Stroj času – nádvorie kaštieľa v Malackách

Dnes sme porovnali dve fotografie, ktoré zobrazujú nádvorie kaštieľa v Malackách, ktorý pôvodne patril Pálffyovcom. V čase vzniku prvej fotky bol nemocnicou a dnes je vo vlastníctve mesta Malacky. Prvá fotka vznikla v roku 1979, druhá je aktuálna – vznikla teda o viac ako 40 rokov neskôr.

Pálffyovský kaštieľ v Malackách
Foto: Ján Tedla

Na prvej fotografii je zachytené nádvorie zámku počas éry nemocnice, konkrétne v priebehu úprav v apríli 1979.

V kronike Brigády socialistickej práce ORL oddelenia malackej nemocnice sa k tomu uvádza: „Vedenie NsP na podnet nového riaditeľa (Jána Tedlu – pozn. M.M) začalo v jarných mesiacoch 1979 s úpravou areálu okolo nemocničných budov. … Pristúpilo sa k úprave nádvoria kaštieľa: vybudovali sa betónové chodníky a cesty, na ostatné plochy sa naviezla čierna humusová zem, zasiala trávou a vsadili sa betónové lavičky pre pacientov. Vďaka tomu už v júlových dňoch nádvorie kaštieľa zmenilo svoju tvár na nepoznanie.“

O 20 rokov neskôr bývalý riaditeľ dr. Ján Tedla odišiel do dôchodku, približne v tom období nemocnica začala opúšťať priestory kaštieľa. Nádvorie chátralo. Zmena prišla po odkúpení objektu mestom Malacky v roku 2007. V nasledujúcich rokoch bola znovu otvorená studňa (cisterna), k nej sa dobudovala nadzemná časť, ktorá sa prikryla mrežou a na nej bola umiestnená replika pálffyovského jeleňa. Zeleň na nádvorí sa pravidelne udržiava. Nádvorie ožilo a bežne je návštevníkom k dispozícii počas letnej sezóny od mája do septembra.

Nádvorie pálffyovského kaštieľa v Malackách
Foto: Martin Macejka

Z pôvodnej fotky zostala na nádvorí okrem budovy aj okrasná čerešňa vľavo. Betónové lavičky zostali, ale zmenili polohu.

Nádvorie pálffyovského kaštieľa v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať starý a nový záber.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.