Najstaršie verejné kúpalisko v Malackách

„Vybudovaním bezpečného, priestranného kúpališťa v blízkosti mesta je umožnené i najširším vrstvám využiť dobrodenia vody a slnka.“ Citát je z novinového článku z augusta 1930 a týka sa malackého kúpaliska.
MP-kupalisko01
Potok Malina prechádzal vo veľkej časti mesta v záhradách domov, obyvatelia tak mali zabezpečené relatívne súkromné kúpanie

Prvé verejné kúpalisko v meste tak bolo vybudované pred viac ako 80 rokmi. Článok začína slovami: „Sriadenie verejného kúpališťa v Malackách pri Moravskej kasárni bolo uvítané celou verejnosťou. Bolo ho už v Malackách dávno treba! Pamätáme sa, ako bývaly v dobách tropických horúčav obliehané všetky túňky v potokoch, kde aká mláka, a jako bolo márne zakazované kúpanie na nebezpečných miestach v rybníkoch.“

Kúpalisko bolo zriadené na potoku Malina, na mieste staršieho, provizórneho vojenského kúpaliska. S prípravou nového kúpaliska sa začalo na jar 1929. Finančné prostriedky poskytla armáda, rovnako fyzické práce vykonávali vojaci. Pri príprave spolupracoval staviteľ ing. Rabas.

MP-kupalisko06

Na malackom kúpalisku okolo roku 1940

Do konca roka 1929 bolo kúpalisko dokončené. Najväčšia hĺbka bola 2,1 metra, plocha kúpaliska bola 12-tisíc m2. Okolo bola piesočná pláž. Celé kúpalisko bolo ohradené.

Článok pokračuje vymenovaním plánov do budúcnosti. „V najbližšej dobe sa chystá postavenie kabín pre obecenstvo, zhotovenie železobetonového môstika na skákanie; postupne bude vybudované na pláži hrište a pláž bude čiastočne vysádzaná stromami. Pri kúpališti bude sriadená letná reštaurácia. V zimnom období bude sa kúpalište používať za klzište.“

Okrem kúpaliska bolo stále bežné kúpanie aj v potoku Malina a v rybníkoch v okolí Malaciek, ale pre gymnazistov aj vo fontáne pri zámku.

MP-kupalisko05

Najmladší študenti gymnázia sa osviežujú vo fontáne

4 komentárov
  1. Peter
    Peter hovorí:

    Kde toto presne bolo?

    Uplne super by bolo keby ste tie vsetky moesta znacili s linkom na google mapu :-).

  2. Gabriela
    Gabriela hovorí:

    Kúsok od kúpaliska sme bývali, chodili tam starí aj mladí malačania. To ešte nestálo sídlisko Juh. Bolo tam všetko; bufet, vpravo od vchodovej brány slniečko, zo strany kasární vysoké stromy, ktoré zase robili chládok. Vynorili sa mi všetky krásne spomienky na časy, ktoré sme tam v lete strávili. Bol tam poriadok, chodili tam aj malackí Cigáni, ale všetci sme sa slušne správali. Chodili sme tam vlastne celý rok, hrávali sme futbal s chlapcami, sedávali sme pod starým dreveným altánkom a rozprávali si, čo bolo v škole.
    Posledný raz sme sa tam boli kúpali v auguste 1977 , potom kúpalisko zatvorili , dlho bolo len tak , potom bazén zasypali pieskom a areál začala používať armáda .
    Spomienky zostali. Tie uverejnené fotografie sú ale omnoho staršieho dáta ako z doby, ktorú si ja pamätám.

  3. Simona Süčová
    Simona Süčová hovorí:

    Zdravím.Ano já to jako dítě pamatuji,když jsem byla u tety v Malackách s maminkou na prázdninách.Jen tady a teď vím,že jsem se koupala v Malině kousek,když jste šli podél zdi koupaliště a kasáren,kde bylo nějaké stavidlo (můstek) a tam děti skákali do Maliny neboť tam byla voda hluboká.Taky jsem v té době navštívila koupaliště a pamatuji,že vojáci přímo viděli na koupaliště z kasáren.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.