Rok v Malackách 2010

Na úvod by som sa predstavil, aby ste milí čitatelia, Malačania vedeli kto hodnotí vaše mesto. Volám sa Tomáš, mám 19 rokov a študujem na jednom z gymnázií v Malackách. Keďže odtiaľto nepochádzam budú moje postrehy a dojmy z vášho mesta v istom zmysle nezaujaté a objektívne, keďže naň nie som citovo viazaný ako niektorí rodení Malačania.

Ako študent navštevujem Malacky štvrtým rokom. Za tie necelé štyri roky som sa stal nazvime to „polomalačanom“, pretože tu trávim dosť času. Preto v mojom príspevku nebudem hodnotiť napríklad služby, ktoré vám ponúka váš mestský úrad, lebo tie pochopiteľne nevyužívam. A ani nebudem písať o pokrokoch, ktoré som zaznamenal za posledný rok, lebo tie presne zhodnotiť neviem. Chcem skôr vyjadriť postrehy a názory na mesto, v ktorom študujem. Budem sa venovať oblastiam, v ktorých podľa mňa majú Malacky najväčšie nedostatky a ktoré mi najviac vadia.

Rád by som začal dopravou a stavom ciest v meste, pretože tie sú veľmi dôležitou súčasťou každodenného života. Keď sa zamyslím nad tým čo mi najviac vadilo na Malackách spomeniem si na nadjazd, ktorý sa tento rok konečne opravil. Musím však povedať, že s priebehom a v konečnom dôsledku ani s výsledkom nie som vôbec spokojný a myslím, že takých je nás viac. Znechutil ma najviac časový sklz, ktorý vznikol, aj keď mi nebolo jasné prečo, lebo často, keď som bol v Malackách počas uzávierky všimol som si robotníkov, ktorí sa riadili mottom: „Nic nedělat a vydělat.“ Pýtal som sa sám seba, že či to predstaviteľom mesta nevadí a asi nevadilo. Robil som v Malackách vodičák a dosť ma rozčuľoval i stav skoro všetkých vedľajších ciest, ktoré sú rozbité a plné výmoľov. Nepekne na mňa pôsobí i okolie železničnej stanice. Malé búdy, ktoré tam sú by mohlo dať mesto zbúrať a postaviť budovu, ktorá by patrila napr. mestu a obchodníci by mu platili rozumné nájomné. Síce neviem komu patria pozemky v tejto časti, ale myslím, že by sa to nejako dalo vyriešiť. Pred dvoma alebo troma rokmi prebehla rekonštrukcia Kláštorného námestia, ktorá ma potešila, no ani tá nebola podľa mňa úplne dokonalá. Ak si dobre pamätám práce sa časovo tiež natiahli a v projekte bol deklarovaný kobercový trávnik, namiesto toho sa, len rozhádzalo trávové semeno.

Ďalšia vec čo som si všimol je, že za posledné roky sa investovalo do chodníkov a pekne sa upravilo okolie niektorých ulíc ako napr. na Záhoráckej. Prekvapilo ma však, že čo sa spravilo minulý alebo tento rok tak sa znovu rozkopalo, lebo sa vymieňali niektoré podzemné vedenia. To mi došlo trocha na hlavu postavené.
Čo sa týka mestskej vybavenosti tak mi v Malackách chýba kultúrny dom, ktorý by podľa mňa každé mesto podobnej veľkosti malo mať. Hlavne som to pocítil ako štvrták, keď sme mali stužkovú. Nemohli sme ju mať v Malackách, pretože tie nemajú žiadny adekvátny priestor tak sme si vybrali KD v Gbeloch. Je to škoda a čudujem sa vedeniu mesta, že sa nesnaží postaviť takýto priestor, ktorý by bol podľa mňa ziskový a prospešný.

Ďalším negatívom Malaciek je parkovanie. Najmä parkovisko v strede mesta pred bagetkou, ktoré je úplne zanedbané by sa mohlo konečne upraviť. Parkovacie miesta tam nie sú vyznačené a mnohí návštevníci tak často nevedia ako majú zaparkovať. Nepáči sa mi ani centrum mesta kde je dosť domov, ktoré majú zničenú fasádu a je malý počet odpadových košov. Možno by sa radnica mohla dohodnúť s majiteľmi týchto nehnuteľnosti aby dali opraviť aspoň vonkajšie fasády do ulíc. V Skalici to napríklad išlo tak prečo nie v Malackách?

Ako ďalší problém mesta vnímam bezdomovcov a celkovo malá aktivita mestských policajtov, pretože tých som stretol na obchôdzkach za štyri roky možno raz a často stretávam cez víkend v parku opitých mladých ľudí či sprejerov, ktorí aj keď ničia verejné osvetlenie či lavičky zostávajú bez povšimnutia.
Kultúra je na celkom dobrej úrovni. Je vidieť, že vedenie mesta sa snaží ponúknuť obyvateľom dostatok možností a že organizuje dobré podujatia. Rekonštrukcia kina sa vcelku podarila a ako veľký plus vnímam otvorenie Divadla na hambálku.

Aké sú teda moje postrehy z roku 2010? Nič veľké som neregistroval, teda okrem rekonštrukcie nadjazdu. Uvítal som, že sa tradične zorganizovali podujatia ako Prvomájové Malacky, Street fest atď. Veľmi ma potešilo sprístupnenie zámku verejnosti a začatie jeho rekonštrukcie. Som však veľmi zvedavý ako bude mesto pokračovať s touto rekonštrukciou.

Na záver by som Malacky zhodnotil ako štandardné okresné mesto, ktoré nepatrí k tým krajším. To je, ale skôr vina necitlivej socialistickej výstavby, ktorá nebrala ohľad na históriu a estetiku. To už asi nezmeníme. No myslím si, že Malacky by vzhľadom na to, že sú v jednej z najrozvinutejších častí SR mohli vyzerať lepšie a poskytovať lepšiu mestskú vybavenosť. Narážam najmä na chýbajúci KD, zlý stav ciest , estetiku mesta a okolie stanice. Myslím, že vedenie radnice má ešte veľké rezervy a že by sa mohlo učiť od Skalice, ktorá vyzerá ako moderné a zároveň históriu si ceniace okresné mesto. Tá dokonale využila eurofondy na celkovú obnovu historických pamiatok, ciest, chodníkov, odpadkových košov, verejného osvetlenia. Takže možno by toto mohli brať malackí radní páni ako radu a pouvažovať nad zlepším manažovania mesta. Zostáva len dúfať, že rok 2011 prinesie so sebou zmeny k lepšiemu a že väčšina vecí, ktoré som na Malackách kritizoval sa odstráni alebo aspoň sa začnú riešiť.

Tomáš Sedalík, študent Gymnázia sv. Františka Assiského v Malackách

1 odpovedať
  1. mil
    mil hovorí:

    no tak s tymto sa da len suhlasit ale treba dat pozor na tie eurofondy kedze Malacky patria pod Bratislavsky kraj tak, ze ma obmedzene moznosti ich vyuzivat

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.