Hry farieb StreetFestu

Zopár dní pred štartom StreetFestu (20. – 21. júna) by ste v republike len ťažko našli iného človeka, ktorý by tak pozorne sledoval predpovede meteorológov na nasledujúce dni. Hovoríme o Braňovi Orthovi, organizátorovi festivalu, ktorému minulý rok príroda výrazne vstúpila do jeho plánov. Po veternej smršti vtedy zostali polámané slnečníky a po daždi bačoriny, bahno a znechutení diváci. Tento rok však počasie vyšlo a napríklad IMT Smile mohli odohrať koncert, ktorý minulý rok pre silný dážď nevyšiel. A nekonala sa ani žiadna ekologická katastrofa…

Text: kolektív Malackých pohľadov

Foto: kolektív Malackých pohľadov (okrem Valachoviča), plus treba spomenúť, že nám fotografie dala k dispozícii i Martina Vochtová, ktorej veľmi pekne ďakujeme!!!

Ako k športovému zápasu by sme mohli prirovnať tohtoročný StreetFest. Prvý polčas bol nabitý rockovo-popovou hudbou, až by sa dalo v niektorých momentoch povedať, klasikou. Ťažko povedať, kto bol headlinerom tohto ročníka, my sa prikláňame k menu David Koller.

David Koller – http://www.fotkyodmaja.sk/ – na tejto stránke je ich dosť, určite ju navštívte

Charizmatický (niekdajší) vodca českej legendy Lucie v Malackách stavil na osvedčenú značku a pred Malačanmi vytiahol najmä hity z tejto kapelky. Bol to v každom prípade mimoriadny zážitok počuť v Zámockom parku Ameriku, Černých andelu alebo Chci zas v tobě spát.
Koller so svojou partiou, žiaľ Lucie to už nie je…

Headlineri vystupovali najmä v piatok, ďalšia legenda (teraz slovenská) Tublatanka musela zrušiť vystúpenie, lebo speváka Maťa Ďurindu prijali do nemocnice na operáciu. Na stránke www.streetfest.sk táto informácia kolovala ešte pred zahájením festivalu. Neprišli ani ďalší populárni hudobníci Chinaski. Tí na StreetFeste mali hrať už minulý rok, avšak ani vtedy do Malaciek nedorazili. Tento rok sa stala chyba niekde v systéme, lebo táto kapela v tom istom čase, ako sa mala predstaviť malackému publiku, koncertovala na Zlatých Pieskoch. Organizátorom sa však podarilo nájsť za nich náhradu v podobe českého Kryštofa.
Láska je zabiják alebo vystúpenie kapely Kryštof. foto: http://www.fotkyodmaja.sk/

Inak priťahovali aj také mená, ako IMT Smile, Para, HEX, Polemic… a pravda MIG 21.

Aký paradox, večer nám nad hlavou lietali francúzske Mirage, ale MIG 21 s „klasikom“ Jiřím Macháčkom boli na Záhorí v tých dňoch iste omnoho populárnejší…


… priateľstvá a kamarátstvá – ako od Jaroslava Foglara

Poslednou kapelou, ktorá ukončila tohtoročný StreetFest bola October – revivalová skupina hrajúca skladby od svetoznámych U2. A v hodnotení fanúšikov na stránke www.streetfest.sk bola pár dní po závere festivalu zatiaľ na prvom mieste v hlasovaní o kapelu, ktorá mala byť podľa divákov najlepšia. Malacké pohľady sa vám pokúsia teraz priniesť nejaké tie „čriepky“, najmä pre tých, ktorí sa nemohli akcie zúčastniť, lebo im do toho niečo vliezlo alebo sa im nechcelo alebo chceli pozerať štvrťfinále majstrovstiev Európy vo futbale a počúvať stále trápnejšie výkony tzv. slovenských komentátorov.

Rozhovory:

Petr Fiala (Mňága a Žďorp)

Braňo Orth sa vystríha toho, aby pozval jednu kapelu dvakrát za sebou. Nedodržuje to pri skupine HEX a pri raperovi Strapovi, ktorí sú však defacto spolutvorcami akcie. A porušil to i u vás, boli ste tu minulý rok a ste tu i teraz. Je to pre vás pocta?

Samozrejme, že to je pre nás pocta, vždy keď nás niekto niekam pozve hrať, tak je to pre nás pocta.

To ste museli tých Malačanov asi očariť, čo hovoríte na tunajšie publikum?

Máte dobrých fanúšikov, s koncertom sme veľmi spokojní.

Vyzerá to, že vám celkom sedí koncertovanie na letných festivaloch. Viete túto akciu porovnať s inými festivalmi?

Cítime sa tu dobre. Chodíme po všelijakých akciách, je to rôzne. Niekedy sa stane, že prídeme do nejakej „rite“, kde je málo ľudí a vytvoria skvelú atmosféru. Inokedy ideme na vykričaný fest pre 15 000 ľudí a desaťtisíc z nich konzumuje párok.

Aké máte plány na dnešný večer? Je to tajné?

Nie, vôbec to nie je tajné. Prídeme do hotela, zvalíme sa a zaspíme, lebo od rána sme v jednom kole, na obed sme hrali v Ostrave, odtiaľ sme išli priamo sem. Potrebujeme sa vyspať.

Odkiaľ vlastne ste?

Väčšina je z Valašska, z Rošnova pod Radhoštěm, Valašského Meziříčí, Zubří, bubeník je z Brna, saxofonista zo Svitav, takže my sa tak voľne roztrúsime po tej našej Morave.

Citlivou témou je pre vás teraz futbal…

To vôbec nie je citlivé, vy ste sa tam vôbec nedostali (smiech…)

No, myslím, že pre nás to tiež nie je bohvieako citlivé, ale vážne, čo tí Turci?

Myslím, že to je na športe pekné, že vyhrá aj outsider… Ale vidíte, tri minúty pred koncom tam príde nejaký ten ich Turek, oni prehrávajú a on tam naznačuje – kľud, pohoda, máme ešte tri minúty, my to dáme… Ja som z toho človeka bol unesený a my? To už nejako dokopeme, proste božský kľud na ihrisku, no a dokopali sme to. Poriadne… A nevieš kto tu bude teraz hrať?

October

Nepoznám…

U2 revival

U2? To poznám, U2. A oni sú v Malackách?

Len revival

Tak tých nepoznám.

Idete hneď spať?

Možno sa tu chvíľu zdržíme, dáme si jedno pivko a ideme spať. A ráno rovno domov…

Yxo Dohňanský (Basgitarista a ďalší frontman kapely HEX… a jasné, spoluorganizátor festivalu)

Vy ste jeden zo spolutvorcov festivalu. Takže, prvá otázka, z pohľadu tvorcu – aký máte dojem z tohoto ročníka?

Príjemný, prišlo veľa ľudí, ktorí sa bavia, nič nehapruje, podľa mňa má táto akcia stúpajúcu tendenciu.

A teraz už z pohľadu člena skupiny HEX – aj tam je spokojnosť?

Nevidel si?

Bohužiaľ, bol som na vedľajšom pódiu, čakal som na Indyho, ktorý mi mal poskytnúť rozhovor, ale napokon sa veľmi ponáhľal na ďalšie vystúpenie. Sem som prišiel až teraz…

Chápem, z koncertu mám veľmi príjemné pocity, ľudia sa bavia a tým pádom sa bavíme aj my.

Vy ste spokojný človek…

Ja stále…Treba sa na svet pozerať s úsmevom, potom hneď ide všetko lepšie.

Yxo je taký spokojný, že nemá problém pokojne zliezť z pódia a od odposluchov až k divákom

Ako si vás našlo Plus 7 dní na tú pravidelnú anketu?

Jeden môj kamarát novinár ma oslovil, či tam nechcem na tie ich otázky odpovedať… Ale už to nerobím, povedal som si, že stačí.

A nezistili sme kto uspal toho psa?

Zatiaľ nie, možno by nebolo od veci spýtať sa samotnej pani Vierky.

To by zrejme celú vec len skomplikovalo, vráťme sa k StreetFestu – kde ste sa zoznámili s Braňom Orthom a za akých okolností ste sa začali v tejto akcii angažovať?

Myslím, že to je šesť rokov dozadu, čo ma Braňo zavolal na túto akciu a som sa zhrozil…

Čože, prečo?

Nemyslím to v zlom, ale tá akcia nebola vtedy ešte tak dobre zorganizovaná, ako je to posledné roky, hoci som cítil, že ten festival má budúcnosť. A Braňo má jednu dobrú vlastnosť, že si nechá poradiť a okrem toho vie zohnať prostriedky na akciu a dáva do toho maximum.

Atmosféra StreetFestu ho položila…
Máte nejaký odkaz pre Malačanov?

Malačania, máme vás veľmi radi a StreetFest je najlepšia akcia v lete…

A kde zostal váš Žákovic Open?

To som samozrejme len žartoval, StreetFest je jedna z fajn akcií, na ktoré sa oplatí prísť. No a na Žákovic chodí aj veľa Malačanov, takže dúfam, že sa tam všetci tento rok stretneme.

Dena (Drvivá menšina)

Bezprostredné pocity po skončení koncertu?

Dobré, dobré, hoci na začiatku mi to prišlo také „skaprované“, ale potom sa koncert rozbehol, takže z mojej strany spokojnosť.

Čo Názov stavby? Vy ste počas koncertu neraz oprášili tú značku – a mnohí ľudia sa pýtajú, uvidíme ešte niekedy Názov stavby?


Ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy. V súčasnosti sa každý z nás venuje svojim sólovým projektom, to je aj môj momentálny cieľ. Názov stavby – nechcem to hneď zavrhnúť, tak poviem, že neviem, ukáže budúcnosť.

Tak prejdime k tým sólovkám, čo pripravuješ ty?

Môj album by sa mal volať Love – peňáze/láska. Love, to je sleng pre peniaze a v angličtine to slovo znamená láska. Pre mňa sú to dve najdôležitejšie veci – peniaze a láska.

Zvláštny názov…

Taký vysvetľujúci, to aby som nemusel donekonečna odpovedať na otázky…

Beriem to tak, že mám čo najskôr vypadnúť. Držím peniaze, nech sú love a nech je aj tá láska

Vďaka

Bejzo (frontman ska kapely Polemic)

Aké to je, keď sa v skúšobni opäť povie – Malacky! Na Záhorí hrávate veľmi často, to vám ešte nelezú tie Malacky hore hrdlom?

Tak toto vôbec neriešime, kam ideme hrať. Vždy sa tešíme, na každý koncert. Sme už páni v rokoch, mnohí máme rodiny, zamestnanie a keď ideme koncertovať, tak sa vlastne ideme odreagovať a zbaviť sa starostí a stresov.

Čo dnešný koncert?

Super! Rozhodli sme sa obmeniť program, nech nehráme stále to isté, zmenili sme repertoár a ľudia nám to zhltli aj s navijakom. Veľká spokojnosť.

Vraveli ste, že sa na koncerty chodíte zbaviť stresov, ale keď sa pozerám na to, ako nestíhate a rýchlo balíte nástroje a v tomto zmätku pozeráte na hodinky a modlíte sa, aby ste ďalšiu akciu stihli – tak vám ten argument o relaxovaní zase nezhltnem ja.

Pokojne môžeš, lebo aj keď sa to možno nezdá, my sme o.k.. Keby sme sa takto rýchlo balili prvý krát, boli by sme isto vystresovaní, ale teraz už je to rutina. Najrýchlejšie sme sa zbalili po koncerte v Moravanoch nad Váhom, lebo náš klávesista potreboval stihnúť vlak. Za dvanásť minút sme sa stihli zbaliť, naložiť a odviezť chlapca na stanicu do Piešťan, odkiaľ cestoval za frajerkou. Dnešok je v porovnaní s tým pomalý odchod…

A ja som si myslel, že v tejto kapele je nuda. Vy teraz odchádzate na koncert na Zlaté piesky, čo potom?

Spať, musíme byť čerství, lebo zajtra odchádzame podporiť jednu veľmi príjemnú športovú akciu do severných Čiech. Budú tam nejaké medzinárodné cyklistické preteky a v cieli budeme hrať my i ďalší českí ska hudobníci Sto zvířat, tak sa veľmi tešíme. Radi chodíme na takéto športové akcie, do smrti nezabudnem na majstrovstvá sveta v kanoistike v Prahe, kde sme hrali a rozvinula sa tam neuveriteľná párty. Športovci to vedia rozhýbať…

Kedy vás tu opäť uvidíme?

Tak, je pravda, že sme tu hrali v poslednom období veľa, takže predpokladám, že sa na chvíľu odmlčíme. Ale na prelome rokov by sme sa tu opäť mohli objaviť.

Veď hráte aj na Rudave…

Vlastne hej, no tak sa teším, že sa so Záhorákmi opäť stretneme na Rudave. Inak v Bratislave koncertujeme pomerne často, tak výzva pre Malačanov – príďte niekedy na koncert aj do Bratislavy.

Lucia Piussi (Živé kvety)

Vyhovujú vám koncerty cez deň, kedy je v lete tridsať stupňov alebo hrávate radšej večer?

Isto radšej v tých večerných, až nočných hodinách, kedy je už pre koho hrať. Ale to závisí od tých usporiadateľov, na aký termín nás hodia.

To mi už odpovedáte na moju druhú otázku – čo diváci, aké máte pocity z koncertu?

Ale, bolo fajn, ja som náhodou veľmi spokojná. Mysleli sme si, že tu nikoho nebude a napokon na nás prišli nejakí ľudia, tak ma to osobne i trochu prekvapilo. Vždy keď máme pre niekoho hrať, tak sme spokojní. A sme navyše radi, že prestalo pršať po prvej pesničke.

Ste v Malackách prvý krát?

Myslím, že hej. Nepamätám si, že by sme doteraz niekedy hrali v Malackách.

Moji kolegovia vás žerú, myslím teda, ako kapelu, možno i Vás osobne. Chcete odkázať niečo im alebo tým ďalším, čo vás tiež majú radi?

Pozdravujeme a pozdravujem a pravdaže, ďakujeme. Možno by ste im mohli povedať, že vydávame novú platňu.

Názov?

Tuším 12 plus jedna.

Koľko to je?

Tak, trinásť nie?

Ďakujem za rozhovor.

Ivan Tásler (frontman skupiny IMT Smile)

Rozhýbali ste ľudí – to je od vás pekné. Spomeniete si na minuloročný koncert na StreetFeste? Vtedy ste tu tuším odohrali nejaké tri alebo štyri skladby a potom začala búrka…

No, ja mám taký pocit, že to bola len jedna skladba, maximálne dve.

Dobre, pamätáte si. Kedy ste dnes prišli?

Tak, normálne, hodinku pred koncertom…

A ten malý dáždik, ktorý sa tu spustil tesne po vašom príchode, ten ste zaregistrovali?

To bolo slabé…

No, nebáli ste sa, že by sa história opakovala?

Nie, boli sme presvedčení, že dnes budeme hrať…

Táto fotka vznikla z dvoch dôvodov, chceli sme vás presvedčiť, že rozhovory s interpretmi sme vážne robili a nevymýšľali ich z hlavy a potom tiež to, že… Jakub je narcis!!!

Idete na Zlaté Piesky?

Ideme ešte hrať na Zlaté piesky…

Zvládate to – odohrať dva koncerty za sebou?

Myslím, že sú tu ešte väčší rekordéri v tom… no, ako sa to povie … áno, rekordéri slovenského šoubiznisu. Skupina HEX napríklad, tí zvládnu štyrikrát za deň koncert, čo je podľa mňa už dosť brutálne.

Odkážete niečo Malačanom?

Malacky sú najviac!!! (Nás by len zaujímalo, čo vždy povie tým ostatným)

Braňo Orth (organizátor festivalu)

Nemáme žiadne fotografie Braňa Ortha a tak sme sem „fúkli“ rôzne zábery z festivalu.

Darí sa?

Jakub, ja nechcem teraz robiť rozhovory…

Darí sa?

Hej, v pohode.
Takto videli StreetFest chlapci z Pary

Zaregistroval si ten mierny dáždik?

Áno…

Aké si mal pocity?

Že opäť ide hrať za hodinu IMT Smile a to hádam ani nie je možné… ale napokon v pohode.

A inak spokojnosť?

Dnes už áno, v porovnaní so včerajškom je to lepšie. Včera bola zle naplánovaná dramaturgia, myslím, že nebolo správne pozvať v jeden večer hneď štyri české kapely. Dnes je tu mnoho ľudí, pomaly viac, ako na 1. Mája. (Čo by na to povedali komunisti?)

Horkýže slíže by povedali: Na streetFest sa chodiť oplatí, chodiť sa oplatí, chodiť sa oplatí…

Aký bol podľa teba Koller?

Hral osemdesiat percent vecí od Lucie a bol to perfektný zážitok.

Našli ste nejakú náhradu za Tublatanku, ktorá nemohla prísť?

Našli sme náhradu v podobe minuloročných víťazov talentovej súťaže Crystal records star.

Čo problémy?

V porovnaní s minulým rokom je problémov podstatne menej. Ale musel som včera viezť do nemocnice jedného mladého človeka, ktorý mal otravu alkoholom.

Napriek tomu, že ste si tento rok posvietili najmä na alkohol?

Bol to chlapec, ktorý sa totálne „rozbil“ z rumu a borovičky u Gajdára a sem sa došiel vyspať. Ale inak tie protialkoholické opatrenia majú veľký efekt.

Základom zdravého života je okrem iného racionálna strava…

SBS?

Zatiaľ v poriadku…

Dostalo sa mi do uší, že toto by mohol byť posledný ročník StreetFestu. Ako si to mám vysvetlovať?

Tak, ako to počuješ…

Dôvody?

Tých je veľmi veľa a chce to dlhšiu debatu. Stretneme sa inokedy.

Poznámka Malackých pohľadov: Budeme zisťovať podrobnosti!!!

Na štadióne sa uskutočnil i exhibičný zápas futbalistov pod krídlami OVB Západ vs. Východ. Západ tu rozdrvil Východ 6:0, ale išlo najmä o zábavu a šou…

Lippi (fanúšik, návštevník)

Ako sa ti zatiaľ páči?

Dobre, v pohode…

Na koho sa najviac tešíš?

Indy a Witch, jednoznačne!

Takže si svoj ideálny večer predstavuješ výhradne na hip-hop stagei?

Jasné!

K rockovému pódiu ťa nikto nedostane?

Nie je šanca…

Dušan Rusnák (prezident Volejbalového oddielu Strojár Malacky)

Aké je pivo?

Pivo je dobré…

Bavíš sa?

Som tu najmä pracovne…

… počkaj, ty pracuješ?

Pracujem, pracujem, mám tu na starosti videoprojekciu a vôbec – veci s ňou spojené.

Čo si zatiaľ navštívil na festivale?

Tak, keďže som tu pracovne, tak nemám dosť času. Ale inak som už stihol navštíviť bufet VIP a doobeda sme tu mali volejbalový turnaj mixovaných párov.

Poznáme výsledky?

Áno, vyhrali sme. Opäť. Obhájili sme prvenstvo z minulého roku.

Mali ste aj nejakých súperov?

Ale áno, nejakí prišli…

Laski (spevák skupiny Para)

Jedna blondínka mi povedala, že ty toho príliš veľa nepovieš. Nevieš, prečo si to myslí?

Neviem, neviem si to vysvetliť.

Bolo to z lásky?

Je to možné.

Pocity bezprostredne po šou?

Dobré, hrali sme tu už veľa krát a vždy sa tu bavíme.

A aké to je, keď za tebou po koncerte príde nejaký zvedavý človek s diktafónom a terorizuje ťa tu hlúpymi otázkami?

Mne to je v podstate jedno.

Zatiaľ si toho, Laski, ale ozaj príliš veľa nepovedal.

Vieš čo, ale ja som v skutočnosti jeden z mála ľudí, čo dokážu robiť aj tri veci naraz. Nie je to úžasné?

No, dajme tomu… Kedy vás máme šancu stretnúť, opäť?

Budeme mať koncert na Rudave…

Odkiaľ máš také špinavé predlaktie?

Skákal som do davu…

A vari ťa dav nezachytil?

Chytili ma, ale potom ma položili na zem do prachu…

Laski sa evidentne cíti vo vzduchu ako ryba vo vode! Aké pocity asi majú tí, čo ho musia držať???

Už sa ti niekedy stalo, že by ťa nechytili? Že by ťa len tak nechali zletieť z pódia?

Dva krát sa mi niečo také stalo. Ale v Malackách ešte nikdy.

Ostatné fotografie:

Strapa (na snímke s DJ Spinhandzom, v pozadí)sme chceli tiež vyspovedať, ale ponáhľal sa na inú akciu…


Prší? Nie, to len hasiči kropia dav osviežujúcou vodou v letných horúčavách…


Headliner Hip-hop stageu – Indy. Na koncerte rapoval so zapálenou cigaretou v ruke, nechýbal ani jeho dj zvaný Witch.

Yxo v dobrej nálade…


Rozpačitý výraz nášho kolegu Martina Mareka.

Takaaaáá bola atmosféra na hip-hop pódiu

Súťaž v lození na pivné prepravky nemenovanej značky (nie tej poznávacej)
Malacké pohľady sa s radosťou rýpu i v osobnej sfére
Kľud – žiadna ekologická katastrofa (slovo, ktoré tak rád používa jeden náš známy), len hasiči ovlažujú návštevníkov festu.


Blondýnka ide v aute a zastaví ju policajt. „Slečna, poprosil by som Váš vodičský preukaz!“ Blondýnka nechápavo krúti hlavou a policajt ide na celú vec inak: „Slečna, to je tá vec, čo na nej máte fotku!!!“ Blondýnka sa pleskne po čele a z kabelky vyberie zrkadielko. Podáva ho policajtovi, na čo on reaguje: „Prepáčte slečna, netušil som, že i Vy ste príslušníčka!“


Hry farieb na StreetFeste


Náš kamarát Martin V., manžel našej kamarátky Lucie V.
Chvíľa pred tým, než sa Laski (Para) vrhne do davu…

Chvíľa, kedy sa Laski (Para) vrhá do davu…
Chvíľa, kedy sa Laski (Para) vracia z exkurzie späť na pódium. Ochrankárom evidentne odľahlo, nič výnimočné sa počas ich služby nestalo…



Fotografie zo streetbalového turnaja nemáme, ale na stránke http://www.ballers.sk/ ich nájdete dostatok

4 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.