Prázdninová akadémia v plnom prúde

Sme radi, že vám môžeme predstaviť jedinečný projekt v obci Gajary. Občianske združenie Medzi hranicou a hrádzou, ktoré tohto roku oslávi desiate výročie svojej existencie, úspešne realizuje projekt Prázdninová Akadémia v Gajaroch. Vďaka finančnej podpore od obce Gajary sa rozbehla Akadémia prvýkrát. Deti sa v nej hravou formou učia umeniu, histórii obce, zažívajú nové zážitky, získavajú nové zručnosti. Každý piatok od 9:00 počas celých letných prázdnin sa deti stretávajú pri Spoločenskom dome pri zaujímavom programe.

Prvý piatok letných prázdnin potešil všetkých, v prvý deň Prázdninovej Akadémie prišlo až 21 detí s rodičmi, či doprovodom. Deti i dospelí sa dozvedeli z pútavej prednášky Mgr. Art. Denisy Bogdalíkovej o histórii obce. Mohli si pozrieť diela nájdené pri Gajaroch z doby kamennej, bronzovej, keltskej či rímskej. Ľudia v okolí Gajár žijú už 6000 rokov a tak všetky tieto obdobia zanechali po sebe stopy.

Deti si pozreli obrázky aj z iných kútov sveta aby získali obraz o spomínaných obdobiach osídľovania Gajár. Pod dojmom videného potom každý tým namaľoval svoju zástavu. Najskôr si deti ako správny návrhári vytvorili nákres a potom svoje návrhy maľovali akrylovými farbami na látky. Ďakujeme firme Zeda za darovanie látok. Bavili sa nie len deti, ale aj maminky či babky. Najmladší účastník mal jeden a pol roka a najstarší jedenásť. Zahájenie Akadémie sa podarilo a každý si odniesol pekný zážitok.

Nasledujúci piatok aj napriek zlému počasiu sa „akademické“ kruhy rozšírili. Deti i dospelí boli na netradičnej ale nesmierne pôsobivej exkurzii v kováčskej dielni dnešných dni, v Koviane v Gajaroch. Majitelia bratia Kovarovičovci deti hneď na začiatku obdarili zápisníkmi i perami a potom sprevádzali po celej výrobnej časti.

Všetci videli neuveriteľné veci. Sprievodcovia vykladali, názorne ukazovali a navzájom sa dopĺňali. Dokonca strojom, ktoré pomáhajú ľuďom v práci, deti merali čas, za aký dokážu zohnúť železo, vytvoriť krásnu šišticu, či pozohýbať „céčka“. Buchare so silou rovnajúcou sa celému kamiónu za pár sekúnd ľuďom pomohli vytvoriť pekné veci. Deti zatlieskali „panovi Céčko, Pánovi zváračovi, Pánovi Bucharovi“. Čerešničkou na dychvyrážjúcej prehliadke bol vyrezávajúci laser. Za pár sekúnd z plechu vypadli jednorožce, slniečka, motýle.

Po takomto zážitku sa všetci presunuli na gajarský štadión, ktorý sprístupnil Akadémii Športový klub. Tam už čakalo ďalšie prekvapenie. Lektorka Mgr. Henrieta Bogdalíkova priniesla stovky gorálikov, dokonca vyrobila pre účastníkov originálne kúsky. Rôzne komponenty a miniatúrne vecičky fascinovali nielen deti, ale aj maminky.

Deti si pripomenuli legendu o pani, či princeznej z doby bronzovej, ktorá žila pri Gajaroch a na jej počesť sa pustili do vytvárania šperkov. Maličkí navliekali jednoduché náhrdelníky, tí väčší, jedno či dievčatá či chlapci, sa pustili aj do náušníc, náramkov i náhrdelníkov. Dielka, ktoré pod dohľadom skúsenej šperkárky účastníci vytvorili prekvapili svojou krásou všetkých. Hrdosť, s ktorou ich prezentovali a nadšenie s novonadobudnutých skúseností strhla k tvorbe skutočne všetkých.

Tretí piatok sme sa všetci ponorili do príbehov. Cez kresbičky Denisy Bogdalíkovej sa deti dozvedeli o remeslách a najznámejších postavách v regióne. Potom si každý vybral obrázok z Omaľovávanky vytvorenej len pre Prázdninovú Akadémiu a vymaľovával. Tentokrát sa zúčastnilo 26 detí. Tí skúsenejší vytvorili svoje postavičky.

Spisovateľka Nixií, ktorá bola tiež účastníčkou Akadémie, si zapisovala koncepty príbehov, ktoré deti vymysleli k svojim postavičkám. A príbehy to sú originálne. O pašerákoch a Klekánicách o kamarátoch včelároch, vinároch a metlároch. O dlhých jazdách pohoničov i o špehoch čo chceli prerušiť svadbu. Deti sa tak zabrali do kreslenia a vymýšľania, že zabudli aj na hlad a smäd a nelákal ich ani obed doma.

Sme radi, že obec Gajary podporila tento projekt. Podľa detských vyjadrení sa mnohí nemohli dočkať ďalšieho piatka. To je to najkrajšie poďakovanie. A aby nebolo ľúto tým, ktorí sa nezúčastnili, všetky krásne veci vytvorené deťmi počas Prázdninovej Akadémie si budete môcť pozrieť v sobotu 8. 9. o 14:00 na Slávnostnom vyhodnotení a výstave Prázdninovej Akadémie v Gajaroch.

V piatok 27. 7. sa deti hrali na turistov a pod vedením sprievodkyne si prešli všetky najvýznamnejšie pamätihodnosti Gajár. Pri Trojičnom stĺpe sme si na obrázku pozreli aj kostol sv. Mikuláša, ktorého základy sú v zemi. Pri obecnom úrade sa deti dozvedeli o vzniku obce a prečo sa na fasáde nachádzajú štyri supy. Najviac zaujala informácia o prvej kúpeľni v obci s tečúcou teplou vodou, ktorú mal notár práve na Obecnom úrade.

„Buď šecko, alebo nic“. Tak reagovali Gajarania na ponuku Pálffyovcov, že na stavbu nového kostola môžu dostať len materiál. Samozrejme, odpoveď šľachty bolo nič. Gajarania, katolíci i luteráni, sa potom skladali, pracovali a kostol stavali 28 rokov. Deti sa dozvedeli aj históriu pamätníka padlých bojovníkov.

Prehliadka sa končila na gajarskom „templi“. Mieste, kde stála krásna halová synagóga. Stará pohľadnica deťom priblížila jej vzhľad. Po hre na turistov sme si všetci šli oddýchnuť do Rybárskeho domčeka Klubu mladých rybárov pri „Špeku“. Tam sme sa naučili staré hry. Tento krásny piatok sme všetci zakončili skutočným piknikom s čajíkom v porcelánových šálkach a sušienkami. Nové zážitky, nové informácie a nové dobrodružstvo zažilo 29 detí.

O týždeň neskôr v piatok 3.8. sme sa stretli o 9:00 opäť. A čakala nás najskôr krátka hra. Deti sa naučili opäť spoločným hrám, ktoré sa môžu hrať spolu aj doma. Potom sme pod strechou štadióna na stoloch konečne zušľachtili kovové výrobky, ktoré sme dostali v kovodielni.

Aby bolo takmer 30 detí správne naladených, najskôr vymaľovávali omaľovánky z autorskej tvorby Denisy Bogdalíkovej. Škriatkovia, víly, princovia a princezné deti nadchli. Už samozrejmosťou bolo vymyslenie príbehov týchto rozprávkových bytostí.

 

Celé tvorivé nasadenie deti po zahrievacom kole využili pri vdýchnutí krásy kovu. Kovové komponenty sa menili na farbami žiariace dielka. Potešilo nás, že možnosť tvorivého šantenia už naplno využívajú aj mamičky či babky. Výsledky nášho snaženia si budete môcť pozrieť na Festivale kultúry 8.9. o 14:00 v Spoločenskom dome.

V piatok 10.8. sme na našej Prázdninovej Akadémii privítali mladých divadelníkov z Divadla na hambálku. Prišli nám nie len zahrať krátke rozprávočky, ale hlavne ukázať deťom ako prebieha divadelná skúška. Mohli sme sa tak hrať na hercov. Deti si skúšali artikulačné cvičenia, trénovali svoj hlas aby mohli hrať. Za pomoci mladých hercov si zahrali miniscénku „Prvý deň v škole“ a „Posledný deň v škole“.

Hereckú skúšku sme si prekladali pohybovými detskými hrami aby sa deti rozšantili. Obľúbené „králu, králu daj vojačka“ či „Onatasia Glória“ deti uvoľnili a to sa prejavilo v ich nasadení pri rozprávke o „Červenej čiapočke“. Deti ju zahrali s radosťou.

Pohľad do divadelnej kuchyne bol pre Prázdninovú Akadémiu prínosom a preto ďakujeme Klubu mladých z Divadla na hambálku. Herecké výkony mladých hercov Karolíny a Kristíny Reifových, Barbory Bezákovej a Denisa Farkaša boli výborné.

Pokiaľ vás naša Prázdninová Akadémia zaujala, stretávame sa každý piatok o 9:00 pri Spoločenskom dome v Gajaroch. Občianske združenie Medzi hranicou a hrádzou ďakuje všetkým účastníkom za veľa pozitívnej energie, ktorú dávajú každý piatok tomuto projektu. Ukazujú tak, že rozhodnutie, realizovať tento projekt bolo správne. Ďakujeme tiež obci Gajary za ochotu Akadémiu podporiť. A ďakujeme aj vám, že ste si o nás prečítali. Tešíme sa na vás priatelia, ešte nás čakajú zaujímavé veci. 🙂

Oz MHAH

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.