Vydarený úvod atletickej sezóny

Nová atletická sezóna je definitívne tu. Duo úspešných Malačaniek z minulých rokov Eliška Chvílová a Monika Baňovičová ju odštartovali na dráhe v ostravských Vítkoviciach v 1. kole majstrovstiev Moravy a Sliezska družstiev juniorov a dorastencov. Chvílová zaznamenala hneď v úvode sezóny nádejný výkon 11,67 m v trojskoku, hoci skákala len z polovičného rozbehu.

Organizátori ostravskej Zlatej tretry už netrpezlivo očakávajú 25. máj, po super rýchlom tartanovom povrchu Mondo sa budú usilovať o historické maximá súčasní najlepší atléti planéty. Dalo by sa povedať, že 1. kolo súťaže družstiev bolo previerkou organizačných schopností domácich.

Súťaže juniorov a dorastencov predstavujú celý maratón jednotlivých disciplín, ktorý navyše treba organizovať dvojmo (rozbehy pre dorastencov a zvlášť pre juniorov). Program sa tak natiahne od ranných hodín do neskorého poobedia a medzi jednotlivými disciplínami vznikajú aj niekoľkohodinové pauzy.

Práve časové rozstupy v harmonograme disciplín sú jedným z najťažších prvkov, na ktoré si už malacké dievčatá vznikali v predchádzajúcich sezónach. V Ostrave štartovali dorastenka Baňovičová a juniorka Chvílová opäť v modrých dresoch Lokomotívy Břeclav, za ktorú tento rok budú hosťovať nielen v mládežníckych kategóriách, ale i v súťaži žien. Pokračujú tak v tradičnej spolupráci s blízkym moravským mestom, ktorú prerušili len minulý rok, keď obliekali farby Olympu Brno. V Ostrave chýbala ešte malacká vrhačka Veronika Hruščová, ktorá laboruje so zraneným zápästím. Hoci má Břeclav najmä ambície presadiť sa v súťaži žien, potrebuje aj body z mládežníckych súťaží. Priaznivcov záhoráckej atletiky bude pre zmenu asi zaujímať forma malackých atlétok.

Monika Baňovičová

Monika Baňovičová odštartovala novú sezónu veľmi neslávne. V príprave ju začalo bolieť koleno a vynechala tak aj halovú sezónu. Problémy však pokračovali aj na jar a tréneri sa vyjadrili, že Malačanka aktuálny rok využije najmä na doliečenie organizmu a prípravu na budúcu sezónu, keď už bude v juniorskom veku. V Ostrave malacká šprintérka a skokanka účinkovala len v bežeckých súťažiach na 100 a 200 m. V oboch prípadoch dosiahla len slabé výkony (13,45 s na 100 m a 27,71 s na 200 m), ale nič iné sa ani nedalo po tiahlom zranení čakať. „Monika stratila najmä zo svojej kondície. Rýchlosť má stále úchvatnú, na stovke prvých 80 metrov excelovala, na dvojstovke vybiehala zákrutu jasne prvá. No vždy jej chýbali sily v koncovke. Dlhá absencia si vybrala svoju daň, ale nikam sa neponáhľame, táto sezóna je najmä prechodná,“ vysvetlil Monikin kouč Vladimír Handl.

Eliška Chvílová dosiahla minulý rok z malackých atlétov najprenikavejší úspech svojou finálovou účasťou na Európskom mládežníckom olympijskom festivale (EYOF v tureckom Trabzone) v trojskoku. Na týchto neoficiálnych majstrovstvách Európy dorastencov sa umiestnila celkovo na 12. mieste. Aj ona mala zdravotné peripetie s chrbtom, ktoré jej narušili zimnú prípravu. Napriek všetkému v Ostrave dosiahla nečakane dobré výsledky. V skoku do diaľky zaletela v druhej sérii za 532 cm. Ešte lepšie si počínala v trojskoku, v ktorom dosiahla len pri polovičnom rozbehu, až nečakane vyrovnanú a kvalitnú sériu kvalifikačných pokusov (11,39, 11,59, 11,67 metra). Vo finále jej už evidentne chýbali sily k vylepšeniu výkonu, no aj tak je tento výkon osobným rekordom pre Malačanku z desiatich krokov. Pri normálnej dĺžke rozbehu má jej maximum hodnotu 12,08 m.

Eliška Chvílová

„Tento rok plánujeme najmä zdokonaľovať sa v diaľke, lebo Eliška má stále v tejto disciplíne veľké rezervy. Až sa vylepší v diaľke, potom budeme rozvíjať hlavnú disciplínu trojskok. Výkon 532 cm ma naplnil optimizmom, ale trojskok ma zaskočil. Nerátal som, že by zo skráteného rozbehu dosiahla 11,67 m. Navyše skákala technicky veľmi dobre,“ hodnotil Handl. Chvílovej výkon stačil na tretiu priečku medzi juniorkami.

Výsledky. Juniorky. 100 m: 1. Černochová (Olymp Brno) 11,97 s (vietor +0,1 m/s), … 13. BAŇOVIČOVÁ (Břeclav) 13,45 s (vietor -1,3 m/s). 200 m: 1. Mokrášová (Brno) 24,97 s (vietor -2,0 m/s), … 10. BAŇOVIČOVÁ 27,71 s (vietor -0,8 m/s). Diaľka: 1. Mokrášová 577 cm (chýba údaj o vetre), … 7. CHVÍLOVÁ (Břeclav) 532 cm (vietor +2,1 m/s). Trojskok: 1. Michalská (Brno) 12,42 m, … 3. CHVÍLOVÁ 11,67 m (chýbajú údaje o vetre).

Text a foto: -TK AC–

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.