Zimný StreetFest mal premiéru

Zimný StreetFest má za sebou prvý ročník. Síce sa konal 21. decembra minulého roku, ale zrejme stojí za to, aby sme akciu zmapovali. Pre niekoho to bol ročník úspešný, pre iného rozpačitý. Organizátor Braňo Orth sa rozhodol pozvať do malackej haly Malina len hip-hopové formácie. Zrejme sa inšpiroval úspešnými vystúpeniami hip-hopových kapiel na letnom športovo-kultúrnom podujatí StreetFest. Mladší brat tohto, v Malackách už pomaly tradičného festivalu, mal pritiahnuť do Maliny omnoho viac ľudí, ako napokon pritiahol. Ako hodnotí prvú kapitolu zimného StreetFestu hlavný organizátor Braňo Orth?
Z tohto pohľadu to vyzerá, že Malina bola na prasknutie. Zdanie klame…

Na akcii sa nehral streetbal, tak ako v lete. Prečo?

Akcia sa konala v piatok, ľudia chodia do školy a do roboty. Technicky by to bolo tiež náročné, museli sme riadne pripraviť pódium, stánky a ostatné veci, ktoré ku koncertom patria. A potom, streetbal je streetbal. Patrí na ulicu a hráva sa v lete. Svoje miesto mu neodškriepiteľne patrí na letnom festivale StreetFest v Zámockom parku.

Strapo predstavil svoj repertoár. Bol zároveň i spoluorganizátorom podujatia.

Poďme teda ku koncertom. Ste spokojný s akciou?

Po organizačnej stránke veľmi. Boli sme vybavení skvelou aparatúrou, svetelnými efektmi, najmodernejšou technikou. Po stránke zabezpečenia to bolo skvelé, Strapo, A.M.O., i Kontrafakt odohrali skvelé koncerty. Spolupracovali sme s tímom špecialistov, ktorí odviedli maximálnu prácu. Nedošlo k žiadnym neprístojnostiam, koncerty prebehli hladko a bez problémov. Avšak po stránke návštevy a celkovej atmosféry nie som spokojný. Očakávali sme návštevu približne 500 až 600 ľudí s tým, že sme dúfali i vo vyššie čísla. V Maline sme napokon mali približne tristo ľudí. Keď si vezmeme, že tá hala pojme 2000 ľudí, tak mi to pripadalo, ako keby niekto vylial pivo po palubovke. Atmosféra tak bola veľmi komorná a nezodpovedala našim predstavám.

Teraz neviem, vypol som ten plyn alebo nie?

Máte nejaké vysvetlenie prečo prišlo tak málo ľudí?

Myslím, že sme nedomysleli dve veci. Cenu vstupného a propagáciu celej akcie. Môj názor je, že cena vstupného bola adekvátna. Urobiť koncert s účasťou známych kapiel, s profesionálnou a drahou technikou, s tímom odborníkov, to všetko je veľmi náročné. Je však pravda, že pre cieľovú skupinu, ktorá mala naplniť Malinu, mohlo byť vstupné privysoké. Propagácia nebola dostatočná a do budúcnosti ju musíme zlepšiť. Svoje mohol zohrať i výber termínu. V ten deň sa opätovne otvárala i diskotéka v hoteli a to mohla mať za následok nižší počet ľudí, ako sme očakávali.

A.M.O. sú podstatnou kapelou na slovenskej hip-hopovej scéne. Otázkou je, do akej miery je vlastne podstatná slovenská hip-hopová scéna…

Výber kapiel bol podľa vás šťastný?

Tak, pozrite, Kontrafakt je podľa môjho názoru na špici slovenskej hip-hopovej scény. To bol najväčší ťahák večera. A.M.O. je zásadná kapela na Slovensku, veľmi známa a Strapo je domáci hudobník a taktiež je rešpektovaný. Myslím, že výber bol v poriadku.

Rytmus z Kontrafaktu

Chcete ešte pokračovať v projekte zimného StreetFestu?

Určite áno. Len druhý ročník možno nebude hip-hopový, ale napríklad rockový. Urobíme nejaké zmeny a ja verím v úspech akcie. O tom, aké bude obsadenie na druhom ročníku, sa budeme zaoberať po StreetFeste v júni.

Údajne ste mali opätovne problémy s kapelou Kontrafakt. Vraj nebolo isté ani v samotný deň konania, či prídu…Našli ste u niekoho v batohu rajčiny alebo vajcia?
To neboli problémy. Ani žiadne vajcia a rajčiny. Dohodli sme sa s kapelou, že o 20:30 budú už v Maline, ale oni sa pomýlili a boli v tom, že akcia začína až o 21:30. Trochu sa zdržali, ale napokon prišli a hrali.

Vraj dofrčali v limuzíne…

Áno, vo veľkej čiernej limuzíne.

Aj ich prišiel niekto čakať? Alebo len zopár ľudí pred Billou nechápalo, čo sa deje…

Nie, keď bolo oznámené, že Kontrafakt prichádza na limuzíne, ich fanúšikovia ich išli čakať a privítať.

Sú Kontrafakt takí kreténi, akými sa robia na pódiu?

Sú to ľudia, ktorí rozmýšľajú komerčne. Ich drsné správanie kombinované s vulgarizmami, to je hip-hopová pretvárka. Žiadne kreténstvo, ako to nazývate. Sú to inteligentní chalani o ktorých by ste nepovedali, že sú to tí, ktorí „soptia“ na pódiu. Robia úspešnú show a darí sa im.

Malačania tentoraz nechceli do Rytmusa a spol. hádzať žiadne pofidérne predmety potravinového charakteru. Ani ďalšie iné…

Klasická otázka. Vyskytli sa problémy zdravotného alebo kriminálneho charakteru?

Nie, všetko prebehlo hladko. Žiadne bitky, tvrdý alkohol ani drogy. Len niektorí Záhoráci si myslia, že keď im poviete, že v hale na palubovke sa nesmie fajčiť, tak to pre nich znamená, že sa tam fajčiť smie. A dokonca musí! Po niektorom z nich sme našli prepálenú palubovku. Asi demonštroval svoj názor a nerešpektoval fakt, že ubližuje len organizátorom, ktorí aj preňho zorganizovali koncert.

Bolo by to zvláštne, ale čo ak je to pravda a Ego, Rytmus a Aneš z Kontrafaktu ozaj nie sú kreténi?

Ozvali sa sťažnosti, že usporiadatelia už nepúšťali dnu tých návštevníkov, ktorí raz odišli, ale vrátili sa a preukázali sa páskami. Prečo toto?

Jednoznačne z hľadiska bezpečnosti. Prišiel som sa predsa baviť na koncert. Tak tam predsa ostanem a bavím sa. Čo budú robiť tí, ktorých pustíme. Pôjdu von, kde majú schované fľaše s tvrdým alkoholom, opijú sa, vrátia sa a budú vyvolávať neprístojnosti. Alebo niečo hodia na pódium, zničia drahé zariadenie alebo niekoho zrania. Takéto bezpečnostné opatrenia fungujú po celom svete, prečo nie v Malackách?

Niektorí ľudia si sťažovali na vyhadzovačov…

Nič sme nezaznamenali. Proti vyhadzovačom bývajú sťažnosti, ale tentoraz nebola ani jedna.

Téma vyhadzovači býva častým problémom festivalov a koncertov. Na minuloročnom Summerbeach Rudava v Malých Levároch narobili tí chlapíci viac škody, ako úžitku…

Čítal som niečo na internete. Nechcem sa vyjadrovať, ja sa hlavne snažím, aby bola zabezpečené bezpečnosť návštevníkov. Na poslednom StreetFeste v júni som bol s prácou biletárov veľmi nespokojný. Neodhalili množstvo zakázaného alkoholu v areáli, neplnili si svoje povinnosti. Môžem povedať, že tohtoročný StreetFest meníme SBS-ku od základov. Chceli by sme tých, ktorých si volá napr. Kaščák na Pohodu. To sú vysokoprofesionálni ochrankári.

Vedia sa aspoň slušne správať?

Ani nespozorujete, že sú v areáli. Pokiaľ pravdaže je problém, vtedy zasahujú.

Hra farieb počas vystúpenia A.M.O.

Čo nám viete prezradiť o blížiacom sa letnom StreetFeste?

Letný StreetFest sa rozrastie. Bude opäť v Zámockom parku a opäť sa máme na čo tešiť. Pódiá už nebudú na jednej ploche, ale budú rozdelené samostatne. Termín je tradičný – 20. 6. a 21.6.. Nebude chýbať Streetball, ktorý sa v rámci celoslovenskej Streetball Tour 2007 umiestnil na prvom mieste počtom štartujúcich družstiev. Prvý krát už by mala padnúť 5 tisícová hranica návštevnosti, preto začíname s propagáciou akcie už teraz. Už teraz predávame permanetky so špeciálnou zľavou, aby mal možnosť byť na StreetFeste úplne každý. Čo sa týka noviniek, tak chystám veľký 20 m Stage na vedľajšom futbalovom ihrisku, kde bude v piatok vyložene rockový večer ( vystúpi napr. Tublatanka). Nový bude hip – hop stage, kde uvidíme celú československú elitu (napr. Indy a Wich, PSH) a jedného špeciálneho zahraničného hosťa. Nová propagácia , viac atrakcií, vystúpi okolo 45 kapiel, na streetbale bude okolo 100 družstiev a samozrejme čakáme viac divákov… A celý polrok sa budeme modliť, aby nám vyšlo počasie…

Viac informácii si checknite na www.streetfest.sk

Foto: Martin Marek

10 komentárov
  1. anti rytmussssssss
    anti rytmussssssss hovorí:

    A co ste cakali ,ze na rytmusa a spol pride viacej ludi??? Vecsina fanusikov nedosahuje hranicu zarobkovo cinnych …..a byt rodicom tak tiez nedam dietatu ani korunu na bandu vulgarnych …..!!!! A ked dorastu tak ich to prejde………jednoducho sa hraju na tvrdasov a proti vsetkym…….bodka!

  2. tomas
    tomas hovorí:

    anti rytmus, pozri sa, on nevie, kolko ma rokov, lebo sa nevie ani poriadne podpisat 🙂 zmohol sa na jednu vetu – a aj to svedci o tom, ze toho v hlave vela nema…

  3. Mival
    Mival hovorí:

    pani, toto je presne ten styl komunikacie, v ktory som dufal ze sa na tejto webovej stranke neobjavi. Bohuzial, pre taketo invektivy a vulgarne vyjadrenia som prestal komunikovat na mestskej stranke a nezapajam sa do diskusnych skupin prakticky skoro nikde. Je dost symtomaticke, ze niektore prispevky irituju v urcitej skupine ludi prave tento druh reakcii. Pre malackepohlady by som odporucal, aby sa nevenovali sucasnej „hudbe“, pretoze ta ma priestoru v mediach az az – historia, pamiatky, osobnosti, priroda su temy, ktore bohate naplnia tuto stranku. Ak neverite, zozente si v mestskej kniznici poslednu rocenku zbornika Stupava. Tie keywords, co som vymenoval, su kredom autorskeho ich kolektivu. Ja im skladam klobuk dolu. Najde sa v nasich malackych kruhoch kolektiv schopny vyprodukovat taketo dielo?
    PS. Dakujem vopred hip-hopakom, ak mi neodpovedia

  4. jakub valachovič
    jakub valachovič hovorí:

    Článok sa v drvivej miere dotýka malackej akcie a len okrajovo zasahuje do hudby, ktorú produkujú kapely, pozvané na StretFest. To, že sa diskusia zvrhla nechceným smerom nie je ešte natoľko závažný dôvod, aby sme sa nevenovali i iným sféram ľudského záujmu. Akcia StreetFest je medzi Malačanmi populárna a stojí za zmienku ( napokon, je to vidieť i na hlasovaní na Malackých pohľadoch ). Ku kapele Kontrafakt – nech si každý spraví názor na kapelu, aký chce. Pokiaľ idem kritizovať hudbu a spôsob prejavu, ktorým si interpret získava popularitu, musím rátať s reakciou. Vyhýbať sa diskutabilným témam nie je na mieste, najmä potom na tejto stránke. Téma hip-hopáci alebo skôr hip-hoperi – je chybou zaobaliť ľudí do jednoho vreca. Čo ak má ten Braňo Orth skutočne pravdu? Nevidíme do zákulisia a nemôžeme teda objektívne posúdiť stav vecí.
    Nie je to prvýkrát, kedy v diskusiách na Malackých pohľadoch zazneli vulgarizmy… Už to tu bolo, je to prirodzené riziko každého diskusného fóra. Toľko z mojej strany, sťa autora, aj keď to je trápne komentovať svoj vlastný článok…

  5. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Je to akcia, ktorá k Malackám patrí a pokiaľ viem, žiadne iné lokálne médium o nej neinformovalo, minimálne nie v tomto rozsahu.

    O úrovni jednotlivých vystúpení na Streetfeste mám vlastný názor – hiphop síce vôbec nepočúvam a v podstate je mi úplne cudzí – hlavná hviezda večera bola podľa mňa úrovňou z tých troch účinkujúcich niekde na úplnom konci. Póza, zbytočná vulgárnosť a karoke – podľa mňa tri slová, ktoré to vystúpenie môžu charakterizovať. Avšak publikum ich paradoxne „žralo“ najviac…

  6. laawan
    laawan hovorí:

    to Mival: osobne si myslim, ze je vecou admina diskusie udrzat ju vo vecnej rovine, bez zbytocnych vulgarnosti a osobnej zaujatosti. Aktivne posobim v dvoch diskusnych forach, kde su ucastnici ztotozneni s urcitymi pravidlami. Ich porusenie opravnuje admina k vymazaniu prispevku, pripadne upozorneniu. Dam ti za pravdu, ze z tych ostatnych som po podobnych skusenostiach rychlo vycuval. Skuste preto zodpovedny tohoto fora uvazit, ci by nestalo za vec sa spominanych prispevkov zbavovat, inak si myslim ze sa vam moze lahko stat, ze okruh diskutujucich sa vam zacne zuzovat. Jedina cesta zatial si myslim je uloha moderatora, ktory bude debatu drzat v mantineloch slusnej a vecnej diskusie. Bohuzial… Ja viem, mozete namietat, ze internet je slobodne medium, ze si kazdy moze povedat co chce. Ano, ale s podobnymi reakciami zmysel debaty nikam nevedie, nikam ju neposuva a nikomu z diskutujucich nic neprinasa.

  7. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Pravidlá správania v diskusiách mám už rámcovo pripravené, je to otázka dní možno týždňa – dvoch, kedy budú zverejnené – tiež zastávam názor, že isté pravidlá by mali byť – urážanie iných sotva možno považovať za slobodu prejavu…

  8. alllllllllllllllllll*
    alllllllllllllllllll* hovorí:

    strapo vtedi si dal perfeknu sow!!zase raz si potvrdil ze si dobria kvalitny fristajler ..nebpovedal som ze si najlepsi!!………kazdi moze bit najlepsi lenze zatial neni..–xcawww tak dalejj!

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.