Tak máme dvojkríž aj u nás na južnom Slovensku…

V deň 16. výročia prijatia Ústavy SR prišiel do nášho mestečka sám najnárodnejší národovec, aby v duchu svojho nápadu ohraničovať slovenské územie odovzdal Malackám monument v podobe národného symbolu – dvojkríža na trojvrší.

dscf1787.jpg


Slovenská národná strana (SNS) na návrh svojho predsedu Jána Slotu, známeho svojimi prinajmenšom kontroverznými výrokmi a občas i činmi hodnými krčmových štamgastov (a vďaka tomu v našej krajine neobyčajne populárny), vyhlásil tento rok za Rok dvojkríža. Ten malacký dal vyhotoviť na vlastné náklady okresný predseda strany Alexander Breza z Plaveckého Štvrtka, venoval ho strane a tá ho darovala mestu. Autorom monumentu je Ján Král zo Závodu.

dsc_35341.jpg

Symbol „strážili“ dvaja mladíci oblečení v tričkách s logom strany.

dsc_34601.jpg

A všade boli vlajky s trikolórou, slovenským znakom a nápisom SNS. Podujatie odštartovala slovenská hymna.

dsc_34231.jpg

dsc_34621.jpg

dscf1767.jpg

dsc_34251.jpg

Privítanie hostí.

dsc_34301.jpg

Zľava Ján Slota, Anna Belousovová zo SNS a primátor Malaciek Jozef Ondrejka.

dscf1758.JPG

Príhovor Alexandra Brezu, ktorý dal vyhotoviť kríž na svoje náklady.

dsc_34531.jpg

Ján Slota hovoril o symbolike dvojkríža, ktorá siaha do 9. storočia.

dscf1762.jpg

V príhovore sa Slota venoval histórii a dotkol sa aj Maďarov. Okrem iného uviedol: „Slovenská národná strana nestavia kríže samoúčelne kvôli tomu, aby sa zviditeľňovala. Stavia ich predovšetkým preto, aby si všetci Slováci uvedomili, že naši predkovia, ktorí osídlili toto územie už na prelome 5. a 6. storočia, položili základy Veľkomoravského kráľovstva, ktoré po prijatí kresťanstva bolo dominujúce v Karpatskej kotline. Takže nie ohyzdní turulovia symbolizujú autochtónny národ, ale kresťanský dvojkríž jednoznačne dokazuje, že Slováci sú tí, ktorí reprezentujú praobyvateľov tohoto priestoru. „

dscf1777.jpg

Vzápätí sa k slovu dostal primátor mesta.

dscf1778.jpg

J. Ondrejka poďakoval Slotovi zo srdca za dar mestu. Verí, že aj vďaka dvojkrížu sa bude skutočné vlastenectvo v mladých ľuďoch stále prebúdzať.

dsc_34781.jpg

Nasledovalo vystúpenie súboru Slnečnica z Gajár.

dscf1786.jpg

dsc_34941.jpg

dsc_35101.jpg

dscf1792.jpg

dsc_35191.jpg

Oficiálne odhalenie národného symbolu z jedného pohľadu…

dscf1795.jpg

…a z druhej strany.

dsc_35311.jpg

Potom už všetci protagonisti odišli do ústrania, kde sa venovali novinárom. Ján Slota sa opäť venoval svojim témam, ktoré majú tak radi jeho voliči. Dotkol sa zase Maďarov, ktorí „na našom území a podstatne častejšie odhaľovali tých ohyzdných vtákov, jak som to už povedal, tých maďarských papagájov, ktorí sa volali Turulovia.“ Nepáčil sa mu nie celkom pozitívny postoj médií k jeho súčasnej záľube v dvojkrížoch.

dsc_35401.jpg

A zase sa zahral na historika. Ako uviedol, „SNS bude stavať aj ďalšie dvojkríže, aby sme ukázala celému svetu, a predovšetkým slovenskému národu, že slovenský národ je tu autochtónny, je autochtónny na tomto území. Bohužiaľ v 9. storočí sme boli autochtónni v podstatne širšom rámci. My Slováci sme nikdy neboli výbojní tak, ako niekto spoza Dunaja a nikdy sme neohrozovali iné národy, ani sme nežiadali nijaké ďalšie územia, ako si niekto robí ešte aj teraz, v 21. storočí nárok na nejaké Horné Uhorsko alebo Felvídek.“

A ďalej pokračoval: „Toto je vlastne zmysel toho, že nie turulovia majú svoj domov tu na južnom Slovensku, ale tieto dvojkríže, ktoré symbolizujú slovenskú štátnosť.“ Z geografického hľadiska sa Malacky nachádzajú na juhozápade našej krajiny, ale ak mal pán predseda na mysli územie obývané početnou maďarskou menšinou, napadá nám otázka, či sa nepomýlil, keď si vybral Malacky a či náš nový dvojkríž a celá slávnosť nemali byť niekde inde. Aspoň ja som tu žiadneho maďarského turula nevidel.

Na otázku, koľké výročie má slovenská ústava a koľko má článkov, odpovedal: „Ja si myslím, že každý si vie vyrátať, že od 93. roku že koľko to je. Je to 16 rokov. A koľko má hláv? No teraz ste ma zaskočili, neviem, či to je 23 alebo 26 hláv, neviem presne.“ Správnu informáciu, že je to len deväť hláv, zobral na vedomie.

dscf1798.jpg

 Na záver stretnutia odznela hymnická pieseň Hej Slováci a vystúpenie umelca z Oravy.

dsc_35471.jpg

dscf1799.jpg

Slota a Belousovová rozdali podpisy a zhromaždení sa rozišli.

Vlastenectvo a národné symboly mali a ešte stále majú svoj význam. No nie je lepšie vnímať tieto otázky v kontexte súčasného sveta ako vracať sa do 19. storočia?

29 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Szia! Kde stoji ta ozrutnost? Vidim spravne, ze vedla 1. ZS? Bude to uz trvale miesto, alebo sa jedna o mobilny kusok vlastenectva?

    Inak fajn reportaz:)

  2. jozo
    jozo hovorí:

    jedine ze by to chcel dakto odniest do zberu…ako bustu zubkovu…
    hold malacky dobre miesto pre zivot…

  3. Anonym
    Anonym hovorí:

    Pred dvomi dnami som prisiel unaveny z prace {pracujem teraz v Anglicku, na plazi a vobec sa mi tu nepaci, lebo Slovaci, ktorych tu stretavam sa venuju len pitiu alkoholickych napojov a dokonca tu rozpravaju tym ohavnym jazykom, akym rozpravaju vsetci ti Americania, no skratka hnus…}, sadol som si tak k pocitacu a zacal som si predstavovat, co mi tak asi v tejto dobe chyba… Je to mnoho veci, ale jedna, ta najzasadnejsia mi vyvstala z mysle a vlastne i zo situacie. Uvedomil som si, ze mi chyba moje mesto. Tie Malacky, kde tiez stale nieco chyba, vsetci to vieme, len to akosi nevieme nikto pomenovat. Alebo nechceme… Ked som si precital clanok o tom, ze Jan Slota daroval Malackam slovensky narodny symbol, nevdojak som sa musel chytit za srdce… Bezne to nerobievam, prislo to necakane, spontanne. Tak toto chybalo nasmu mestu… Pocit, ze Niekto {nechcel som pisat Jan Slota, vymyslel som vznesenejsie pomenovanie} si vsimol narodnu hrdost Malacanov, nas cit pre vlastenectvo… A to prave na Den ustavy, ktoru pisal ten druhy NIEKTO, ten, o ktorom vacsina mojich uciteliek na zakladnej skole hovorila velmi pekne…
    Je pre Malacky nepochybne ctou, ze sa splnil nas dlhoocakavany sen. Po prezidentovi Gasparovicovi {ktory podla jedneho nemenovaneho malackeho periodika – pozorne vypocul a teplym pohladom rozohrial duse malackym dochodcom, alebo aspon tak nejako to ta osoba vtedy napisala}, Ficovi a dalsich, prisiel ten Niekto. Doviedol si i tu svoju… no, take priezvisko ma, take to typicke slovenske, no.. vsak vieme a spolocne s primatorom mesta, ktoreho pred volbami tusim podporovali vsetky mozne politicke strany ukazali Malacanom nase dalsie smerovanie.
    Je pre mna osobnou tragediou, ze som sa tohoto slavnostneho aktu, na ktory sme cakali cele roky a teraz konecne prisiel, nemohol prist osobne zucastnit. Aspon by som opat stretol tolko znamych ludi, ktori sa otvorenia zucastnili a ktorych som nasiel na fotografiach a o ktorych som si az do nedavna myslel, ze uz su davno mrtvi.
    Skoda, ze som nepocul slova o Turuloch {uprimne, ani som nevedel, ze take nieco vobec existuje}. Dvojkriz v Malackach budu hojne navstevovat len slovenske holuby, budte teda, narodniari, kludni, az na esteticku ujmu nic protistatne nehrozi.
    Skoda, ze som nevidel osobne podpredsednicku SNS. Nikdy som ju este na zivo nevidel, musi to byt uzasny zazitok…
    Skoda, ze som nevidel Toho Slovaka, za ktorym by sme vsetci mali ist. Ten, ktory recnil v parku na Namesti SNP. Na namesti, ktore nesie meno historickej udalosti, ktora len akosi neladi s notou narodniarov. Ale to nevadi, to je v poriadku. Hlavne, ze to bolo a bolo to u nas, v Malackach {hoci… i ten nazov mi akosi slovensky nesedi}, ale aj to je v poriadku, to vobec nevadi…
    V ten den, 1. septembra, Madari na celom svete zistili, ze v Malackach jednoducho nemaju sancu…

    Martin, vdaka……….

  4. PaV
    PaV hovorí:

    Martin, nestrácaš svoj originálny nadhľad? Píšeš o tom istom, ako všetky bulváry.
    Reči pominú, symbol zostáva.

  5. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Nemyslím, že Martin stráca nadhľad, skôr len článok obsahuje pre neho možno netypicky viac irónie 🙂

    Mňa by ešte jedna vec k tejto téme zaujímala – kto vlastne rozhodol o umiestnení tohto „monumentu“? Kto rozhodol o tom, že mesto prispeje na realizáciu stavby, ktorá nie je ničím iným len trucpodnikom jednej z mnohých slovenských politických strán? Mám tomu rozumieť tak, že ak sa rozhodnem postaviť si v Malackách vlastnú jazdeckú sochu v nadživotnej veľkosti aj s koňom, stačí ísť do klientskeho centra, vypísať žiadosť, vybrať si vhodný pozemok v parku a požiadať mesto o príspevok na podstavec ? Prečo sa k tomu nevyjadrilo zastupiteľstvo? Alebo aspoň komisia kultúry?

  6. Sergio
    Sergio hovorí:

    To PaV: nie,nie mylis sa… v tejto krajine ziju este aj slusne zmyslajuci ludia s viac ci menej vyvinutym kritickym myslenim. Oni nie su stadom, ktore to cele berie ako „politicky folklor“, „ved to k nemu patri“ hlavne ze je velky Slovak. Bezprecedentne a prizemne urazky ministerky zahranicnych veci susednej krajiny, verejne vyzyvanie na vojensky zasah proti hlavnemu mestu jednej z krajin EU (aj ked pravdepodobne v stave opilosti), či nedavny doslova primitivny vylev na adresu jednej z prezidentskych kandidatok a jej potencialnych volicov… su sice len slova, ale aj obraz kultury politiky jednej strany. Slova teda mozno pominu, len rany po nich sa akosi tazko hoja a dodavaju zostavajucim symbolom pachut skazenosti. Cloveku je z toho smutno…

  7. fk
    fk hovorí:

    To Martin Marek: Pozor, jazdecka socha s konom ma svoje rozmery. Pravdepodobne by ti to mesto nepovolilo, zasahoval by si urcite do korun stromov alebo drotov rozhlasu ci elektrickeho vedenia. Navrhoval by som skromnejsie stat vedla kona, ale to by zase zabralo vacsiu plochu. Zaverecnou ponukou by mohol byt kompromis s originalne cimrmanovskou tzv. „variantou brod“. Sedel by si na koni a ten by sa akurat brodil riekou, takze by nemal nohy a spodok tela. Verim, ze to by ti urcite schvalili a este aj usetris za bronz :))

  8. mival
    mival hovorí:

    Bol som dlho preč je svetoznámy bestseller Kena Keseya o arogancii mocných, odvahe slabých, o strachu, dôstojnosti a slobode. V mojom prípade je slovné spojenie románového názvu dôvod, pre ktorý som a dlhšie odmlčal na stránkach „Pohľadov” aj „Mesta“. Dovoľte preto dva postrehy na posledné správy.
    Leto som strávil výskumom v lesoch okolo Bajkalu a naposledy (vlastne do včera), v borovicových lesoch Kašubie v Poľsku. Tá krajina je akoby zrkadlovým obrazom Záhoria. Priam na nerozoznanie. Pocítil som oprávnenú hrdosť, že aj u nás máme také lesy. Zatiaľ čo tam sú ich lesy chránené štatútom Parku Norodovego „Bory Tucholskie“ u nás túto funkciu supluje armáda a štatút VVP. Preto som si s zdesením prečítal na internete v mestečku Koscierzyna iniciatívu starostov a primátorov, ktorou by chceli dostať viac právomocí v tomto území. Čo by to pre tieto lesy a územie znamenalo vidíme po ľavej strane cestou z Malaciek do Pl. Štvrtku viac ako názorne. Príklad s lokalitou Majer, kde Mesto asistovalo pri transformácii z vojenského na budúce civilné využitie je rovnako ukážkový.
    Je vysoko pravdepodobné, že blížiaca sa hubárska sezóna je iba zámienkou, ako si prikloniť na svoju stranu občanov Záhoria. V pozadí sa skrýva hlad po lacných pozemkoch, ktoré by sa prostredníctvom samospráv postupne dostali do „správnych rúk“.
    Druhý postreh sa týka politickej atmosféry. Donedávna som bol ešte hrdý na fakt, že naši občania hlasovali tak, že politika Slotu nemala v týchto končinách šancu. To, ako sa zachovalo vedenie Mesta pri ponuke SNS hovorí, že sa namiesto k odvahe a demokracii prikláňa k videniu sveta terajších mocných. Bol som dlho preč je román, ktorý sa odohráva v blázinci. Ja mám po prečítaní posledných správ pocit, že som sa do neho práve vrátil.

  9. natasa
    natasa hovorí:

    Je to cele take smutno – smiesne. Take Kocurkovo na malacky sposob. Neuplynie ani mesiac od navstevy pana Brezu u primatora a uz sa dvojkriz stavia, nebolo treba ziadnych schvalovani, povoleni….. stranicka akcia sa pozdvihne na uroven narodnej udalosti, nechaju sa narodovci „ponatriasat perim“ a este sa im za to zo srdca podakuje. Este by ma zaujimalo, akym sposobom by mala ta opacha dvihat narodne povedomie mojich deti. Dufam, ze je aspon z recyklovaneho materialu.

  10. M!ro
    M!ro hovorí:

    Bez toho, ze by som chcel k niecomu podnecovat… Neviete, odkedy ma byt v zbernych surovinach prisnejsia kontrola toho, co tam donesiete? Veka od kanalov, alebo busty, to je klise. Ale taky dvojkriz… To by bolo! Z coho to je?

    V diskusii som zachytil, ze mesto na tento projekt nejak prispelo. Mohli by ste to konretizovat?

    Podla mna by mali mat Malacky modernejsiu tvar, ako maju v sucasnosti. Nemyslim teraz, ze by sa mal zburat kostol a postavit tam Tesco, ale jeden originalny kusok moderneho umenia by nezaskodil. Co takto betonova „pokrievka“ pod ktorou by sa dvojkriz ukryl? Symbolizovala by narodnu hrdost, ktora je pod pokrievkou = ziadna agresivita, ziadne osocovanie, ale len samozna hrdost vo vnutri cloveka…

  11. jakub valachovic
    jakub valachovic hovorí:

    … ked tieto komentare nahodou cita Alexander Breza z Plaveckeho Stvrtku alebo Jan Kral zo Zavodu, tak…

  12. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Mesto prispelo betónom na trojvršie a zabezpečilo stavebné práce.

    Keď už hovoríme o symboloch, Štefánikova socha (a samozrejme aj samotný M.R.Š.) je aspoň pre mňa oveľa väčším symbolom moderných slovenských dejín a vlastenectva. A mám radosť a som hrdý na to, že ju v MA máme. Len je pre mňa záhadou, kde bola v deň jej návratu na pôvodné miesto v porovnaní s pondelkom väčšina prítomných vlastencov…

    p.s. ten vták v logu SNS je čo zač ?

  13. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    ale nič…len že nevidím žiaden rozdiel medzi tým vtákom z loga a turulom, čo som našiel googlom…

  14. Anonym
    Anonym hovorí:

    Slota neprekvapil, ale cudujem sa, inak podla mna vcelku slusnemu cloveku p. Ondrejkovi, ze sa nechal nahovorit na ucast na takejto nacionalistickej akcii…

  15. Pre: Obr Turul
    Pre: Obr Turul hovorí:

    ….a toho maďarského papagája na znaku Slovenskej Národnej Srandy tu prečo rozťahujú po celom Slovensku?
    Dúfam, že aj naši milí malackí mestskí policajti budú strážiť ten kríž, vo dne v noci ako v Spišskej Novej Vsi.
    …..Ach, aké všeobímajúce, už si ležia v náručí SNS a SNP………..Už nám chýba len socha Clementisa, Husáka, Dubčeka, alebo rovno Bacílka a starého Širokého.

    Jdu blít….

  16. pepe
    pepe hovorí:

    …a este nieco skoda ,ze aj ja som sa nemohol zucasnit tehto narodneho zhromazdenia…..bo chcel som vidiet na zivo p. Annu Belousovovu ako vizera:)…..v Tv sa stazovala za fotografi a televizie ju vzdy beru zo zleho uhla :)) daako zo spodu ci co.A tym ju znemoznuju a deformuju:)………….Mozno keby som ju len tak stretol tak ani neviem kto to je:))……

  17. Mival
    Mival hovorí:

    dik za link, rad som sa podpisal proti tomu aby taky breznevovsky slizon mal tabulu a spomienku….

  18. DADO
    DADO hovorí:

    Neviem co sa vam nepaci?! Zil som 18r. v Bratislave a prestahoval som sa v roku 1998 do Topolcianskeho okresu. Od roku 1998 do 2014 sa tu nic nezmenilo. Vsetko chatra a obec nieje schopna postavit ani autobusovu zastavku takze ludia stoja pri oznaceni zastavky a ked prsi,fuka vietor nemaju kam zaliest. Podla mojho nazoru je fajn ze si niekto vsimol mestecko Malacky a nieco sa tam deje bez ohladu nato “ co,kto,kde,ako“ schvalil.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.