Kúpalisko v Malackách

Zámer vybudovať nové kúpalisko v Malackách sa objavil v 80. rokoch 20. storočia, keďže staré kúpalisko pri kasárňach už neexistovalo. Nové, ktoré je v prevádzke doteraz, sa podarilo otvoriť v roku 1991. Po troch desaťročiach sme sa pozreli na vývoj tohto miesta letného oddychu.

Plány a výber lokality

V novinách Malačan z roku 1986 sa uvádza, že súčasťou plánov aktuálne päťročnice bolo aj vybudovanie kúpaliska. Projekt sa dokončil po zmene režimu, hoci s problémami, na ktoré upozornil Milan Ballay v Echu Záhoria v roku 1990 (projekty, financie a podobne).

Lokalita bola určená na Jesenského ulici medzi diaľničným privádzačom a Záhradnou ulicou. Areál má rozlohu viac ako hektár. Rátalo sa s jedným bazénom a potrebným zázemím.

Práce pokračovali a ukončili sa v roku 1991. Dodávateľom kúpaliska bola Drobná prevádzkareň Mestského úradu Malacky pod vedením Ing. Balúcha. Súčasťou kúpaliska bol plavecký bazén s rozmermi 50×22 metrov, šatne, toalety, bufet a kotolňa. Už v tom čase sa objavovali hlasy o nedostatočnosti jedného bazéna.

Kúpalisko v Malackách, 90. roky 20. storočia
Kúpalisko v Malackách krátko po otvorení
(Foto Marian Novota)

Kúpalisko už funguje

Takýto nadpis sa objavil na titulnej strane Malackého hlasu z leta 1991. Otvorenie prebehlo 28. mája o 14. hodine. Vstupné bolo desať korún, zľavnené päť korún. Návštevníci sa mohli okúpať cez pracovné dni od deviatej do 19. hodiny, cez víkendy od desiatej do 20. hodiny. Teplota vody bola 23-25 stupňov.  

Prvými prevádzkovateľmi boli podľa novinového článku BaRo – Ing. Balúch a p. Rozbora. Neskôr až do roku 2000 bolo kúpalisko prenajímané iným prevádzkovateľom. Povestnými, okrem samotného kúpania, sa stali diskotéky na kúpalisku.

Kúpalisko v Malackách, 2018
Plavecký bazén v roku 2018
(Foto Martin Macejka)

V roku 1992 pribudla na kúpalisku šmykľavka a boli vysadené nové stromy. Neskôr pribudli tobogany, volejbalové ihriská a minigolfové ihrisko.

Po niekoľkých rokoch pribudol detský bazén s rozmermi 8 x 10 metrov, hlboký 40-60 centimetrov. Tento bazén mal  rovnakú teplotu vody ako plavecký bazén, až od roku 2018 sa vykurovanie bazénov oddelilo a voda v detskom bazéne dosahuje teplotu 28-30 stupňov.   

Detský bazén v Malackách, 2018
Detský bazén v roku 2018
(Foto Martin Macejka)

Kúpalisko v Malackách prešlo zmenami

Mestská kronika uvádza, že zo strany mesta bol zrušený prenájom kúpaliska, ktorého priestory boli zdevastované. Podrobnosti kronika neuvádza, ale píše sa v nej, že na jar prebiehalo čistenie a odstraňovanie škôd. Mesto poskytlo na opravy „nemalé investície“ a správu kúpaliska prevzala príspevková organizácia mesta AD HOC, ktorá sa o kúpalisko starala aj v nasledujúcich rokoch.

Ďalšia úprava kúpaliska bola v roku 2007. Detský bazén bol obložený vymývanou dlažbou, obnovili sa nátery oboch bazénov. Pribudla dráha „kamikadze toboganu“. 

Kúpalisko v Malackách, 2018
Vstup k plaveckému bazénu v roku 2018
(Foto Martin Macejka)

V roku 2015 bolo novinkou bezplatné wifi pripojenie v areáli kúpaliska. V nasledujúcom roku sa opäť veľa investovalo do modernizácie. Namiesto obkladačiek bol povrch okolia bazéna upravený formou brúseného betónu a dreveného obkladu. Vybudoval sa nový väčší tobogan, ktorý nahradil dovtedajšie. Menšie úpravy pokračovali aj v nasledujúcich rokoch. V roku 2018 bol zrekonštruovaný vstup kúpaliska.

Z plochy veľkého bazéna boli vyčlenené dve dráhy pre plavcov. V roku 2019 sa plavecké dráhy posunuli do stredu a v jednej časti bazéna pribudla nafukovacia prekážková dráha aquaglide.

aquaglide, Malacky
Kúpalisko v Malackách v roku 2021, nafukovacia atrakcia aquaglide
(Foto Martin Macejka)

Kúpalisko v roku 2021

Letná sezóna sa otvára zvyčajne začiatkom júna pri príležitosti Dňa detí. Dĺžka sezóny závisí od počasia. Návštevnosť v niektorých rokoch presiahla číslo 20 tisíc. V roku 2020 bola letná sezóna  skrátená, napriek tomu prišlo takmer 16 tisíc návštevníkov. 

Letná sezóna v tomto roku sa začala 21. júna, kapacita bola obmedzená na polovicu (cca 600 ľudí). Počas prázdnin je kúpalisko otvorené v čase od 10.00 do 20.00 h. 

Začiatkom leta bol čiastočne zatienený detský bazén a pri vstupe bol umiestnený turniketový systém, ktorého cieľom bol lepší prehľad o návštevnosti kúpaliska. Plánované rozšírenie pieskových ihrísk sa zatiaľ odložilo.

Aktuálny cenník a ďalšie informácie nájdete na stránke spoločnosti AD HOC.

Kúpalisko v Malackách, 2021
Kúpalisko v Malackách v roku 2021
(Foto Martin Macejka)

Zdroje:

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.