Zámek

V Malackách sa v posledných desaťročiach zaužívalo označenie „kaštieľ“ pre niekdajšie šľachtické sídlo. „Idem do zámku“ zase znamená, že idem do zámockého parku. Máme teda zámok alebo kaštieľ? Existujú na to dva pohľady.

V odbornej literatúre sa toho na túto tému napísalo veľa. Kritériá odlišujúce zámok od kaštieľa nie sú jednoznačné, ale odborníci majú jasno a zhodujú sa: kaštieľ.

A čo bežní ľudia – Malačania?  Odjakživa používali označenie „zámek“.  V časoch pálffyovských i potom. Dokonca si trúfam povedať, že záhoráčtina, podobne ako čeština alebo nemčina, toto slovo nepozná (alebo bežne nepoužíva). Mimochodom, keď sem občas prídu českí turisti, keď párkrát spomenieme kaštieľ a párkrát medzitým kláštor, často majú problém sa zorientovať.

Sem-tam niekto použije tvar „kaštýl“, v akože záhoráckej podobe. Je to umelý tvar, na našej strane Karpát znie trochu nepatrične.

Generácie našich predkov poznali zámek, prečo teda kaštieľ? Odborníci to začali zhora, z pozície autorít presadzovať pred niekoľkými desaťročiami, už v prvej polovici 20. storočia. Až sa to postupne ujalo.

Je na nás, ako sa k tomu postavíme. Nejde o argumenty, o odborné diskusie a stanoviská. Pre mňa je táto „dilema“ rovnaká ako pri otázke, či budeme mať Rádek alebo Riadok, Severínka alebo Sv. Františka Xaverského.

 

2 komentárov
  1. Dušan
    Dušan hovorí:

    Od 1989 žijem v Malackách a vždy to bol zámek. Kaštýl sme používali ako názov vo Veľkých Levároch, pritom to je jedno a to isté. V Malackách aj v Levároch je to ten istý štýl budovy.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.