Pozostatky židovského cintorína v Malackách.

Diskusné fórum o dianí v Malackách

Moderátori: marek, macejka

Pozostatky židovského cintorína v Malackách.

Odoslaťod stará puška » Ut, 15. Júl 2008, 08:22

Dnes som našiel tieto fotografie a je mi z toho smutno. Takto sa chováme k dedičstvu našich predkov.
Prílohy
1912[1].jpg
Bez komentára
1912[1].jpg (69.68 KIB) Zobrazená 2936 krát
1914[1].jpg
Bez komentára
1914[1].jpg (50.14 KIB) Zobrazená 2937 krát
1910[1].jpg
Bez komentára
1910[1].jpg (49.81 KIB) Zobrazená 2952 krát
stará puška

Založený: Po, 14. Júl 2008, 12:35

Re: Pozostatky židovského cintorína v Malackách.

Odoslaťod macejka » St, 16. Júl 2008, 14:41

Je to smutny pohlad. Z akej stranky to je? Ja mam z toho cintorina dost fotiek spred roka, urcite sa tejto teme budeme venovat. Je tam par zachovanych pomnikov, ale v zlom stave.
macejka

Založený: Št, 03. Jan 2008, 13:31

Odoslaťod stará puška » Št, 17. Júl 2008, 08:50

Našiel som to na internete.
Vyhľadávač a potom zadanie židovské synagógy. Je tam viacej fotiek.
stará puška

Založený: Po, 14. Júl 2008, 12:35

Odoslaťod Ftáčnik Kamil ml. » Po, 28. Júl 2008, 15:40

Osobne som ešte nenavštívil židovský cintorín nachádzajúci sa na Továrenskej ulici. Videl som len z diaľky strechu kaplnky v dezolátnom stave, dúfajúc, že to čo vidím nie je miesto posledného odpočinku. Ale po prehliadnutí fotiek, ktoré sú tu uverejnené sa moje obavy naplnili.
Ale nezúfajme! Našla sa skupina mladých ľudí, roverov (starší skauti zo 69. zboru M. R. Štefánika), ktorí v spolupráci s mestom sa posnažia túto vzniknutú situáciu vyriešiť. A upraviť cintorín tak, aby bol dôstojným miestom pre odpočinok zosnulých.
Ftáčnik Kamil ml.

Založený: Po, 28. Júl 2008, 11:08

Odoslaťod Mival » Po, 04. Aug 2008, 13:16

tento bilag mesta ma tiez uz dlhsie trapil, len sm nevedel, koho oslovit a kde zacat. Aktivita skautov by bola vyborna, rad sa pridam aj osobne....nieco podobne sa nastastie deje teraz aj v Banskej Stiavnici na cinterine,ktory tiez osobne poznam. Drzim palce.
Mival

Odoslaťod Lucy » So, 20. Sep 2008, 22:21

V auguste som mala tú možnosť v sprievode aj s Kamilom Ftáčnikom, ml. navštíviť areál spoločnosti Schaffy a "nakúknuť" do útrob "pralesa", v ktorom sa skrýva židovský cintorín. Bol v zúboženom stave. Každý, kto by mal odvahu vkročiť medzi rozbujnené hakáče a kríky, by riskoval svoje zdravie. Ešte predtým, ale aj potom, som kontaktovala židovskú obec, konkrétne človeka, ktorý ma židovské cintoríny na starosti. Ihneď volal Šafránkovi, ktorý sa mimochodom v dohode so židovskou obcou zaväzuje, že bude cintorín udržiavať! Dohodli sa na ďalšom postupe. Zistím ako to dopadlo. Pravdupovediac už len to, že k cintorínu sa dostanete len cez areál spoločnosti (a museli sme mať splnomocnenie, čo by podľa dohody medzi Židmi a Šafránkom vôbec nemali od záujemcu o navštívenie cintorína pýtať!), je hrozné... Dúfam, že sa veci konečne pohnú, no v prospech záchrany toho, čo sa dá. Veľa tam už toho nezostalo.... :cry:
Lucy

Odoslaťod Mival » Ut, 23. Sep 2008, 10:51

neuvazuje sa o moznosti prevezenia nahrobkov, vlastne ich torza a umiestnenie niekde v okoli synagogy ako taky symbolicky cintorin? Tam kde je povodne miesto cintorina nie je ziadna nadej na jeho zachranu. Priestor v zeleni medzi synagogou a policajtami, pokial by bol uzavrety kovanym oplotenim (tak ako to povodne okolo synagogy aj bolo), by bol ovela dostojnejsim miestom....
Mival

Odoslaťod macejka » Ut, 23. Sep 2008, 16:03

Otazka premiestnenia nahrobkov zo zidovskeho cintorina sa uz pred casom objavila, ale predstavitelia zidovskej nabozenskej obce s tym nesuhlasili...
macejka

Založený: Št, 03. Jan 2008, 13:31

Odoslaťod Lucy » St, 24. Dec 2008, 18:18

Maťo má pravdu. Asi v júli 2007 som sa na túto možnosť pýtala Ing. Juraja Turčana (to je ten človek zo židovskej obce zodpovedný za židovské cintoríny na Slovensku). Podľa neho je to neprípustné. Citujem: "S kameňmi na cintoríne sa nesmie hýbať, aj keby sa mali rozpadnúť." Inak v pondelok som mu posielala e-mail so žiadosťou o aktuálne informácie ako sa vyvíja komunikácia so Šafránkom. Správu si prečítal takmer okamžite, ale zatiaľ nereagoval :cry: . Dám vedieť.
Lucy

Odoslaťod Frisco » Št, 15. Jan 2009, 23:26

To je fakt hruza. Ale je to dôsledok politiky istých Malackých "kruhov". Z histórie: Pamiatkari sa v 70tych rokoch dozvedeli o zbúraní starej konskej stanice až po dvoch týždňoch. Takisto nič nezmohli proti chátraniu bývalej školy na brehu. Ďalej je zaujímavé, že mesto sa dozvedelo o vyklčovaní lesa v oblasti troch dubov neskoro..................
Jednoducho malackí kšeftári s pozemkami a stavebné firmy potrebujú stavať. Aj cez mrtvoly. Ide o desiatky miliónov, ktoré si nenechá žiadna mafia ujsť. Najhoršie je, že to tak vyhovuje aj katastru a iným dotknutým úradom. Svoje bludmi preplnené rozhodnutia predsa nerobia zadarmo. Možno by sme sa všetci čudovali, aké plány majú istí zločinci so židovským cintorínom. Aby sme neboli prekvapení............................ :!:
Frisco

Ďalšia

Naspäť na O Malackách

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.