Stroj času – Červená brána zámockého parku v Malackách

Červená brána. Takto sa medzi ľuďmi údajne označovala jedna z troch brán, ktorými sa dalo dostať do zámockého parku v Malackách. Dve brány, ktoré sú dodnes funkčné, sú veľké a boli určené najmä pre Pálffyovcov a ich návštevy. Táto brána je menšia. Zachovala sa, ale už cez ňu neprejdete.

Prvá fotka vznikla začiatkom 20. storočia, zachovala sa v pozostalosti rodiny pálffyovského správcu a advokáta Prenoszila. Zachytáva bránu zo zámockého parku smerom von. Za bránou sa nachádzal majer, ktorý zabezpečoval zásobovanie zámku. Jeho súčasťou bola záhrada.

Červená brána v zámockom parku v Malackách, okolo 1918
Červená brána (Foto archív MCK Malacky – Múzea Michala Tillnera)

Po sto rokoch je stav zmenený. Za bránou sa v 20. storočí stavalo a na mieste niekdajšieho majera a záhrad vznikla dnešná Sadová ulica a Jesenského ulica. Priestor za bránou sa premenil na záhrady domov. Brána stojí na svojom mieste, ale je nefunkčná. Bežný návštevník prechádzajúci po cestičke parku, si ju možno ani nevšimne.

Červená brána v zámockom parku v Malackách
Červená brána (Foto: Martin Macejka)

Bráne sa venoval aj jeden z najstarších príspevkov na našom webe v roku 2006. A hraniciam parku sme sa venovali aj v obsiahlejšom blogu.


Červená brána zámockého parku v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať starý a nový záber.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.