Filmový Fest Film Fest už budúci víkend

Tento rok už naostro! Po minuloročnom nultom ročníku filmového festivalu Fest Film Fest 2010 začíname naozaj. Od 3. 11. do 7. 11. 2011 prebehne v „Kultúrním domečku“ v Malackách 1. ročník filmového festivalu Fest Film Fest, Malacky 2011. Podľa nášho hesla: Fest dobrý, Fest filmový a Fest náš. Prinášame vám článok o festivale s kompletným programom.

Záber z filmu Sám v stene

Štvrtok 3. november 2011

LIDICE, favorit filmového festivalu

Filmový festival Fest Film Fest ponúka program aj školám. Filmy môžu pomôcť emocionálne či intenzívnejšie prežiť, pochopiť udalosti histórie, preto sme sa rozhodli venovať štvrtok 3. 11. téme SILA ČLOVEKA A JEHO DUCHA. Z ponúkaných filmov jednoznačne pedagógov najviac zaujal film Lidice.

Téma 2. svetovej vojny, špeciálne histórie na našom území, je pre poznanie dejín nesmierne dôležitá. Tvorcovia nejdú cestou klasického vojnového filmu, tragédiu chcú priblížiť cez medziľudské vzťahy, a to najmä lásku, ktorá stojí na počiatku celého príbehu.

Nie každý vie, že udalosť, ktorá otriasla celým svetom, začala ako príbeh obyčajného sukničkára. Václav Fiala sa zamiluje do Aničky zo Sudetov, doma ho však čaká tehotná žena. List, v ktorom Aničku lživo informuje, že „niečo“ podnikol a musí odísť do ústrania, poslúži krátko po atentáte na Reinharda Heydricha ako zámienka k vyhladeniu Lidíc.

Skutočnou udalosťou je inšpirovaný tiež príbeh druhého hrdinu Františka Šímu, ktorý nešťastnou náhodou pri opileckej bitke zabije svojho syna. Vyhladenie Lidíc teda prežije nič netušiac vo väzení a po vojne sa vracia domov, kde ho čaká holá pláň. Stane sa tak paradoxne jediným lidickým mužom, ktorý prežil túto tragédiu, aj keď s pečaťou vraha…

V období tragického konca, v júni 1942, mali Lidice za sebou viac ako šesťstoročné dejiny. Nacisti chladnokrvne popravili všetkých lidických mužov, a ženy a deti odpravili do koncentračného tábora, niektoré deti dali na prevýchovu. Celková bilancia – 192 popravených mužov, 58 žien zomrelo v koncentračných táboroch a 88 detí bolo poslaných do plynu. Obec Lidice bola vymazaná z máp a zrovnaná so zemou.

Film je médium, ktoré súčasnému mladému divákovi pomáha predstaviť si, dokonca vnímať fakty živšie, trvácnejšie. Pomáha budovať povedomie o udalostiach,na ktoré by sa nikdy nemalo zabudnúť. Preto sme radi, že medzi školami sa naša idea, ukázať silu ľudského ducha a ducha dejín ujala.

 

Piatok 4. november 2011

Súčasťou filmového festivalu Fest Film Fest je EXPEDIČNÁ KAMERA 2011

Pre verejnosť sa festival začne „svetovo“ 4. 11. 2011 o 18:00. Náš záhorácky filmový festival slovenských a českých filmov si pozval hosťa: jednodňový filmový cestovateľský festival Expedičná kamera. Expedičná kamera prináša aj do Malaciek cestovateľské a outdoorové filmy z celého sveta!

Celovečerné pásmo špičkových filmov o dobrodružných expedíciach, extrémnych horolezeckých výstupoch, odvážných vodáckých výpravách a ďalších „bláznovinách“ je aj pre Záhorákov. Malacky sa stali súčasťou 33 miest Slovenska a 100 miest Čiech, v ktorých sa filmový festival Expedičná kamera bude odohrávať.

Ale nezaprieme našu jedinečnosť. Od tohto 1. ročníka už navždy sa v našom regióne k názvu Expedičná kamera pridá vždy i venovanie. Sme totiž hrdí, že práve u nás, na Záhorí žil cestovateľ telom, dušou i snami, ktorému sme festival venovali. Myslím, že každému športovcovi v mysli nabehol obraz usmievavého človeka, propagátora športu a nadšenca pre cyklistiku Petra Patscha.

Sme radi, že 4. 11. o 18:00 pri otvorení slávnostne pokrstíme na pôde Fest Film Festu jednodňový festival športu Expedičná kamera a pridelíme mu názov Expedičná kamera in memoriam Peter Patsch. Ako poďakovanie za obetavú prácu a nadšenie pre šport bude tiež udelená prvá cena filmového festivalu Fest Film Fest a to „Záhorácky Dík 2011“ práve Petrovi Patschovi.

Veríme, že Peter Patsch sa v cyklistickom nebi usmieva a páči sa mu myšlienka filmového festivalu, ktorý zavedie diváka do celého sveta. Preto vás pozývame na premietanie siedmich jedinečných filmov. Organizátori Expedičnej kamery tiež pripravili pre každého účastníka malé darčeky a možnosť hlasovať o najlepší film tohtoročného cestovateľského festivalu. Tešíme sa na vás, priatelia.

Text: Denisa Bogdalíková, MCK Malacky

 

Nedeľa 6. november 2011

Nostalgická nedeľa plná láskavého humoru

Fest Film Fest, Malacky 2011 pokračuje v nedeľu trošku nostalgicky, rozprávkovo, ale štýlovo. Ponúkame filmy, ktoré sú dnes klenotom československej kinematografie a na pôde kina Záhoran ich videli staršie generácie.

Príďte si zaspomínať s legendami, akými sú Jan Werich, Jana Brejchová, Waldemar Matuška, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott, Jiří Suchý, Jiří Šlitr, Vlastimil Brodský a mnoho ďalších, alebo ich spoznať. Vybrali sme pre vás prekrásny príbeh „ Až příde kocour“ s hlavným tajomným eskamotérom Janom Werichom, či neopakovateľný muzikál, ktorého silu si môžete vychutnať najideálnejšie len vo veľkom kine „Kdyby tisíc klarinetů“. Smiech a slzy, neoddeliteľná súčasť života, filmu i humoru ako takého, je krédom nedele. Rozprávkami nielen pre deti z tvorby súčasných mladých animátorov premostíme k jedinečnej komédiuu „Nuda v Brne“.

Pondelok 7. november 2011

Skvostné ukončenie Fest Film Festu

Zakončenie filmového festivalu Fest Film Fest, Malacky 2011 bude priam skvostné. Nadčasový film, zaujímavá téma a nádherný koncert. Nadšenci filmu sa 7. 11. o 20:00 vrátia o mnohé desaťročia späť do roku 1929, kedy vznikol film EROTIKON.

Erotikon je predvojom najúspešnejšieho filmu Gustava Machatého „Extasa“ (1932). Neobsahuje tak „pohoršujúce“ scény ako Extasa, estetickými výrazovými prostriedkami a „silnou erotickou vynaliezavosťou“ sa však dotýka do tej doby silno tabuizovanej témy.

Nemý, ale uznávaný snímok si môžete prísť vychutnať v sprievode živej kapely FORMA live, ktorú tvoria šiesti hudobníci. Spýtali sme sa ich na pár dôležitých vecí. Verím, že tento rozhovor vás správne naladí a stretneme sa v Kultúrním domečku na jedinečnom kultúrnom zážitku.

Čim vás zaujal film Erotikon, prečo ste sa rozhodli vstúpiť do projektu „Projekt 100“?

Viktor Dořičák (bicie): Film mne zaujal nádhernou precizní prací s kamerou, kterou vedl Václav Vích. Detailní záběry, které mluví beze slov, mají pro mne obrovské napětí a náladu. Erotikon jsem viděl už mnohokrát a po každém promítání ho chci vidět znovu. Je magický i díky svému obsazení – Ita Rina, Olaf Fjord – tito lidé nemusí říci tisíce slov jako se to říká dnes v každém filmu. Těmto lidem stačí malý pohyb těla a mluví hlouběji, než by se dalo čekat. Chtěl jsem být blízko nich, být jejich součástí. Proto je maluji hudbou.

Bolo náročné uchopiť obsah filmu a vytvoriť hudbu?

Michal Princ (autor hudby): Ne, nebylo. Pokud jste schopni nastavit svůj přijímač na vysílač Erotikon, stává se z toho jedna z nejjednodušších věcí. Tím teď míním sebe, kdy jsem na začátku měl v jednom okýnku film a ve zbytku monitoru honil zvuky. Tím, jakou hlubokou atmosféru film má, to šlo opravdu samo. A to si troufnu říct i za ostatni členy. Ovšem proces neskončil. Tím, jak film vídáme znovu a znovu, vyvíjí se náš vztah a zároveň i hudba. Mění se. Každé vystoupení je jiné a proto nas to pořád baví. Moc se těším na reakce v naší základne – Ostravě, kde po roce budeme kruh pomalu uzavírat.

Inšpirovali ste sa aj predošlými hudobnými produkciami k filmu?

Robert Pivoda (autor hudby): Měli jsme pár nápadů, které jsme si chtěli vyzkoušet již dřív, ale bez obrazového doplnění to nebylo moc efektivní. Do Erotikonu nám to krásně zapadlo.

Je hranie vždy aspoň trošku iné, improvizujete radi?

Terezie Kovalová (violončelo): Ono je to vždycky trochu jiné. Máme určitou základní stavbu skladby, která zůstává stejná, je to dáno jak filmem, ale i tím, že nás je šest, což už je docela náročné na kompletní improvizaci. Vše nakonec závisí na momentálním pocitu, jak jsme na sebe ten den naladění, kde hrajeme, jací jsou tam lidé. Už se stalo, že jsme byli tak natěšení na hraní, že z nás vytrysklo takové intro před začátkem promítání, úplně jsme se na to třepali. To vlastně na tomto projektu miluji, že i když respektujeme pevnou formu filmového příběhu, máme možnost s tím pracovat pokaždé jinak, pokaždé se rozplývat nad jinou částí.

Mate radi filmy a venujete sa aj inými čb filmom, pod ktoré hráte autorskú hudbu?

Marcela Kučová (saxofón): Filmy jsou pro mne výbornou relaxací i způsobem, jak se dovědět něco o světě, jak získávat informace. Hodně cestuji a potkávám lidi všech národností a kultur a ode všech filmy sbírám. Můj nejoblíbenější film je černobílý, je to česká filmová komedie Světáci. Na tento herecký koncert se můžu dívat i několikrát měsíčně a mohla bych ho odrecitovat 🙂 Co se týče hudby k čb filmům, jsem pouze členem Formy a v tomto seskupení hrajeme hudbu pouze k Erotikonu. Zatím…?

Keby ste mali pár slovami pozvať divákov na film a vašu hudbu, aké by boli?

František Kuča (gitara): Němý film z dvacátých let minulého století ve spojení s hudbou toho současného. Erotikon je o „věcech“, které se dějí, ale o kterých se nemluví. Režisér vyjádřil svou myšlenku filmem, my dobarvujeme hudbou, která je odrazem našich vlastních pocitů z filmu – toho, co se v každém z nás odehrává, když film sledujeme. Kostra je daná elektronickými smyčkami a samply, živé nástroje přidávají emoce a určitou syrovost, hodně při hraní reagujeme na sebe navzájem… Erotikon je pro mě příkladem nadčasovosti umění – to, že funguje po téměř 90 letech je toho důkazem…

Program festivalu

ŠTVRTOK 3. 11., téma: SILA ČLOVEKA A JEHO DUCHA, pre školy

8.30 h Lietajúci Cyprián + diskusia, réžia: Mariana Čengel Solčanská
11.00 h Lidice, réžia: Petr Nikolaev
14.00 h Nicholas Winton – Síla lidskosti + diskusia, réžia: Matej Mináč
16.00 h Kdyby tisíc klarinetů, réžia: Ján Roháč, Vladimír Svitáček

PIATOK 4. 11., téma: festival Expedičná kamera in memoriam Peter Patsch
pre školy od 8.30 – 12.00, pre verejnosť od 18.00

GOBI DESERT, réžia: Freeride Entertainment
SÁM VO STENE, réžia: Nick Rosen, Peter Mortimer
BRAHMAPUTRA, réžia: Ladislav Moulis
POSLEDNÍ LOVCI, scenár a réžia: Steve L. Lichtag
URUCA, réžia: Erick Grigorovski
MAZUNGU, réžia: Phil Harwood
LIFE CYCLES, réžia: Derek Frankowski, Ryan Gibb

SOBOTA 5. 11., téma: HISTÓRIA, DEJINY A SLADKOTRPKÁ PRÍTOMNOSŤ

14.00 h Hranica + diskusia, réžia: Jaroslav Vojtek
15.30 h Nickyho rodina + diskusia, réžia: Matej Mináč
18.00 h Protektor, réžia: Marek Najbrt
20.00 h Vše pro dobro světa a Nošovic + diskusia, réžia: Vít Klusák, Filip Remunda
21.30 h Český mír, réžia: Vít Klusák, Filip Remunda

NEDEĽA 6. 11., téma: NOSTALGIA, HUMOR, KRÁSA

15.00 h Až príde kocúr, réžia: Vojtěch Jasný
17.00 h Kdyby tisíc klarinetů, réžia: Ján Roháč, Vladimír Svitáček
19.00 h Fest Anča + diskusia, prehliadka animovaného filmu
20.00 h Nuda v Brne, réžia: Vladimír Morávek

PONDELOK 7. 11., téma: Projekt 100, skvost kinematografie z 1929

20.00 h EROTIKON s hudobným sprievodom skupiny FORMA live (súčasť Projektu 100)

 

Plagát s programom festivalu

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.