Mestské inšpirácie (1) – Tumbalong Park

Mestské inšpirácie je názov novej série článkov a postrehov, ktoré majú za cieľ všímať si a zdieľať s vami zaujímavé nápady a realizácie, či už na Slovensku alebo kdekoľvek inde na svete, ktoré môžu pozdvihnúť úroveň verejných priestorov v meste. Veríme, že tom lepšom prípade môžu inšpirovať či už neziskové organizácie, dobrovoľníkov alebo samosprávu pri príprave nových projektov, ktoré ovplyvnia priestor, v ktorom žijeme. Nie všetky postrehy sú jednoducho realizovateľné a finančne nenáročné a taktiež nemusia predstavovať konkrétne riešenia ako napríklad bratislavské Mestské zásahy – sú predovšetkým inšpiráciou, ako možno netradičným spôsobom meniť verejný priestor a spraviť ho príjemnejším pre jeho obyvateľov. A o to nám predovšetkým ide.

Prvý článok zo série Mestských inšpirácií vás zavedie k protinožcom do austrálskeho Sydney. Sydney býva často v rôznych rebríčkov hodnotené ako jedno z najpríjemnejšich miest pre život na svete. Po skoro troch rokoch strávených v tomto meste môźem povedať, že okrem mnohých iných malých či väčších dôvodov sú tým hlavným predovšetkým množstvo zelených plôch a parkov v meste a tiež blízkosť viacerých národných parkov a prírodných rezervácií v okolí.

Už je to skoro rok, čo v centre mesta, v tesnej blízkosti turisticky atraktívneho Darling Harbour-u otvorili nové sídlo jednej z najväčsích austrálskych bánk – Commonwealth Bank. Okrem samotnej architektonicky zaujímavej budovy s výnimočným hodnotením z hľadiska ekologickosti jej prevádzky, spoločne s projektom došlo i k úprave verejného priestranstva a parku pred budovou. A práve týmto parkom, ale predovšetkým detským ihriskom, ktoré je jeho súčasťou, sa budeme inšpirovať dnes.
Budova banky

V čom sa toto netradičné detské ihrisko podstatne odlišuje od iných, je voda – tvorí jeho podstatnú a neoddeliteľnú súčasť. Možnosť osviežiť sa je v horúcich austrálskych podmienkach na nezaplatenie a pre deti to platí obzvlášt. V lete je ihrisko hlava na hlave.

DSC_6813DSC_6832

Systém vodných cestičiek, ktoré prechádzajú parkom v rozličných smeroch a podobách, je jeho najzaujímavejšou časťou. Deti sa v nich možu brodiť, čvachtať alebo robiť čokoľvek iné, čo uznajú za vhodné 🙂

DSC_6836DSC_8026DSC_8035

Voda sem prichádza z tých najrozmanitejších zdrojov a cez rozličné pumpy a iné zariadenia.

DSC_8023DSC_8018DSC_8014DSC_6865DSC_6857

Avšak najlepšie je, že s vodou sa môžete aj hrať. Napríklad otvárať a zatvárať malé vodné priehrady a tak si vytvárať vlastné cestičky, kadiaľ voda potečie.

DSC_8033DSC_8028DSC_6838DSC_6837DSC_6834

V prípade potreby alebo iného problému vodu ľahko vypnete alebo zavoláte pomoc.

DSC_6879

Po kúpaní si môžete zahrať stolný tenis v neďalekom parku…

DSC_6868

…alebo piknikovať s celou rodinou na obrovskej lavičke.

DSC_6866

Ak je slnka príliš veľa, ľahko sa skryjete do tiena.

DSC_6860

Detské ihrisko nie je len o vode, ale i o preliezkach, hojdačkách a šmykľavkách. Na šmykľavkách je zaujímavé to, že su vyrobené z nerezového plechu a sú tak v podstate bezúdržbové. Umelé kopce sú pokryté pružným protišmykovým materiálom pripomínajúcim gumu – v prípade pádu sa minimalizuje možnosť, že sa dieťa zraní.

DSC_6828DSC_6818DSC_6823DSC_6882

Odpad v parku sa recykluje.

DSC_6881

S veľkou pravdepodobnosťou tam stretnete i tohto krásavca. Austrálsky biely ibis je neodmysliteňou súčasťou snáď všetkých parkov v Sydney.

DSC_6884

2 komentárov
  1. Maros
    Maros hovorí:

    Velmi podobna atrakcia s vodou je v nedalekom St. Margarethen v Burgenlande – http://www.familypark.at – nazov ma Neptuns Wasserwelt. Je to ale v platenom zabavnom rodinnom parku. Kazdopadne pre nas a nase deti je to vzdy jedna z najdlhsich zastavok tam. Vacsina veci tam je na rucny/nozny pohon. Deti mozu takisto pomocou stavidiel stavat cesty kade voda potecie, mozu naplnat jazierka a tieto potom vypustat, mozu vodu pomocou roznych zariadeni precerpavat, pripadne vlastnou silou pumpovat vodu do gejziru, behat pod vodopadom, ….
    Pricom rozloha toho nie je velka, ale vyblbnut sa tam da velmi dlho.

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Super, to som ani nevedel 🙂 V Malackach chyba voda vo verejnych priestoroch a viem si predstavit, ze aspon nieco take ako je na tretej fotke v clanku by sa casom dalo niekde zrealizovat aj bez velkych nakladov.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.