Kláštorné námestie – príbeh pokračuje…

Nedávno zverejnené návrhy riešenia novej podoby Kláštorného námestia na internetovej stránke mesta vyvolávajú opäť niekoľko otáznikov. O ich objasnenie požiadali Malacké pohľady pána Ing. Františka Klímu

, vedúceho Oddelenia životného prostredia na Mestskom úrade v Malackách.

klastorne.jpg

Je samozrejme chvályhodným počinom dať občanom vybrať si z niekoľkých alternatív budúcej podoby námestia (škoda, že to nebolo možné už počas prvej rekonštrukcie), avšak bližší pohľad na jednotlivé návrhy už vyvoláva viaceré pochybnosti. Či už sú to len tak námatkovo cyklistické chodníky smerujúce odnikiaľ nikam, ktoré budú mať v ceste pravdepodobne niekoľko stĺpov verejného osvetlenia spolu s hodinami na stračej nôžke, trendy mostík nad fontánou, z ktorého bude môcť bujará malacká mládež po víkendoch do nej maximálne močiť, alebo v dvoch alternatívach navrhované zásahy do nedávno zrealizovanej dlažby, ktoré, ako sa dozviete z rozhovoru, nemožno najbližších niekoľko rokov uskutočniť.

Rovnako otváram oči v nemom úžase nad zámerom (isto chvályhodným) vysadiť nový živý plot oddeľujúci cestu od parku – nie tak dávno sa tam jeden odstránil, aby bol park prehľadnejší a argument, že živý plot tvorí prirodzenú bariéru od cesty, vypočutý príliš nebol. A aj keď nie som záhradník, som zvedavý, čo povedia krušpány na to, keď sa ich po desiatkach rokov niekto pokúsi presadiť o pár metrov ďalej. Uvidíme.

Pozitívom je určite zapojenie pani Libuše Čtverákovej do budúcej podoby námestia, aj keď o reálnu životnosť jej sôch po skúsenostiach zo Zámockého parku mám mierne obavy. Rovnako vytvorenie novej fontány, či už skackavej alebo nie, bude príjemnou zmenou oproti doterajšej jedinej kvapkajúcej malackej fontáne, o odstránení verejného WC ani nehovorím. Bohužiaľ len stále nemám bližšie informácie o tom, či sa v rámci revitalizácie námestia plánuje aspoň na dve hodinky objednať menší bager, ktorý by konečne vyhrabal zo zeme tie príšerné bodové svetlá, aj za cenu toho, že v parku zostane tma. Ale ešte stále je nádej, že postupom času prestanú svietiť samé.

Všetko je samozrejme zatiaľ v rovine návrhov, ktoré je možné stále pripomienkovať. Ak Vám informácie zverejnené na stránke mesta nepostačujú, viac sa môžete dozvedieť z odpovedí pána Ing. Františka Klímu na naše otázky:

Kto je autorom architektonických návrhov revitalizácie Kláštorného námestia? Bola vybraný formou súťaže návrhov alebo bol priamo oslovený ? Ak bol priamo oslovený, tak z akého dôvodu bol vybraný daný človek?

Autorom architektonických návrhov je Ing. Michaela Mederlyová, autorizovaný architekt. Bola priamo oslovená vzhľadom k predchádzajúcej dobrej spolupráci na projektovej dokumentácii sadovníckych úprav Záhoráckej ulice (prvá časť) na ktorú bola vybraná z pomedzi troch uchádzačov. Spolupracovala aj na riešení zelene križovatky

Existuje aj konkrétnejší návrh, resp. vizualizácia fontány? Kto vytvorí plastiky navrhované v parku po rekonštrukcii? Čo bude so sochou Tritóna?

Zatial také niečo nemáme k dispozícii. konkrétnejšie informácie budú podané na stretnutí s autorkou návrhou. Na návrhoch plastík pracuje p. Libuša Čtveráková. Socha Tritóna by zatial bola odložená s tým, že v budúcnosti by sa mohla vrátiť späť do zámockého parku.

Prečo sa vôbec pripravovali návrhy, ktoré rátajú s výraznejšími zásahmi do nedávno zrealizovanej dlažby? Ak by sa revitalizácia realizovala podľa druhého a tretieho návrhu (ktorý počíta aj s týmito zásahmi) nebudete to považovať za nehospodárne nakladanie s prostriedkami mesta a z európskych fondov?

S tým, čo sa zrealizovalo z prostriedkov Európskej únie sa nesmie hýbať po dobu 5 rokov. Návrhy hovoria o možnostiach a pohľade autora čo by sa s parkom dalo robiť. Nikto nehovorí, že to musí byť dnes alebo zajtra. Sú to námety z ktorých si môžme vybrať a zkombinovať veci ktoré sa v jednotlivých alternatívach objavili.

Prečo sa rekonštrukcia neriešila v rámci jedného projektu? Dá sa povedať, že súčasný projekt má za cieľ odstrániť evidentné nedostatky a nedoriešené veci toho prvého?

Z časových dôvodov. V tom čase bola vypísaná dodatočne výzva na na čerpanie nevyčerpaných prostriedkov predchádzajúceho programovacieho obdobia. Projekt bolo potrebné urýchlene vypracovať a predložiť, ak mesto chcelo získať nenávratné prostriedky. Tie prostriedky nakoniec mesto získalo a sú tu. Urobilo sa aspoň niečo. V rekonštrukcii sa môže pokračovať. Nepovedal by som to tak ako píšete. Projekt rieši pokračovanie rekonštrukcie čo sa týka zelene, ďalších doplnkov, celej plochy po zrušení verejných WC, umiestnenie novej fontány….

Verejné stretnutie týkajúce sa budúceho využitia kaštieľa sa uskutočnilo v piatok o 17.00 hod a v nedeľu o 15.00 hod – verejné stretnutie za Kláštorné námestie bude uprostred pracovného týždňa – v stredu o 15.00 hod. Prečo týmto spôsobom de facto neumožňujete zamestnaným občanom zúčastniť sa takéhoto stretnutia? Kto vlastne podľa Vášho názoru môže prísť v tomto termíne na stretnutie? Je snáď budúca podoba Kláštorného námestia menej dôležitou otázkou ako budúce využitie kaštieľa?

Nie je pravda, že zamestnaným občanom neumožníme zúčastniť sa tohoto stretnutia. Zúčastniť sa ho môže každý kto naozaj chce. Prísť môžu študenti, dôchodcovia, ale aj zamestnaní občania ktorí už majú voľno alebo si ho urobia ak im na tom záleží. Navyše možnosť vyjadriť sa má každý aj prostredníctvom internetu. A názory a pripomienky budú brané v úvahu pri konečnom dopracovaní projektu

Aké sú predpokladané náklady na revitalizáciu a z akých zdrojov budú financované? Koľko stálo vypracovanie architektonických návrhov?

Náklady budú známe po dopracovaní projektu. Návrhy a celý projekt stojí cca 60 tis. Sk

Uskutočnia sa v parku v súvislosti s realizáciou projektu aj ďalšie výruby drevín?

Asi áno, v odôvodnených prípadoch.

Čo bude ďalej s trávnikom? Jeho súčasná kvalita je výrazne podpriemerná – rieši sa táto situácia? Plánuje sa aj vybudovanie závlahy v parku?

Rieši. Zatiaľ nie.

Osvetlenie je často kritizovaným výsledkom prvej rekonštrukcie parku – naplnili sa všetky negatívne predpoklady, na ktoré Malacké pohľady upozorňovali – osvetlenie prudko oslňuje okoloidúcich, nedostatočne osvetľuje park, je poruchové. Akým spôsobom bude túto skutočnosť mesto riešiť? Je vôbec niekto zodpovedný za takýmto spôsobom neúčelne vynaložené prostriedky? A čo bude so starým osvetlením, ktoré v parku doteraz zostalo?

Na túto otázku nie som kompetentný odpovedať.

Návrhy v parku počítajú aj s cyklotrasou – bohužiaľ nie je zrejmé, ako sa na pomerne úzke chodníky (v trase navrhovaného cyklochodníka sú napríklad stĺpy verejného osvetlenia) zmestí cyklotrasa aj chodník pre peších. Akým spôsobom budú oddelené, aby nedochádzalo ku kolíziám?

Na túto otázku Vám môže odpovedať autor návrhu. V prípade potreby ju môžem interpretovať za Vás.

7 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    Citil som sa tam vcera dost osamotene….kde ste boli anonymni kritici? S Ing. Mederlyovou sa dalo rozumne debatovat a viacere veci sme si (ste si) mohli vysvetlit…som isty , ze viaceri z vas sa uz dokazali uvolnit z prace aj kvoli menej dolezitej, ale sukromnej veci.

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Osobne sa síce necítim byť anonymným kritikom, bohužiaľ som sa včera skutočne zúčastniť nemohol.

    Stále som presvedčený o tom, že tá podstatná časť rekonštrukcie bola tá prvá – ku ktorej sa vyjadriť nedalo, resp. dalo, ale boli to skôr výkriky do tmy na zasadnutí našej komisie a boli sme tam skôr pre srandu. Toto je už len taká náplasť – snáď s výnimkou fontány nejde o veci, ktoré nejako podstatne ovplyvnia vzhľad námestia… Či tam bude po obvode jeden červený pruh ako na Továrenskej, ktorému budeme hovoriť cyklochodník a podobné detaily vážne príliš podstatné nie sú. Ak sa nespraví nič s tými svetlami (čo sa ak som správne pochopil najbližších pár rokov nestane), kvôli ktorým sa cez ten park nedá v noci prejsť, stále bude ten park po zotmení len nepríjemným miestom.

    Ešte raz k tomu termínu – ak bolo možné prípade kaštieľa sa stretnúť cez víkend, resp. o piatej podvečer, prečo to teda nebolo možné teraz?

  3. pepe
    pepe hovorí:

    aj ja som bol v praci …bohozial….a nemam skoro vobec dovolenku bo budem musiet si aj nadrabat….mali to dat na vikend…..silnejsi ma ustupovat slabsim …..co znamena mesto vs. obcan

  4. keram
    keram hovorí:

    Keby to bolo v nepracovnom čase, tak by som sa zúčastnil. Na stretnutí ohľadne kaštieľa cez týždeň v prijateľnejšom čase bolo cez 30 ľudí.
    Ale nízky záujem by som pripísal hlavne nedôvere ľudí ku projektom realizovaným mestom. Mesto by malo najskôr vysvetliť, čo na tej zrealizovanej rekonštrukcii stálo okolo 9 miliónov. Keď si niekto dovolí otvoriť ústa na netransparentnosť tendrov pod patronátom mesta ako napr. p.Říha, tak za to ešte utŕži osobné invektívy…
    V žiadnom prípade nechcem kritizovať za situáciu ohľadne rekonštrukcie parku oddelenie ŽP, ktoré má reálnu snahu komunikovať s občanmi.

  5. Klíma
    Klíma hovorí:

    V predchádzajúcom období sme robili stretnutie s občanmi z Partizánskej ohľadne vnútrobloku taktiež v takomto čase. Účasť bola veľká. Zasadačka bola úplne plná a diskutovalo sa. Bol to zrejme iný prípad. Týkalo sa to riešenia plôch bezprostredne susediacich s miestom kde žijú. Je to poučenie aj pre nás.
    Neviem prečo je nedôvera. Robí sa snáď málo? Mesto získalo v poslednom období viac finančných prostriedkov a zrealizovalo toho viac ako hociktoré iné mesto. Mesto konečne začína vyzerať trošku ináč. A vytvára k tomu i podmienky (teraz hovorím o zeleni). Kto robí , robí samozrejme aj chyby. Pohodlnejšie by bolo nerobiť nič. Do budúcna sa samozrejme budeme snažiť vyvarovať chybám alebo ich robiť čo najmenej.
    Vyjadrím sa ešte k tomu otvoreniu úst. Vážim si snahu a aktivitu p. Říhu. Ale v tomto prípade prestrelil. Vynášať unáhlené súdy nieje dobré. Použil neprimerané slová pre hodnotenie zistených nedostatkov. Dva krát meraj a raz rež – je slovenské príslovie.A malo by dvojnásobne platiť pre mladých ľudí, ktorí ešte nemajú životné skúsenosti a neboli v praxi.

  6. O-N-A
    O-N-A hovorí:

    p.klima . . ta partizanska . . stretnutie . . ak si dobre pamatam bola o 17:00 nie o 15:00 ako klastorne . . su to sice len dve hodky rozdiel . . ale pre vacsinu asi zasadne dve hodky 🙂

  7. Pika
    Pika hovorí:

    To co sa tu deje uz vazne nema obdobu, burat postavane, nekoncepcnost…skoda slov.. este nezabudnite nastrkat do parku a centra mesta reklamne tabule na stred chodnika ala BA…

    A ta 15ta hodina, trest pre pracujuich v BA?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.