Hambálkovci už aj v Číne?

Text a foto: Milan Valachovič

Práve úspešne zakončený divadelný festival v Malackách by mohol byť dobrým odrazovým môstikom k tomu, aby sa raz celý súbor vybral aj do ďalekého sveta. V tomto prípade však išlo o dobrodružnú cestu dvoch členov Divadla na hambálku (Doda a Milana), ktorá festivalu predchádzala. A keďže doviezli dosť materiálu aj na prezentáciu, sľúbili členom súboru, priateľom ale samozrejme týmto aj ostatnej verejnosti prednášku. Jej termín bude včas avizovaný, pár obrázkov nech je pozvánkou na večer plný exotických záberov, hudby a možno aj chutí a vôní.


Ozajstná cesta do neznáma sa začala v kazašskom meste Almaty po nasadnutí do lôžkového autobusu, ktorý nás viezol cez hraničný priechod Korgas do Číny.

Mesto Yining je kultúrnym centrom Ujgurov, jedného z hlavných národov v provincii Xinjiang (Sin-ťian). Islamská architektúra sa mieša s históriou aj súčasnou modernou v podivnej symbióze. Všade sú dvojjazyčné nápisy v čínskych znakoch a v arabskom písme, ktoré používajú moslimskí Ujguri.

Vegetariáni to majú v tomto kúsku sveta, kde kraľujú baranie šašliky, ťažšie.

Jazero Sayram leží vo výške 2070 m a okrem výborného kúpania dáva možnosť zoznámiť sa s kazašskou mentalitou a kultúrou kočovného života v jurtách.

Názov mesta Urumqi (Urumči), v mongolštine znamená „Krásna pastvina“. Je hlavným mestom provincie, po rozmachu v posledných dvoch desaťročiach dostalo prívlastok „Manhattan v púšti“.

Mesto leží v oáze uprostred dvoch horských reťazí pohoria Tian-šan. Jeho zasnežené vrcholky sú za dobrého počasia a viditeľnosti na dosah.

Pri ceste do hôr sa využívajú všetky dostupné prostriedky, minibusy, ťavy, kone…

Do údolia Sangecha sme putovali na konských chrbtoch. Nohy si oddýchli, ale naše zadné partie dostali zabrať.

Hora Bogda Uia V (5213 m), jedna z mnohých 5000-coviek pohoria Bogda Shan.

Voda z ľadovcov dáva život pastvinám v údolí, aby sa potom postupne vyparila v púšti Taklamakan. Ani jedna z riek pohoria nedoputuje do mora.

Územie Džungarskej púšte je domovinou nielen známeho škrečka, ale aj vzácneho koňa przewalského.


Džungarská púšť je kamenistá, miestami piesočnatá s ojedinelou vegetáciou, kde prevládajú krovité tamarišky.


V minulosti sa v oblasti provincie nachádzalo množstvo budhistických chrámov a oáz na severnej vetve Hodvábnej cesty. Pamiatky v Bezekliku a Gaochangu sú často navštevované.


Budhistický chrám pri meste Jimisar je jeden z mála, ktorý ešte slúži svojmu účelu, minaretov je nepomerne viac, hoci takýto z nepálenej tehly pri meste Turpan je unikátnou pamiatkou z roku 1778.

Jazero Aydingkol leží v nadmorskej výške -154 m a je druhým najnižším miestom na svete

Teplota sa cez deň v Tarimskej panvy vyškriabe vysoko cez 40 stupňov.


Pobyt v južných dolinách pohoria Bogda-Shan sprevádzalo vynikajúce počasie, nádherné scenérie, panenská prírodu a pohostinní ľudia .




Po túrach na kopce v severnom údolí Ergong Chon nám dobre padlo posedenie v niektorej z krčmičiek v Urumči.
Tieto zábery berte ako pozvánku na pripravovanú prednášku o Číne. Dovidenia.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.