Genius loci (16) – Rendunk

Jednou zo starých významných budov bol administratívny dom pálffyovskej správy, v ktorom sídlil správca pálffyovského majetku. Nachádzal sa na Záhoráckej ulici približne na mieste dnešného obvodného úradu. Ľudové označenie budovy, ktoré sa zachovalo, bolo „rendunk“.

Rendunk vyčnieval spomedzi iných domov aj svojou výškou.

Z hľadiska etymológie, ako uvádza V. Šíp, pochádza toto slovo z latinského rent-ant, čo znamená úrad, kde poddaní pred rokom 1848 odovzdávali tzv. zemepanský deviatok.

Tento dom zvykli tiež ľudia nazývať podľa úradníka, ktorý bol práve správcom pálffyovského majetku (napr. Melčických dom – Melčický bol správcom začiatkom 20. storočia).

K budove sa tiež viaže legenda o tajných podzemných chodbách, podobne ako do iných pálffyovských budov v meste jedna z chodieb zo zámku mala viesť až sem. Dom sa nachádzal v centre mesta, oproti fare a neďaleko kostola.

V pamiatkových materiáloch bol rendunk označený ako baroková kúria z druhej polovice 18. storočia, prízemná trojkrídlová budova. V interiéri boli klenby. Krov mal vraj všetky charakteristiky pálfiovskej stavby.

Hneď za domom tiekla Malina.

Budova bola podpivničená. Pani Dobrovodská, ktorá pracovala u advokáta Dr. Adalberta Prenozszila, syna niekdajšieho pálffyovského správcu, si spomínal, že „v tom dome bola taká veľká pivnica, že sa tam zmestili dva vagóny zemiakov.“ Práve Adalbert Prenoszil, jeden z predstaviteľov malackej honorácie obdobia prvej ČSR, sa narodil v rendunku.

Prenoszilovci v rendunku.

V 30. rokoch minulého storočia, keď sa hľadalo miesto pre okresný úrad, sa uvažovalo aj o nadstavbe budovy rendunku. Nebola zrealizovaná a pre okresný úrad postavili novú budovu.

Budova bola zbúraná ako posledná z radu rodinných domov na Záhoráckej ulici medzi dnešnou Pribinovou ulicou a farským kostolom. Zbúrali ju v roku 1986 vojaci v rámci cvičenia. Podľa pamätníka to bolo 26. februára za svetiel reflektorov. vo večerných hodinách. Iný pamätník tvrdí, že veliteľ vojakov sa čudoval, že idú búrať klenbovú stavbu…

Priestor po zbúranej budove bol nejaký čas prázdny, neskôr na tom mieste postavili okresný úrad – dnešný obvodný úrad.

Zachovalo sa množstvo fotografií tohto objektu – aj vďaka tomu, že časť pozostalosti potomkov posledných pálffyovských správcov sa dostala do archívu MCK Malacky.

3 komentárov
  1. PaV
    PaV hovorí:

    Pôvod slova Rendunk je nemecký, nie latinský.
    Rentamt (nie Rentant – preklep?) = „Daňový“ úrad
    Rentung – platenie renty, poplatku

  2. Jozef Martinec
    Jozef Martinec hovorí:

    Pekne a zaujímavo zdokumentované. Mne to prebúdza spomienky a obraz minulých Malaciek v pamäti. Vďaka za to.

  3. pepe
    pepe hovorí:

    Uz som tu raz pisal, ze ked sme boli mali tak sme sa tam hravali ked burali tento posledny dom .Potom tam davali do zeme zrejme nove rure pre malinu no a tam sme nasli suvisly pas tehal pozdlz celeho vykopu.Odvtedy som presvedceny ze tam tie chodby su…..chcelo by to niaky vyskum no ale na to sa asi peniaze nenajdu,skoda.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.