Brána, ktorá vedie do školy

Dnes sa bližšie pozrieme na artefakt, okolo ktorého prechádzajú denne stovky ľudí už vyše storočia. Ide o kovovú bránu v areáli Čierneho kláštora, ktorá oddeľuje nádvorie pred kostolom od priestorov školy.

Brána na jeseň 1999.

V literatúre zmienku o tejto bráne nenachádzame, v kláštornej kronike Historia domus tiež nie.

Pohľad na bránu okolo roku 1940.

Fotografia učiteľského zboru františkánskeho gymnázia v 30. rokoch 20. storočia, záber od školy.

Súčasťou výzdoby brány sú však dve kovové imitácie stuhy, na ktorých sú nápisy. Tieto nám poskytujú informáciu o bráne. Bola vytvorená v roku 1909.

Vznik brány, ako aj vytvorenie steny okolo nej môže súvisieť so zrušením brány do areálu kláštora kvôli výstavbe na dnešnom Mierovom námestí, alebo s vtedajšou školou, ktorú mali františkáni v kláštore.

V priebehu času sa stav brány zhoršoval. Koncom minulého storočia nebola funkčná, nedala sa zatvárať. Bola nevyhnutná rekonštrukcia, bezpochyby nákladná a zrejme na ňu neboli peniaze.

Študenti Gymnázia sv. Františka Assiského pred bránou na jeseň 2000.

Kompetentní zvolili lacnejšie riešenie. Konštrukcia brány bola zachovaná, ale spodná časť, ktorá sa otvára, bola po roku 2000 odstránená a nahradená jednoduchou železnou mrežovou bránou. Pôvodnú bránu odložili k plotu, kde istý čas zostala. Potom odtiaľ zmizla.

Zachovaná pôvodná, vrchná časť brány dnes nie je v dobrom stave, vyžaduje si odbornú starostlivosť, na ktorú sa asi peniaze nenájdu. Zostáva nám len dúfať, že napriek tomu vydrží čo najdlhšie.

 

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.