Opravený kríž na Stupavskej ulici

Potešil ma pohľad na zrekonštruovaný kríž na Stupavskej ulici. Ten kríž, ktorý v apríli spadol a už som ho považoval za stratený.

Krížu a jeho zlému stavu sme sa na Malackých pohľadoch už venovali. V posledný deň roka 2007 sme uverejnili fotografiu Daniela Košťála a k nej tento text: „Mnohé drobné sakrálne stavby v Malackách prežívajú najmä vďaka záujmu dobrovoľníkov. Na niektoré sa zabúda a postupne sa rozpadávajú priamo pred našimi očami. Na fotografii je kríž na ulici gen. M.R. Štefánika.“ V diskusii viacerí upozorňovali na zlý stav kríža.

Uplynulo niečo vyše dvoch rokov a kríž spadol. Zostal len podstavec. Našťastie to neznamenalo koniec kríža, ale impulz pre jeho reštauráciu. Finančné prostriedky išli z mestského rozpočtu, reštaurátorskú prácu vykonal podľa správy v eM TV P. Žák.

Kríž je opäť na svojom mieste. Jozef Ježek nám poslal fotografie, zachytávajúce toto miesto na Stupavskej v uplynulých mesiacoch. Najskôr podstavec v bez kríža pred reštaurovaním, potom opravený podstavec a na záver už s opraveným krížom.

Kríž na Stupavskej ulici je na svojom mieste podľa tabuľky na podstavci od roku 1873. Postaviť ho dala Anna Malá, ktorá financovala aj postavenie neďalekej kaplnky sv. Anny. Zaujímavé je, že v tom istom roku vznikol aj kríž pri farskom kostole Najsvätejšej Trojice od neznámeho darcu.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.