Cyklisti sa pripomenuli Malačanom

Zvončeky vyše päťdesiatich bicyklov dali svojim cinkaním v sobotu ráno Malačanom vedieť, že ich majitelia aktívne podporujú iniciatívu MALACKY na KOLO. Spoločná jazda centrom mesta bola jednou z cyklo-aktivít, ktoré prebehli v rovnaký deň ako Malacká Šošovica. Pozrite sa, čo všetko sa dialo.

s6a

s8

Na trase medzi mestským úradom, mlynom, Hviezdoslavovou ulicou a Kláštorným námestím sa uskutočnil happening na kolesách – s cieľom poukázať na dlhodobo nevýhodnú situáciu, ktorú pociťujú na uliciach cyklisti. Aj tí potrebujú svoje bezpečné miesto, aby nemusel každý Malačan jazdiť všade autom, alebo chodiť výhradne pešo.

Ako zaznelo z úst organizátorov: Rozvoj mestskej cyklistiky je výhodný pre každého, aj pre motoristov. Čím viac ľudí bude používať bicykel, tým menej bude áut na cestách a aj autá sa tak budú pohybovať plynulejšie.s4

s5

Iniciatíva Malacky na Kolo ponúka spoluprácu exekutíve pri definovaní cyklokoncepcie mesta, žiada brať do úvahy cyklodopravu pri každom mestskom projekte a navrhuje vyčleniť z rozpočtu mesta na rok 2016 položku 10 000 € pre viditeľné opatrenia na rozvoj cyklodopravy.

Začala sa tiež anketa s otázkami o využívaní bicykla ako dopravného prostriedku. Počas piatich hodín zaznamenala viac ako 120 odpovedí, vrátane konkrétnych odkazov pre vedenie mesta. Anketa naďalej pokračuje, môžte na ňu odpovedať v Kolosporte na ulici 1. mája a v Cyklo-športe na Nádražnej ulici, alebo v internetovom formulári.

s7

s13

Populárnou atrakciou bola v sobotu aj jazda zručnosti, kde si mohli na prekážkovej dráhe (tak podobnej situácii na cestách), vyskúšať svoje schopnosti jazdkyne a jazdci bez ohľadu na vekovú kategóriu. Víťazom súťaže zručnosti, ktorú na záver opanovali miništranti, sa stal Adam Vozár.

s12

s11

Cyklopotulky s výkladom Martina Macejku previedli záujemcov po najznámejších historických pamiatkach mesta – zámockom parku, starom cintoríne, dolnom kostole, synagóge aj kláštore. Vďaka bicyklom sme sa tentoraz vôbec nenachodili 🙂

s9

s10

Na základe sobotňajšej aktivity sa k iniciatíve sa rozhodli pripojiť aj niektoré ďalšie miestne občianske združenia a viacerí jednotlivci. Podporné stanovisko iniciatíve MALACKY na KOLO na mieste vyjadrili aj niektorí poslanci MsZ – ich mená z obavy o ich politický život nemôžme zverejniť, ale sú nám známe 🙂

Ďakujeme všetkým za úsilie, ktoré viedlo k úspešnej akcii aj za prejavenú podporu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu, ktorou dostaneme MALACKY na KOLO!

Autori fotografií:
Gabriela Peťková, Adrián Hamran, Marcel Bulla, Miroslav Konečný, Martin Macejka

1 odpovedať
  1. Mangalath
    Mangalath hovorí:

    Jano poukazuje na roidzel čedsel v počte cyklistov v smere DO a Z. Df4vod je však veľmi jednoduchfd, to že do mesta ideš trasou, na ktorej je sčedtač neznamene1, že naspe4ť sa vraciaš tou istou trasou.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.