Foto týždňa

dsc_7261.JPG

K novej čerpacej stanici na Brnianskej pribudne onedlho na druhej strane cesty Kaufland…

16 komentárov
  1. Miro
    Miro hovorí:

    Lepsie ked pribudne oproti benzinke, nez keby sa rozhodli tymto sposobom vyriesit rekonstrukciu parku na Klastornom namesti… Aj ked prave tam by Kaufland celkom dobre zapadol (po vzore LIDLu)… 🙂

    Inak pekna fotka..

  2. anonymous
    anonymous hovorí:

    Mato, cim dalej lepsie fotky 🙂
    ale uz ako Miro povedal, stale je lepsie, ze bude stat tam, ako niekde v centre mesta…

  3. Peter Bajza
    Peter Bajza hovorí:

    Pre Malačanov je to ďaleko od centra. Kaufland stavia pekné architektonické celky. Bolo by vhodné, ak by toto nákupné centrum bolu bližšie k ľuďom. V Malackách po druhej svetovej vojne ostalo len pár Židov. A ani ich odvtedy veľa nepribudlo.Z tohto dôvodu sa mi javí sinagoga ako nevyužitá. Na jej mieste by mohol stáť Kaufland. Už len preto, že by dotváral krásnu trojicu Billa, Lídl, Kaufland. My, Malačania by sme potom mohli byť hrdí, že naše starenky sa nemusia terigať každý deň obložené plnými taškami až z Brnianskej ulice do centra mesta, kde ich väčšina má svoj príbytok. Ale kde je Tesco, Hypernova a iné strediská!? Síce z toho historického už v Malackách nie je čo búrať, ale kaštieľ v Zámockom parku by sa dal prerobiť na Tesco. To by bola svetová rarita! Tesco kaštieľ. Keď ho už máme v rukách, mohli by ste milí poslanci popremýšľať o mojom návrhu. Verím, že je to vo vašich možnostiach. Veľa zdaru pri ďaľších geniálnych nápadoch, ako skvalitniť naše mesto.

  4. Lucy
    Lucy hovorí:

    To: Peter Bajza. Tvoje „polemizovanie“ sa mi vidí prinajmenšom nemiestne. Oveľa slávnejší Jozef Ignác Bajza bol síce najskôr satarik, no neskôr jeho štýl písania prešiel skôr do humoru. Nad Tvojimi riadkami sa však ani zasmiať ani zaplakať nedá.
    Rovnako som nikdy nebola zástankyňou nákupných centier priamo v srdci mesta. Oveľa radšej by som dnes chodila okolo tzv. Malého kaštieľa na Brehu a budovy okresného súdu (bývalé CVČ)…
    No dovolím si tvrdiť, že na synagógu (mimochodom píše sa s tvrdým y) nikto „nesiahne“. Slúži deťom, mesto aj Ministerstvo kultúry cez program Obnov svoj dom do nej investovali nemalé prostriedky.
    Tak prečo niečo meniť!
    Pre každého Malačana je Pálfiovský kaštieľ a celý park priam „posvätným“ miestom a zostane tak aj naďalej.
    Tak radšej trikrát premýšľaj a raz píš. „Houk“

  5. Peter Bajza
    Peter Bajza hovorí:

    Pre Lucy. Pokrok sa nedá zastaviť a my Malačania sme riadne pokrokoví. Aká synagoga pre deti! Veď v nákupnom centre im spravia detské kútiky. A kto už dnes bude vrzúgať na husliach! A Tesco kaštieľ by ostal kaštieľom, len miesto duchovna by sme si odnašali korunové rožky. O chvíľu sa sem dohrnú stovky Ukrajincov, Rumunov do priemyselného parku a tých bude houby zaujímať nejaký kaštiel. A ktorí Malačania že sú to hrdí na svoje mesto!? Ak by boli, nemohli by ho takto spotvoriť. Kto dal zbúrať malý kaštiel, Jursov rybník, kto postavil prívodovú cestu z diaľnice priamo do centra mesta? Kto zbúral celý stred mesta? Neboli to náhodou Malačania, ktorí žijú ďalej medzi nami, bez toho, aby niekto zverejnil mená tých ľudí, ktorí to všetko odsúhlasili. A miesto toho, aby sme aspoň čiastočne naprávali tieto škody, pokračujeme v ich diele bez mihnutia oka. Nedáš si siahnuť na kaštieľ v zámockom parku. Ale veď sme oň skoro prišli a nikto by ani okom nemrkol. Ak by sa niekto rozhodol zbúrať synagógu, tak by protestovali akurát Židia z celého sveta. Verím, Malačania by nerobili žiadne protestné akcie. Tak, ako nikto verejne neprotestoval, keď sa stavala Billa a Lídl. Verím, že keď budú búrať zase niečo historické, tak sa stretneme. A môžeme začať už pri nezmyslených fabrikách, ktoré v okolí Malaciek rastú ako huby po daždi a naše lesy vďaka tomu miznú tempom priam závratným……

  6. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Peter: s tým čo si napísal sa úplne stotožňujem, myslím, že niet čo dodať.

    Možno len toľko, že aj napriek všetkému čo sa na tomto meste napáchalo a bohužiaľ stále aj pácha, mám k tomuto mestu stále dosť osobný vzťah. Nemusím byť vyštudovaný architekt, aby som dokázal posúdiť, ako sa systematicky, ospravedlňujem sa za výraz, hovadí a bude hovadiť centrum mesta (česť výnimkám) a rovnako nemusím byť ekológ alebo lesník na to, aby som si nevšimol, že to čo sa deje na prírode v okolí mesta asi nebude len bežná hospodárska ťažba, ale je to systematické a zámerné drancovanie prírody.

    Pasivita ľudí je celoslovenský problém, ale v Malackách je dotiahnutá do dokonalosti, preto sa tu aj deje čo sa deje. Takýmto spôsobom z Malaciek nikdy dobré miesto pre život nebude.

  7. skywalker
    skywalker hovorí:

    Malacky by naozaj mali nieco zo sebou zacat robit. Naozaj vyzeraju strasne. Nechcem urazat, ale je to tak. Vodil som po nich jedneho nemca, ktory dosiel na kontrolu do toweru a fakt som sa hanbil ze mu musim ukazovat mesto, bez nejakej pesej zony a prijemnymi posedeniami v historickom centre, ale akurat tak rozkopane chodniky,osarpane vyklady a panelaky v pozadi. Aj tak som sa mu to snazil ukazat co najviac v pozitivnom svetle.

  8. strelecký
    strelecký hovorí:

    aké historické centrum tu stále niekto hľadá a stále za ním plače? Keď tu nikdy nebolo tak si ho tu snáď nemáme vybudovať teraz? Odporúčam pozrieť si fotografie zo začiatku 60tych rokov na tú úžasnú „dedinu“, ktorá sa rozprestierala okolo hlavnej cesty/ až na pár dvojpodlažných stavieb, ktoré stoja doteraz/. Že aj to málo, čo tu hodnotné bolo poškodili rozhodnutia okolo vpustenia dopravy z dialničného privádzača, kobercová výstavba panelákov, to je snáď každému priemerne rozmýšľajúcemu jasné. Tieto rozhodnutia z konca 60tych rokov sa už nedajú vrátiť. Stav k lepšiemu sa môže dosiahnuť už len novými mestotvornými stavbami / a nemyslím tým len stavby ako budovy, ale aj spevnenými plochami, parkovými úpravami, komunikáciami /Ale stále plakať za „úžasným starým mestom“ a nikdy neexistujúcim historickým centrom asi nie je na mieste.

  9. skywalker
    skywalker hovorí:

    Ja som za malackym historickym centrom neplakal, v Malackach nebyvam nastastie. Bol som tam iba pracovne, ale fakt som sa hanbil ukazovat niekomu take „mesto“. Nastastie tuto trapnost Bratislava zachranila.

  10. Peter Bajza
    Peter Bajza hovorí:

    Pán Strelecký, nikto od vás nechce, aby ste vybudovali nejaké centrum, ale ako architekt by ste sa aspoň mohli pokúsiť dať Malackám určitú tvár. Podľa mňa sa Vám to však nedarí a to je škoda.

  11. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Od ´89 je je preč osemnásť rokov. Kam sa Malacky za ten čas pohli? Zmizol Malý kaštieľ, sporiteľňa, súd… Čo také skvelé mestotvorné za ten čas v Malackách pribudlo? Ktoré budovy v centre čo odvtedy pribudli, by sa mohli označiť za aspoň trochu nadčasové, alebo aspoň rešpektujúce miesto kde stoja? Ja netrvám na tom aby sa nasilu zachovávalo všetko staré, ak je možné to nahradiť niečim novým a hodnotnejším. Ale Billa pre mňa nie je adekvátnou náhradou za Malý kaštiel, Lidl za súd a nová sporiteľna za starú.

    A verejné priestory? Malacky za ten čas nemajú jedno normálne námestie. Stačilo mi minulý týždeň brodenie blatom pred pódiom na vianočných trhoch na Malom námestí.

  12. pavol
    pavol hovorí:

    Nie som sice Malačan,ale k Malackám mám dosť kladný vzťah.Chodil som tam do školy,a vôbec ,Malacky sú pre záhoráka hlavným mestom.Preto mám pocit že sa k tejto téme môžem vyjadriť aj ja.Pán Bajza ,vy patríte asi ku generácii budovatelov lepších zajtrajškov z obdobia 50tych rokov keď nám všetko staré prekážalo a preto sa to aj zbúralo a nahradilo neestetickým sivím betonom ktorý práve dožíva a pomaly nám padá na hlavu. A preto si myslím,že to málo čo nám ešte zostalo z minula, by sme si mali chrániť a udržiavať pre budúce generácie presne tak ako to robia v ostatnom civilizovanom svete a sú na svoju minulosť pyšný.Veď o tom je aj turistický ruch. Alebo si myslíte že turisti prídu v húfoch obdivovať obchodné centrá?
    p.s Synagoga bola postavená v r.1886 a je to Národná kultúrna pamiatka

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.