Festival, ktorý sa vydaril – Zejdeme sa na hambálku

Text: Jakub Valachovič
Foto: Martin Marek


Aký bol prvý ročník divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku v Malackách? Otázka, na ktorú si môže odpovedať každý, kto festival aspoň na chvíľu navštívil. Nás zaujímali najmä dojmy samotných hercov z malackého Divadla na hambálku. Tí totiž na festivale vystupovali, ale zároveň niesli na pleciach i zodpovednosť za organizáciu podujatia.

Je logické, že ten najpovolanejší človek, za ktorým sme sa vybrali, bol práve „otec“ festivalu a režisér Divadla na hambálku Vlado Zetek. Divadelníci práve nacvičovali v sále Spoločenského domu MCK. Toto miesto je „tréningovým centrom“ malackých hercov a počas festivalu sa tu hrali i predstavenia. Náš príchod bol zrejme príliš hlučný, za čo sa nám od Vlada Zetka dostalo vynadania. Keď sme sa utíšili, bolo nám dovolené vstúpiť do sály. Potom sa rozrozprával i Vlado Zetek. „Festival sme usporiadali pri príležitosti osláv 5. výročia založenia Divadla na hambálku. I preto dostal pomenovanie, aké dostal.“ Divadlo bolo založené 29. augusta 2002, to len tak, pre milovníkov dátumov.

Na festivale mali diváci možnosť zhliadnuť i niektoré podstatné postavy slovenskej a českej divadelnej scény. „Tešili sme sa na divadlo Šáchor zo Zohoru, no nemohli prísť z bližšie neurčených rodinných dôvodov, ktoré sme neskúmali. Miesto nich sme teda pozvali herečku Milku Zimkovú.“ To je jedna pani, ktorá je autorkou viacerých monodrám. Monodrámy sú divadelné hry jedného herca. Okrem monológu uplatňuje i akýsi spôsob dialógu, pričom partnerom „do debaty“ je publikum. Preto herci v monodrámach musia čo najintenzívnejšie komunikovať s divákmi. Zrejme to nie je žiadna sranda. No, ale späť k veci. Milka Zimková, ktorá sa preslávila najmä cyklom Pásla kone na betóne, sa vyjadrila pre istú nemenovanú verejnoprávnu televíziu na Slovensku, že bola festivalom doslova unesená. V Malackách odohrala monodrámy Neveľo nás idze, neveľo nám treba a Čas kikiríkania. „Myslím, že všetci herci, ktorí k nám prišli, boli spokojní. A to isté platí i o divákoch,“ hovorí Zetek. Herci, ktorých sme tak efektne vyrušili na skúške, mu dávajú za pravdu.


Na festivale nás zrejme najviac zaujímalo vystúpenie Divadla na hambálku. Dôvodov bolo viac, okrem „lokálpatriotizmu“ si v divadle zahrala úlohu Dory i rodená Záhoráčka, herečka Slovenského národného divadla Mária Kráľovičová. Tá túto úlohu hráva i v SND v rovnomennej hre. Len tak mimochodom, jej kolegami v Ženskom zákone sú napríklad Božiadara Turzonovová alebo Dušan Tarageľ, samé známe mená. V Malackách hrala s našimi hercami, s tými, ktorých bežne stretávame na ulici, v obchode alebo v krčme. Ohlasy našich hercov boli veľmi pozitívne. „Kráľovičová je „profík“. Keď vyjde na pódium, musíte jej jednoducho veriť. Cítite, že to, čo robí, robí naplno a dáva do toho život,“ približne takéto sú názory tých, ktorí si s ňou v piatok 17. septembra Ženský zákon zahrali.

Hambálkovci odohrali na festivale ešte jednu hru. V nedeľu zakončili celý festival ďalšou záhoráckou komédiou z „dielne“ Jozefa Moravčíka Rajda Majda. „Zo šiestich hier, ktoré tvoria náš repertoár, sme vybrali práve dve v záhoráčtine. Úplne úmyselne, dokresľuje to názov festivalu i celková skutočnosť, že sme na Záhorí,“ vraví Vlado Zetek.

Počas troch dní (14. 9. – 16. 9) sa v kine (alebo v „kultúrním domečku“) a Spoločenskej sále MCK odohralo niekoľko hier, vystúpilo mnoho hercov, prišlo mnoho divákov. Program sa organizátorom podarilo naplniť takmer na sto percent, napriek tomu, že chýbali „kamarádzi od súsedú“ Šáchor so svojou Hrachovou poléfkou. A trochu sa zdržali profesionálni herci z Túlavého divadla, ktorí tu mali odohrať hru In vino veritas. Čo sa stalo? „Sú to herci z Túlavého divadla, tak sa nám trochu zatúlali. Ale našli sme ich a priviedli do Malaciek,“ vraví Zetek.

Festival sa teda vydaril. Herci varili po vystúpeniach guláš, sály sa zaplnili a atmosféra bola skvelá. Dokonca i v sobotu o polnoci bol Spoločenský dom plný. A to je fajn. „Viete, my sme s naším divadlom pocestovali rôzne kúty Slovenska a zažili sme množstvo rôznych festivalov. Pre všetkých z nás to bola nová skúsenosť zorganizovať vlastný festival, dotiahnuť zaujímavé tváre a divákov. Rozhodne nás to motivuje do ďalších podobných akcií,“ vraví Vlado Zetek.
No, po tom výkone počas cyklistických pretekov Okolo Slovenska, padlo celkom fajn, že v Malackách môžeme usporiadať i vydarené kultúrne a spoločenské akcie.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.