Rok 2007 v Malackách (1)

spelicova.jpg

 

Keď som sa snažila dať dohromady pár slov k tomuto roku, mala som už trochu problém spomenúť si na všetky jeho udalosti, život beží skrátka až príliš rýchlo. Takže ako retrospektíva poslúžili príspevky na Malackých pohľadoch. K mnohým ešte stále pribúdajú komentáre a pri niektorých sú riadne živé diskusie, čo je podľa mňa úžasné a znamená to, že ľudí, ktorým Malacky nie sú ľahostajné, je predsa len trochu viac ako málo. A to je asi najväčšia výhra tohto roku.
Tou druhou je podľa mňa zrekonštruované kino, vznikol príjemný priestor, ktorý tu doteraz chýbal. Dcéry si užívajú najmä divadelné nedele. Mňa osobne najviac potešili letné koncerty na terase kina – moc prijemné.
Treťou výhrou roka sú pre mňa dve udalosti – kúpa Pálfyovského kaštieľa mestom a vydanie knihy Malacky 1206-2006. Vydanie knihy, dúfam, prebudilo v mnohých ľuďoch záujem o mesto, v ktorom žijú a pozerajú sa naň teraz trochu inými očami. Kúpa kaštieľa ešte nie je „uzavretá kapitola“, uvidíme ako ju zhodnotia budúce roky. Každopádne je to odvážny krok, ktorý obdivujem.

No a poďme k tohtoročným prehrám (Uf!)
Tu je pre mňa jasné prvé miesto – priemyselný park a najmä jeho zóna D – golfové ihrisko. Najhoršia možnosť „využitia na rekreačné účely“, čo sa týka záťaže na životné prostredie a aj čo sa týka dostupnosti pre širšiu verejnosť. Mesto nevyužilo možnosť vybudovať tu multifunkčné mestské rekreačné centrum prístupné všetkým. Zásah do existujúceho ekosystému sa na Malackých pohľadoch prediskutoval dostatočne zoširoka – tu niet čo dodať.
Druhé miesto – úžasný polyfunkčný dom „túliaci sa“ k obchodnému domu na Kláštornom námestí. Urbanizmus vyrážajúci dych. Bohužiaľ len doklad chýbajúcej jednotnej architektonickej koncepcie mesta, resp. jeho centra. Dúfam, že aspoň rekonštrukcia parku pred kláštorom sa dotiahne do konca, že Tritón neostane učupený v „plaveckom bazéne“ za mestskými záchodmi. (Čo takto vrátiť ho do Zámockého parku a obnoviť tamojšiu fontánu?)
No a tretie miesto – sem by som asi dala presakujúce signály o napätí v mestskom zastupiteľstve. Poznámky niektorých poslancov o delení poslancov na dobrých a zlých, a podobne, dávajú tušiť, že sa v budúcich rokoch máme na čo tešiť a nuda rozhodne nehrozí.

Napriek negatívne vyznievajúcim posledným vetám (veď sú o prehrách, tak musia byť negatívne) sa mi osobne tento rok v Malackách páčil – bol veľmi živý a udialo sa toho hodne. Ospalosť spred ôsmich rokov je zdá sa definitívne preč. Všetkým, čo sa o to pričinili, buď za to vďaka.
Ing. Nataša Špelicová, lektorka angličtiny

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.