Rok 2011 v Malackách (1)

Prelom rokov je vždy príležitosťou na prezentovanie názorov na minulosť a zároveň pokusom o predpovede budúceho vývoja. Úprimne, stále viac s pribúdajúcimi rokmi 🙂 sa držím myšlienky, že treba žiť v prítomnosti – tu a teraz. No to, že z minulosti sa dá poučiť, je stále aktuálne. Tak aký bol rok 2011?

Pre Malacky výnimočný premiérovým pôsobením nového poslaneckého zboru a staronového primátora. Z pohľadu aktívneho občana by som spoluprácu označila termínom „obdobie vzájomného oťukávania sa“. Pozitívne. Úprimne podporujem generačnú výmenu v poslaneckých laviciach. Zanietenosť, s akou sa poslanci nezaťažení minulosťou pustili do riešenia problémov mesta, mi je sympatická.

Rok 2011 priniesol aj viaceré vážne témy. V slovenských médiách rezonoval problém Družstevnej ulice, do centra pozornosti sa dostala aj sprenevera v Mestskom centre sociálnych služieb. Úlohu „pštrosa“ si niektorí aktivisti neosvojili. Našťastie. Družstevná dostala nádej na zmenu v navrhovanom zriadení špeciálneho bývania, ktorá sa, žiaľ, neuskutočnila. Dočká sa, dúfajme, v novom roku. Situácia v MsCSS je rovnako napätá. Na ostatnom mestskom zastupiteľstve požiadali poslanci štatutárku o odstúpenie z funkcie.

Rok 2011 sa spája aj s nezvratnými stratami a medzi najbolestivejšie patria tie ľudské. V marci odišiel môj kamarát – záhorácky, no podľa mňa aj svetový cyklodobrodruh Peter Patsch. Človek, ktorý by so svojim veľkým srdcom dokázal nielen prebicyklovať, ale aj objať celý svet.

Rok 2011 bol aj rokom sčítania obyvateľov, domov a bytov. Pri tejto téme spomeniem odovzdanie nových nájomných bytov v bytových domov pri Maline úspešným žiadateľom koncom júna. Hoci si v nich pôvodne plánovali už Vianoce 2010, tie tohtoročné si snáď vychutnávali o to intenzívnejšie.

Kto si počká, ten sa dočká, hovorí stará múdrosť. V roku 2011 sme sa dočkali aj tradičných či premiérových podujatí. V jeseni sme sa už piaty raz Zešli na hambálku. V októbri sa zase mesto prvýkrát pripojilo k župnej aktivite a zorganizovalo Jablkové hodovanie. V jeseni sa uskutočnil aj premiérový ročník multižánrového podujatia LIVEPARK, ktoré zorganizovali nadšenci z PATAPUF-u. Osobne ma potešil 1. ročník Fest Film Festu, hoci Malačania ho veľmi divácky nepodporili. Šanca na reparát však, dúfam, príde v 2012.

Koncom októbra sa radovali aj rodičia škôlkarov vrátane ich detí, keď otvorili škôlku na Rakárenskej ulici a odzvonilo tak problémom s nedostatočnými kapacitami v MŠ.

Rok 2011 bol rokom zrealizovania mnohých dobrých nápadov. Opäť sa raz potvrdilo, že treba chcieť a vedieť, a ostatné už príde samé.

S dvomi jednotkami na konci mi ten uplynulý „dvanásťmesačník“ evokuje skôr rok sólovej práce. 2012 je už párovo vyrovnanejší :-). Verím, že spolupráca na všetkých úrovniach v ňom bude na maxime.

Ak sa budeme vzájomne počúvať, rešpektovať názory a hľadať kompromisy, tak bude určite lepší. Platí to aj v manželstve, v partnerstve, v súrodeneckých, v priateľských, v susedských vzťahoch a rovnako aj v poslaneckých či mestských laviciach.

Len spoločne nedáme šancu krízovým scenárom, ktoré nám podsúvajú mnohí vizionári. Skôr naopak, čakajme nové výzvy a chopme sa príležitostí. Rok 2012 nám ich ponúkne niekoľko, je len na nás ako ich využijeme. Či len v náš prospech, alebo aj v prospech iných. Prajem vám (nám) v novom roku veľa využitých šancí.

A ak budeme mať chuť na relax, môžeme si zájsť pozrieť filmové novinky do zdigitalizovaného kina. Coming soon 🙂

Lucia Vidanová, novinárka

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.