Strapo: „Slovenský hip-hop je mŕtvy…“


Novinárska etika hovorí, že novinár by mal počas rozhovoru pýtanému vykať. Toto je ale hip-hopový článok o hip-hope. Tým pádom nikoho neprekvapí, keď povieme, že s jeho novinárskou etikou si môžeme akurát tak niečo…

Vytiahli sme ho z telocvične na Základnej škole na Záhoráckej, kde sledoval volejbalový zápas dievčat. Alebo sledoval volejbalistky…, zrovna po tomto sme nepátrali. So Strapom sa dohadujeme na stretnutí a rozhovore už celú večnosť, ale až teraz sme to zorganizovali. 21. decembra ho máte možnosť vidieť naživo vystupovať v Maline, s dvoma ďalšími slovenskými hip-hopovými kapelami A.M.O. a Kontrafaktom v rámci prvého ročníka Zimného StreetFestu. Akciu organizuje Braňo Orth ( priniesieme s ním rozhovor o blížiacej sa akcii a jeho meno sa vyskytne i v tomto interview). Strapo –raper, textár, veselý človek a obeť našich roentgenových otázok.

Ako sa máš?

V pohode, žijem. Som unavený, lebo som v noci usilovne vybavoval obal k albumu.
K akému albumu?K môjmu albumu.

Ty máš album?

Je na ceste. Mal som ho krstiť na blížiacom sa StreetFeste, ale vyjde až v januári, takže krst sa odkladá až na turné.
Jasné. A čo to bude za projekt?


Je to už môj druhy projekt v poradí . Vydávam ho s DJ Spinhandzom, skvelým človekom, kamarátom a odborníkom v tejto oblasti.

Ako sa volá?

50-50 MIXTAPE

Čo to znamená, ten názov?

Najprv asi vysvetlím čo je mixtape. Je to teoreticky niečo ako album len s tým rozdielom, že všetky pesničky sa do seba plynulo prehadzujú za pomoci môjho dídžeja a jeho mágie, ktorú ovláda viac než dobre. Tým pádom potom nosič môže pôsobiť viac ako celok a zároveň je to i veľmi pestré a dobre sa to počúva. No a 50- 50 preto, že to je vlastne z 50 percent môj nosič ale aj tvrda práca a z dych druhých 50 zase Spinov. Urobili sme to tak len preto, že mixtapy čo na Slovenku vyšli, sa nám zdali trochu „odflaknute“ a chceli sme ukázať, že mixtape môže šliapať len keď je to 50-50, respektíve 100 percent od nás oboch.

Ten tvoj dídžej vyzerá ako správny chlapík, čo nám o ňom povieš?

V prvom rade je to „makač“, ktorý sa vyzná vo svojom remesle. Je z Trnavy, dospelý „týpek“, pamätá si začiatky rapu, brejku ale aj DJingu na Slovensku. Vyhral hromadu dídžejských cien a každý, kto sa v tejto branži nejako významnejšie pohybuje, jeho meno pozná. DJ Spinhandz prezvany Spino.

Ako ste na seba narazili?

Stretli sme sa na mojom prvom freestyle Battli, kde on hral.

To je to, čo si vtedy vyhral?

Hej. Dídžej došiel potom za mnou, vravel, že ho moje vystúpenie zaujalo. Neskôr sme začali spolupracovať a ťaháme to už dva roky. (Poznámka Malackých pohľadov: Spomínaná akcia mala brutálny názov – BOMBAKLAD)

Odbočili sme od obalu na CD. Aký bude obal, ako to bude vyzerať?

Krutý, paper back. Papierový obal, ale nie taký, do akých sa balili staré LP platne.

Čo bude na ňom nakreslené?

Neprezradím, nechajte sa prekvapiť. Nebude tam moja tvar a ani Spinova a dokonca ani Bushova…takže sa nechajte prekvapiť..

Tak nám o ňom aspoň niečo povedz, čo to bude za mixtape?

Nebudem o ňom príliš rozprávať. Malo by na ňom byť okolo osemnásť stôp (skladieb), ale možno ich bude ešte viac, keďže termín vydávania sa posúva. Chcem, aby to bol kvalitný mixtape, taký, aby sa nemusel za svoj názov hanbiť. Vzhľadom k tomu, ako vyzerali predošlé, akože mixtapy, sa tento za ten názov hanbiť nebude!

Ty si ale vydal tento rok ešte jedno EP/ CD s deviatimi pesničkami/ a ten názov bol trochu zvláštny…

…MC ktorý vedel priveľa

Áno, ten. No a na to som sa chcel spýtať. Čo to znamená, ten názov, to ako veľa si vedel ty? Alebo ako? A čo si vedel?

Na to tebe aj ostatným najlepšie odpovie jedna skladba na tom CD. Tá všetko vysvetlí…volá sa rovnako ako album, takže ju nájdeš ľahko ..

Dobrý marketingový ťah, chceš aby som si kúpil album. No a čo ak to nepochopím, čo znamenal ten názov?

Tak mi zavoláš a ja ti to vysvetlím.

Aha! Ale treba uznať, že produkuješ hudbu pekne rýchlo. To ti nikto nevyčíta, že chŕliš jednu skladbu za druhou?

Jasné, že sa ozývajú kritické hlasy. Všetkých pomalých, starých a škaredých to serie, že tu je niekto, kto tvorí rýchlo a brutálne. Ľudia vôbec nie sú zlí, len ľudstvo je srandovné!

Kto ťa za to nemá rád?

Ja odmietam menovať svojich kritikov a ostatných, lebo by som im len robil reklamu. A to nechcem. V tejto branži sa človek stretne s podobnými vecami, je to normálne . Ja sa snažím robiť to, čo robím, najlepšie ako sa dá. Iní tiež, ale je nás tu až príliš najlepších, takže to sem tam zavŕzga….

Škoda, že nechceš menovať, mohla byť sranda. A k albumu budete robiť aj nejakú koncertnú šnúru?

Chcem. Najlepšie na Slovensku i v Českej republike a názov šnúry sa bude volať buď Pokrstím to všade tour alebo Pokrstíme to všade tour. Jedno z toho.

Prečo dve alternatívy?

Lebo neviem, či nepôjdu so mnou aj iné kapely, ktoré tiež budú krstiť.

Obligátna otázka, ktorú dávajú novinári rôznym interpretom rôznej úrovne i inteligenčného kvocientu. Aký je slovenský hip-hop?

Slovenský hip-hop je mŕtvy! Totálne!

To je krásna odpoveď. Je tu ale jeden háčik- aj ty si slovenský hip-hop.

Ale ja žijem, mám sa fajn a snažím sa žiť aj naďalej …….zatiaľ. Už som povedal, že chcem robiť hudbu najlepšie, ako viem.

Myslíš, že dokážeš slovenský hip-hop oživiť?

Neviem, ale rozhodne chcem, aby bola živá moja hudba. Ak sa mi podarí zdvihnúť úroveň slovenského hip-hopu, budem len rád.

Čo je pre teba hip-hop od čias, čo si vyhral prvý freestyle battle? Zmenil sa tvoj vzťah k nemu?

Rapídne. Teraz už to nie je len taká akási hudba, ktorú si rád vypočujem. Už to je pre mňa zamestnanie, štýl života. Vidím do toho spredu, zozadu, znútra a zo všetkých strán.


Môže sa stať, že ti začne ten hip-hop po určitej dobe liezť na nervy?

Ale áno. Určitým spôsobom aj hej. Hip-hop obsahuje viacero druhov umenia a hudba je len jedna zo zložiek. A tú hudbu chcem robiť tak, aby mi na nervy neliezla.

Máš nejakého agenta alebo iného pomocníka, ktorý za teba vybavuje koncerty, rôzne komerčné vybavovačky a ktoviečo ešte?

Ako mám, volá sa Sandoval Saranche a vybaví všetko!

Čo koncerty? Aj tam to zvládaš?

Koncerty sú spontánny kontakt s publikom a ja rád vystupujem. Myslím že nemáme problém, odozva je silná počas koncert aj po ňom.

Piješ pred koncertom?

Ako alkohol? Nie, mám s dídžejom dohodu, že zachovávame prísnu disciplínu. Pred a počas koncertu jedine minerálku. Niekedy keď tak jedného panáka na žalúdok.

Piješ mimo koncertov?

Nie som alkoholik, ale keď je príležitosť, chľastu sa nevyhýbam.

Piješ pivo?

Len v malých množstvách. Pijem radler.

Čo?

Radler – pivo a sprite. Vynikajúca vec. Alebo ešte diesel ,to je pivo a kola alebo Vin diesel to je pivo a zelený čaj…

Tak tomu neverím. Že pivo a sprite… počul som, že budeš bývať v Prahe, kde tam?

Pri centre, pár zastávok od Holešovíc.


Aby sme sa vrátili k hudbe. Ktorých interpretov hip-hopu alebo inej hudby máš rád?

Mám rád hlavne kvalitnú hudbu, rapera The Game, Bustu Rhymes, Redmana, RA Rugged man, reggae speváka Gentleman, našu Tinu alebo Oskara Rózsu. A zo slovenskej scény, no snažím si spomenúť… (z nejakého rohu sa ozve „Martin Konrád“)
Nie, Konrád nie!

Tak kto? No Name?

Nie, myslím, že je to jasné. Martin Kittner a „Stříhoruký Edward“. To je správne. (Poznámka Malackých pohľadov: Kittnera sme na internete našli, ale jeho stránka vyzerá horšie, ako on, tak sme ani nepokračovali…)

A čo tvoje životné vzory?

Statočné srdce William Wallace a ešte Marcellus Wallace z Pulp Fiction. (Poznámka Malackých pohľadov: Marcellus Wallace je autor nádherného výroku, ktorý budeme citovať v jazyku českom: „Tvá prdel pozná středověk“ Marcellusa hral Ving Rhames)

Môže byť jedným z tvojich vzorov aj Braňo Orth?

Nielen môže, ale aj je. V živote toho strašne veľa zvláda, je akčný, ambiciózny a správny. Má prehľad a vie „ošéfovať“ situáciu. Proste frajer!

Má StreetFest budúcnosť?

Jasné, že má! Tvoria ho ľudia, ktorí do toho dávajú srdce a veria tejto akcii. Čo sa týka hip-hopu, chcem na StreetFest dotiahnuť na budúci rok jednu veľkú hviezdu z USA. Meno si nechám pre seba.

Snáď to nebude 50 Cent…

Hovorím, že meno si nechám pre seba, ale Fifty to nebude. Našťastie… Bude to jedinečný hosť a ja verím, že sa ho sem podarí priviezť. (Poznámka Malackých pohľadov:: Možno to bude George Bush alebo Monica Lewinska, v oboch prípadoch platí to isté, čo pri „fiftínovi“, radšej nie!)


Otázka, ktorá sa tejto témy nevyhnutne týka – cestuješ radšej vlakom alebo autobusom?

Jednoznačne radšej vlakom. Môžem sa tam prejsť, vyložiť si nohy. (ďalšie zavolanie z rohu… a Strapova odpoveď)… Áno, môžem si aj zapáliť cigaretu a v kľude ju na záchodoch vyfajčiť.

Keď už sme pri ťahaní dymu do pľúc, čo mariška?

Poznám ju, je to kamarátka od vedľa a vždy mi dokáže zdvihnúť náladu. Ale nebudem kvôli nej skákať z okna, som slušný chlapec….

Nebojíš sa o hlas, keď fajčíš?

Ja mám nesmrteľný hlas.

Hlavne si myslím, že máš málo sebavedomia, rob s tým niečo…

Vieš, aby ti ľudia nezačali skákať po hlave, musíš im sem tam naznačiť, že veríš sebe, svojim schopnostiam a tomu, čo robíš. Ja sa toho držím…a zároveň je to aj trochu negatívny vedľajší účinok z freestyle súbojov. Je veľmi ťažké ovládnuť to, ale myslím, že rozumní ľudia vedia, že nie som namyslený…

Čo nám ešte sebavedomého povieš?

Mám dlhé, škaredé, zožltnuté nechty, za ktorými mám navyše čiernu špinu. Musím si ich ostrihať, lebo obhrýzať si ich nemienim.

Máš nejakú mailovú adresu, na ktorú ti môžeme poslať článok o tebe?

Mám, takú skromnú, píš si, je to strapoking@centrum.sk.

Čo znamená king?

Neviem, ale keď som chcel len „strapo“, tak sa mi tam vyhadzovali rôzne čísla, ako strapo659 alebo strapo627. Takto je to lepšie…

Chceš touto cestou niekoho pozdraviť? Napríklad skupinu Elán?

No jasné, hlavne Joža Ráža.

A Mojsejovcov?

Len Noru, Braňo je chudák. Chcem pozdraviť čitateľov Malackých pohľadov a všetkých ostatných ľudí. Príďte 21. decembra do Maliny na StreetFest. Bude zábava.


V článku nepadali sprosté slová, zato sa však objavili niektoré termíny, ktoré obyčajným smrteľníkom nemusia byž vždy jasné. Je to podobné, ako na hodinách chémie. Aby sme vám pomohli dostať sa z hip-hopového laboratória späť na zem, prinášame vám vysvetlivky k zákerným termínom. Vysvetľuje King (Strapo).

Freestyle Battle – Niečo ako slovný BOX! Rapuje sa na kolá a ide o to súpera odstaviť, zosmiešniť, poraziť. Ale len v podobe rapu do hudby! Hodnotiacim prvkom je väčšinou porota, ktorá i určí víťaza….
Hip-hop- Tak tu by som mohol napísať veľa. Keď sa nad tým zamyslím, tak skoro každý má svoju vlastnú charakteristiku pre toto slovo. Pre mňa znamená veľkú, silnú, nielen hudobnú kultúru, v ktorej žijem….
Slovenský hip-hop- mŕtvola na ulici pred Lidlom…..
Kvalitný Mixtape- počkajte do januára a bude jasno…
Brejk (alebo break) Dance- prudko živočíšny tanec s niekedy až akrobatickými prvkami. Súčasť hip-hopovej kultúry.
DJ- Chalan čo mi nahrádza kapelu s nástrojmi pomocou svojich rúk a svojich gramofónov. Pre mňa je to hlavne kolega a moja druha polovica počas šou!
Scratch- je to jedna z dídžejových možností ako oživiť hudbu. Niečo ako hranie na gramofónoch. Predstavte si, že gramofóny sú napr. husle a on po nich „chodí“ rukami a vydáva zvuky!!!
StreetFest- najlepšia akcia na Záhorí, ever!
Radler- najlepší robia v 23 ale dobrý je aj v pivárni…. 0,3 piva+ 0,2 Sprite….tak to mám rád ja…

Diky za všetko!

Strapo – Ukecaný drbko

Veľa ľudí si myslí že som ukecaný drbko,

že keď urobí paf tak ja sa schovám jak krtko,

že klamem ako fretka a to je všetko,

začínam byť unavený ako starý dedko,

som ukecaný drbko, o.k., priznávam, som ukecaný drbko,

ale to je moja povaha, som ten čo mele sánkou stále dokola ,

som ten čo mele …. od rána do večera …

hovorím to čo hovorím a nehovorím zle,

hovorím to čo hovorím a hovorím to hneď,

hovorím tak jak hovorí môj rap, čože rapujem tak jak pulzuje môj tep,

bože môj ukecaný jazyk je aj mojim mečom

môj ukecaný jazyk je aj moje pero

môj jazyk má azyl úplne všade,

môj jazyk za pol roka vo freestyle vyhral pade,

píšem slohy proti ktorým ty nemáš obranu,

keď začnem rapovať ja tak ty dáš ruky nad hlavu,

chcem na pódium minerálku pod pódiom zábavu

a za to hodím šecko čo je vo mne do davu …

pre mňa to neni klišé, póza a už vôbec nie problém,

spýtaj sa koho chceš na čo chceš, každý ti povie,

zábava prúdi celý deň hmm to je moje,

Strapo je ukecaný ale ne namyslený človek

nehľadaj toho, kto to povedal, stojím tu, stojím tu a mám nonstop otvorenú papulu

nehľadaj toho kto to povedal stojím tu keby som nemal charizmu

tak už mám sánku zlomenú

nehľadaj toho kto to povedal ja stojím tu už zatváram kruh,

je*em tvoju crew nehľadaj toho kto to povedal ja stojím tu, ty ideš von, ja idem dnu,

veľa ľudí mi neverí a chcú si ma preveriť

nevidia že mám väčší talent ako jejich kapely,

ste pomalí drevení looseri, ostaňte pri zemi váš rap je nulový a umelý vy chudery

myslíš si, že som ešte mladý ale nejsom,

myslíš si že som amatér ale nejsom,

myslíš si že som namyslený ale nejsom,

som z tímu presso som silný jak detox, som ukecanec

ktorý veľa ľudí ukecal nenamyslený no arogantný tuberák

čo rozpráva a rozpráva no nikdy ne blablabla

som seriózny vážny ako filmy Mela Gibsona,

môj život je flash jak život Homera Simpsona,

som týpek ktorý pozná všetky hlášky Cartmena,

nejsom hysterická trubka ako žena Billa Clintona,

matura ma brzdí ale aj tak nakladám,

matura ma brzdí ale aj tak nakladám,

matura ma brzdí ale aj tak nakladám, nakladám …. yeah

Použité fotografie sú zo stránky www.artattack.sk/strapo/

1 odpovedať
  1. Bonn
    Bonn hovorí:

    hm no Strapo ten mixtape nemá ešte dnes vonku… to už my dáme skorej album von heh… ale tak som zvedavý na Strapa… mier

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.