prospešnejšiu vec pre motoristu v Malackách, nie jej umiestnenie na mieste navrhovanej pumpy.

  5. wdr
    wdr hovorí:

    Pan Valachovič ml. – prečo si odpluvate a za co sa mate hanbit? a co s tym ma samotny Slota? Je to znak našej republiky a to že to SNS zneužíva, to je ina zaležitosť, ale takto pohŕdať a znevažovať, ešte aj takto verejne?
    Odpluvate si a hanbite i za to že tu máme LIDL? viete velmi dobre ake bolo hlasovanie a kto v nom hlasoval,že? Zo serioznosti to tu nebudem až tak konkretne komentovat. Ale hanbiť by ste sa mali,to je pravda..

  6. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    K tomu dvojkrížu – nikde inde som nevidel, že by národ staval svoje symboly. Ľudia tam žijú šťastne tak, ako sú. Načo my staviame znaky republiky? Lebo to potrebujeme? Potrebujeme si niečo dokazovať? A komu chceme čo dokazovať? Kríž navyše stavala SNS a vždy to bude ich dielo. Preto asi pľujem. Ak by kríž staval niekto iný, asi by som len prechádzal a cítil sa trápne za maličkých Slovákov, ktorí si musia stavať dvojkríže, aby si dokázali, že žijú na svojom. Odkiaľ ste došli na tému LIDL? Prečo by práve mne nemalo vadiť, že ho postavili na tom mieste kde je? Vadí mi to, aj to kritizujem. Do LIDLU nechodím z viacerých zásad – a jednou je i jeho poloha. Spokojný? Asi nie… A vôbec, kto ste? Pod wdr sa môže podpísať ktokoľvek nie? Nehanbíte sa tak trochu? Čakám plodnejšiu odpoveď. Ale od konkrétneho človeka. Ak to bude zase wdr tak kašlem na to…

  7. wdr
    wdr hovorí:

    Aj iné symboly, pamiatky a podobne stavby stavali ini politici z inich politickych subjektov…A odpluvat by ste vobec nemali pri znaku a symbole nášho štátu..pripominam Vám že ho máme i v štátnej vlajke, a takto to hanobiť..ale tot sú slováci, byť výsostne hrdý na našu krajinu a predkov to je nám ozaj hanebne cudzie..Lidl?má to podobný princíp, tiež to má svoje absurdum a väčšina „našich“ poslancov mu udelila suhlas k vystavbe..Wdr je moja prezývka dlhé roky 🙂

  8. uwf pre wdr
    uwf pre wdr hovorí:

    Keď už, tak slováci by som dal s veľkým S a Lidl s malým l. uwf je moja prezývka roky.

  9. Vojto
    Vojto hovorí:

    … ini politici z inich politických subjektov. Ten Lidl by som tam pre istotu nechal z veľkým. Vojto je moje meno od narodenia

  10. wdr
    wdr hovorí:

    chybička se nejaká vloudí po toľkých rokoch a pri spontánnom rýchlopísaní 🙂 Lidl ma byt velke podla mojho nazoru urcite. K Vojtovi – s kým s čím, s veľkým.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.