Koch získal zlato a ide na majstrovstvá sveta

Záhorácka atletika žala úspechy v Banskej Bystrici. Na majstrovstvách Slovenska mužov a žien (16. a 17. júna) získali pretekári z tohto regiónu dovedna šesť medailí. Hviezdneho neba sa dotkol trojskokan Martin Koch, ktorý získal titul majstra Slovenska a svojím tretím pokusom rozhodol aj o účasti na juniorských majstrovstvách sveta v Barcelone.

Životný športový okamih čakal na Martina Kocha v meste pod Urpínom. Približne o trištvrte na päť konečne dosiahol to, čo mu len tesne ušlo na halových majstrovstvách Slovenska – limit na svetový šampionát. Kým v Bratislave Malačanovi reprezentujúcemu Sláviu UK Bratislava chýbal centimeter k tejto méte, v B. Bystrici už nenechal nikoho na pochybách, že na to má. Skvelou sériou 15,58; 15,87 a 15,90 m splnil nielen vstupný, ale dokonca i hlavný A limit. „Veril som, že sa mi podarí uspieť a išiel som na majstrivstvá s tým, že hlavné je splniť nominačný limit,“ krátko konštatuje Koch, ktorý sa dostal medzi svetovú juniorskú špičku. Aktuálne patrí odchovancovi AC Malacky vo svetových tabuľkách juniorov deviaty najlepší výkon, v Európe piaty.

Opäť o kúsok ďalej
Výborne si počínala i ďalšia skokanka Eliška Chvílová (AC Malacky). Minuloročná finalistka neoficiálnych dorasteneckých majstrovstiev Európy (EYOF) v trojskoku si vylepšila osobné maximá v oboch horizontálnych skokanských disciplínach – diaľke a práve v trojskoku. Druhá menovaná disciplína je silnou zbraňou Chvílovej, medzi ženami obsadila malacká juniorka druhú priečku výkonom 12,32 m. „Cítila som sa výborne, určite som rátala s novým maximom. Mrzí ma, že ma začal pobolievať členok a posledné tri pokusy som už vynechala. Myslím, že by som dnes skočila aj k 12,50 m,“ komentovala výkon E. Chvílová. Zvíťazila renomovaná Banskobystričanka Dana Velďáková, ktorá už má splnené povinnosti pre OH v Londýne. Chvílová si na druhý deň ešte vylepšila osobný rekord v skoku do diaľky, keď v tretej sérii zaletela k 571 cm a obsadila celkovú piatu priečku.

Odvážny cieľ odolal
Na úspech z minulého roku chcel nadviazať výškar Matúš Bubeník. Na ME do 23 rokov v Ostrave skončil ôsmy a tento rok sa chcel pokúsiť dostať sa na majstrovstvá Európy elitnej kategórie do Helsínk. Limit 226 cm mohol byť v silách Holíčana, ktorý v novej sezóne oblieka dres Stavbára Nitra. Začiatkom roka skočil práve v B. Bystrici 225 cm na populárnom výškarskom mítingu Europa SC High Jump. Lenže v aktuálnej sezóne pod otvoreným nebom sa zverenec trénera Stanislava Joukala dostal len k 220 cm a aj v sobotu sa neúspešne pokúšal o preskočenie méty 223 cm. Tú napokon zdolal len domáci pretekár Peter Horák, ktorý však tiež neuspel na výške 226 cm. Zaujímavé je, že Bubeník svojim striebrom odsunul v celkovom poradí aj tréningového kolegu Michala Kabelku, ktorý má splnený limit na OH v Londýne, ale v B. Bystrici skočil len 215 cm, čo stačilo na piatu priečku.

Beňa obhájil bronz
Dve medaily zo slovenského šampionátu si domov vezie aj Ján Beňa, ktorý prestúpil v novej sezóne z AC Malacky do bratislavskej Slávie UK. V behu na 800 metrov využil aj prekvapivú absenciu favorizovaného Jozefa Repčíka a pribehol, rovnako ako minulý rok, na treťom mieste za dvojicou hlavných favoritov Pelikán (1:49,34 min) a Páleník (1:52,77 min) v čase 1:54,92 min. Následne pomohol červenej bratislavskej štafete na 4×400 metrov k zisku striebornej medaily.

Najmä slabšiu úroveň pretekárov v disciplíne 3 kilometre prekážok využil Pavol Michalčík (Spartak Myjava) na to, aby uchmatol striebro z tohto behu. Na zisk druhého miesta stačilo zabehnúť čas 10:27,06 min.

Veľké sklamanie zažila niekdajšia úspešná členka AC Malacky, juniorka Claudia Hladíková (toho času Dukla B. Bystrica) v diaľke. Kandidátka na juniorský svetový šampionát v Barcelone síce predviedla tri dlhé pokusy k šiestim metrom (limit 610 cm), ale vždy s prešľapom na odrazovej doske, takže v konečnom súčte zostala bez platného pokusu.

Medailové ambície ďalšej juniorky Veroniky Hruščovej (AC Malacky) v oštepe sa nenaplnili. V konkurencii starších pretekárok sa nedokázala priblížiť k tohtoročnému osobnému maximu (42,15 m), ktoré by jej zaistilo aspoň tretie miesto a skončila štvrtá s najdlhším hodom 40,72 m.

Solídny výkon v novom osobnom maxime predviedol juniorský prekážkar Marco Adrien Drozda (AC Malacky). V behu na 400 metrov prekážok cieľoval v šiestom najrýchlejšom čase 56,93 s a razom sa stal jedným z top favoritov na zlato na blížiacich sa majstrovstvách Slovenska juniorov (30. júna a 1. júla v Košiciach).

Záhoráci dosiahli najmä v sobotu veľmi solídne výsledky. Škoda absencií ďalších opôr tunajšej atletiky. Pre zranenie neštartovali minuloroční majstri Slovenska Alexandra Štuková a Jakub Valachovič, ako aj juniorka Veronika Harculová, ktorá medzi ženami vybojovala minulý rok bronz.

–TK AC–

Výsledky muži:
400 m prekážok: 1. Kučera (Slávia STU Bratislava) 50,73 s, … 6. DROZDA (AC Malacky) 56,93 s.
800 m: 1. Pelikán (Stavbár Nitra) 1:49,34 min, … 3. BEŇA (Slávia UK Bratislava) 1:54,92 min.
3000 m prekážok: 1. Dömény (Stavbár Nitra) 9:49,17 min, 2. MICHALČÍK (Spartak Myjava) 10:27,06 min.
Trojskok: 1. KOCH (Slávia UK Bratislava) 15,90 m.
Výška: 1. Horák (Dukla B. Bystrica) 223 cm, 2. BUBENÍK (Stavbár Nitra) 220 cm.

Výsledky ženy:

Diaľka: 1. J. Velďáková (Dukla B. Bystrica) 664 cm, … 5. CHVÍLOVÁ (AC Malacky) 571 cm.
Trojskok: 1. D. Velďáková (Dukla B. Bystrica) 14,35 m, 2. CHVÍLOVÁ (AC Malacky) 12,32 m.
Oštep: 1. Ľašová (Dukla B. Bystrica) 46,80 m, … 4. HRUŠČOVÁ (AC Malacky) 40,72 m.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.