Do materskej školy na Rakárenskej nastúpia deti neskôr

O necelé dva týždne končia veľké prázdniny nielen pre školákov a študentov, ale aj škôlkarov. 2. septembra do malackých škôlok nastúpi do šesťsto detí. Pre stoosem z nich prijatých do nových tried na Rakárenskej ulici začne školský rok provizórne v iných elokovaných triedach v meste. Rekonštrukčné práce na Rakárenskej sa do konca augusta nepodarilo ukončiť. Očakáva sa mesačný sklz. Viac s riaditeľkou Mgr. Máriou Hudecovou.

Koncom apríla schválila mestu banka úver, ktorým vykrýva náklady spojené so sprevádzkovaním objektu na Rakárenskej. Ten získalo zámenou za dom na Hviezdoslavovej ulici, v ktorom bude detský domov Macejko. Po verejnom obstarávaní odovzdalo v polovici júla mesto stavbu úspešnej firme s tým, že realizácia rekonštrukčných prác skončí do konca augusta.  „Počas obnovy tejto starej budovy sa objavili nové skutočnosti. Nadpráce, ktoré nebolo možné urýchliť, ale bez nich by  nebolo možné spustiť bezpečnú prevádzku MŠ. Riešenie dilemy, kto tieto práce zaplatí a z čoho, bolo tiež jedným z faktorov, ktoré ovplyvnili termín ukončenia stavebných úprav,“ vysvetľuje M. Hudecová. Na nákup nových svietidiel už dokonca uvoľnila prostriedky z rozpočtu materskej školy. Rakárenská je pritom len jeden z piatich objektov, ktoré spravuje.

„Vo všetkých budovách si zástupkyne počas prázdnin organizovali maliarske a rekonštrukčné práce. Na Bernolákovej ulici sme do jednej dvojtriedy položili drevenú podlahu, na Hviezdoslavovej ulici vymaľovali spálňu, na Kollárovej vymenili v piatich triedach nábytok, rovnako aj v niektorých na Štúrovej ulici. Všade svojpomocne alebo z rozpočtu školy,“ odpovedá riaditeľka na otázku, čo nové deti čaká v ostatných elokovaných triedach. Neodovzdanie budovy na Rakárenskej však ovplyvní aj ich prevádzku, keďže tu budú deti z Rakárenskej dočasne umiestnené.

„Nebudeme  vytvárať stresové situácie pre rodičov. Deti začnú navštevovať materskú školu podľa plánu od začiatku septembra. Počítame s mierne zhoršenou adaptáciou, ale som presvedčená, že naše učiteľky sú vynikajúce profesionálky a situáciu spoločne s rodičmi detí zvládneme. Personál z Rakárenskej bude vypomáhať najmä v ranných zmenách. Škôlkari tak už budú mať možnosť spoznať svoje učiteľky.“ M. Hudecová zároveň dodáva, že nie každému z rodičov bude toto riešenie vyhovovať.  V praxi to znamená, že v každej triede bude maximálne o päť detí nad limit. Mamičky, ktoré sú doma s mladšími súrodencami, požiadajú, aby si počas prechodného obdobia deti vyzdvihovali pred obedňajším spánkom.

Na záver rozhovoru sa riaditeľka rozhovorí aj o atmosfére okolo škôlok, ktorá ju trápi: „Ak sa niečo v oblasti materského školstva nepodarí, nie je toho veľa, je na vine riaditeľka. Otvára sa dokonca diskusia o tom, či bolo spojenie materských škôl správne. Spoločný rozpočet však umožňuje podľa poradia nutnosti a po dohode manažmentu školy robiť rozsiahle opravy na budovách. Ako riaditeľka som sa mohla plne venovať Rakárenskej a rovnako z titulu svojho postavenia v tejto krízovej situácii rozdeliť deti do všetkých budov.  Myslíte si, že by to bolo bezproblémové, ak by každá budova mala svoju riaditeľku?,“ pýta sa. „Naším spoločným cieľom je koncom septembra privítať vo vynovených priestoroch na Rakárenskej ulici všetky prijaté deti a vytvoriť tu priateľskú klímu pre deti, rodičov aj 20 zamestnancov.“

Fotodokumentácia z priestorov Rakárenskej z 30. augusta.

O súčasnom stave a riešení kapacitných priestorov materskej školy budú rokovať aj poslanci mestského zastupiteľstva na svojom prvom poprázdninovom zasadnutí 5. septembra.

9 komentárov
  1. Malačan
    Malačan hovorí:

    Otvára sa dokonca diskusia o tom, či bolo spojenie materských škôl správne. Spoločný rozpočet však umožňuje podľa poradia nutnosti a po dohode manažmentu školy robiť rozsiahle opravy na budovách. Ako riaditeľka som sa mohla plne venovať Rakárenskej a rovnako z titulu svojho postavenia v tejto krízovej situácii rozdeliť deti do všetkých budov. Myslíte si, že by to bolo bezproblémové, ak by každá budova mala svoju riaditeľku?,“ pýta sa.
    Pani riaditeľka sa musí v prvom rade starať o to, prečo rekonštrukcia škôlky nebola ukončená v dohodnutom termíne a nie o to, ako deti porozhadzovať po celých Malackách. Prosím Vás, pani riaditeľka, objasnite mi pojem menežment školy. Čo to vlastne je? V časoch keď som ja chodil do školy, boli učitelia, zástupca riaditeľa a samozrejme riaditeľ. Pani riaditeľka na záver položila rečnícku otázku: Myslíte si, že by to bolo bezproblémové, ak by každá budova mala svoju riaditeľku?,“ Toto nechám bez komentára, nech si urobí úsudok každý sám.

  2. Natasa
    Natasa hovorí:

    Rovnako by sme mohli ziadat o spojenie vsetkych zakladnych skol – lebo sa da logicky predpokladat, ze spolocne financne prostriedky by sa dali aj tu vyuzit efektivnejsie. Minimalne Dererova a Zahoracka tiez nutne potrebuju rozsiahle opravy. Pravdou vsak je, ze u zlucenych skolok chyba konkurencia a ta je hybnou silou kvality – aj manazmentu aj vyucby. Vsetko ma svoje pre a proti. Ale kedze cielom skolskeho zariadenia nie je v prvom rade umoznovat robit rozsiahle opravy na budovach (hoci racionalne vyuzitie financii je samozrejmym predpokladom), ale poskytovat kvalitnu vyucbu a tiez podmienky na nu (personalne aj organizacne), mozno by nebolo zle zacat diskusiu na temu decentralizacie materskych skol v Malackach. Sutaz o ziakov a tym aj o financie, ktoru zvadzaju medzi sebou zakladne skoly, nuti ich vedenie robit zmeny, ktoreho nase skolstvo nebolo roky schopne. A ukazuje sa, ze rodicia su schopni to vnimat i ohodnotit a niekde pocty ziakov stupaju a inde klesaju. Preco nedat moznost talentovanym ludom dokazat „revoluciu“ aj oblasti materskych skol? Mozno by to prinieslo aj napriklad to, ze matky, ktore su na materskej dovolenke s mladsim surodencom, nebudu nutene vyzdvihovat si dieta pred poobednym spankom – co je absurdita fungujuca uz roky, bez opory v zakone, ci v skolskom poriadku.

  3. Ivan
    Ivan hovorí:

    Chcel by som sa spýtať autorky, či má vedomosti, či na obrázku č. 8 vidíme umyvárku pre deti v pôvodnom stave alebo či bude takto vyzerať už po rekonštrukcii, ďakujem

  4. Ivan
    Ivan hovorí:

    „Počas obnovy tejto starej budovy sa objavili nové skutočnosti. Nadpráce, ktoré nebolo možné urýchliť, ale bez nich by nebolo možné spustiť bezpečnú prevádzku MŠ. Riešenie dilemy, kto tieto práce zaplatí a z čoho, bolo tiež jedným z faktorov, ktoré ovplyvnili termín ukončenia stavebných úprav,“ vysvetľuje M. Hudecová. Na nákup nových svietidiel už dokonca uvoľnila prostriedky z rozpočtu materskej školy. – povedala pani riaditeľka.
    Mňa by zaujímalo, o aké nové skutočnosti ide a o aké množstvo peňazí nad rámec toho s čím sa počítalo. Nerozumiem tomu, prečo berie pani riaditeľka peniaze určené na úplne druhé veci na nákup svietidiel. S tými sa pri rekonštrukcii nerátalo? Čo chceli v novej budove svietiť sviečkami? A s čím sa ešte nerátalo? Kto bol odborný garant a človek, ktorý sa vyzná čo všetko treba zabezpečiť pri takejto rekonštrukcii? Do akého rozsahu opráv, úprav sa išlo? Tušil niekto, čo to bude stáť, alebo sa iba okolo toho trepalo. Veď bolo sľúbené po komisionálnom nájazde poslancov a odborníkov z radov LPM, že budova je v dobrom stave a po malých úpravách pod patronátom poslaneckých komisií bude od septembra slúžiť našim detičkám.
    Od autorky článku som očakával, že sa niečo bližšie dozviem, prečo je terajší stav aký je. Keď chce, vie byť v niektorých prípadoch veľmi investigatívna. Ale tu asi necítila potrebu pýtať sa na podstatnosti.

  5. Lucia Vidanová
    Lucia Vidanová hovorí:

    Milý Ivan, som rada, že tak pozorne sledujete moje príspevky :). K umyvárke toľko: Neviem s istotou povedať, či to je finálne podoba (obklady a tak), ale myslím si, že áno. Mala som dohodnutý termín stretnutia s riaditeľkou na Rakárenskej na 8.00 h a po príchode na miesto som sa dozvedela, že sa to presunulo na 10.00 h. Vbehla som teda do objektu sama a urobila si pár ilustračných záberov. Vzhľadom na ďalší, už plánovaný program, som nemohla čakať. Mala som však šťastie na ľudí, ktorí robia za mesto stavebný dozor – Ing. Milan Johanes a Ing. Ivo Bekliemdžiev. Dozvedela som sa zopár skutočností, ale off record (ako sa v novinárskej brandži hovorí), nemám právo ich zverejňovať. Vlastne to po svojom pomenovala aj riaditeľka v citácii, ktorú spomínate. Nedostatky v projektovej dokumentácii spôsobili, že boli objednané trebárs práce A a C a chýbalo B alebo sa zistilo, že treba ešte spraviť aj D. (Na výmenu elektroinštalácie sa tiež napríklad zabudlo.) So všetkým tým súvisí navyšovanie rozpočtu, to je jasné. Keďže rekonštrukcia ešte nie je ukončená, je predčasné sa pýtať, čo to bude všetko stáť. Počkajme na finále. Chýba Vám investigatívnosť z mojej strany? Úprimne, ani som sa o ňu nesnažila. Chcela som len priniesť informáciu o tom, aký bol stav pred začiatkom školského roka (o tom, že sa Rakárenská neotvorí sa mali možnosť rodičia dozvedieť len zo „suchého“ úradného oznamu MŠ vo vysielaní eM TV a v aktuálnom MH. Písal o tom niekto podrobnejšie? Nezachytila som.) Rozhovor s riaditeľkou mi ani priestor pre rozšírenie rozmeru príspevku neumožňoval. Akciu rekonštrukcie objektu na Rakárenskej predsa riadi mesto, musela by som sa pýtať iných osôb, nemyslíte? Každopádne, témou škôlky sa zaoberám už od roku 2004 (aspoň vo forme písania príspevkov). Pri tých vstupných informáciach, ktoré som ja mala (myslím, že poslanci ich nemali oveľa viac), by som sa aj ja rozhodla pre Rakárenskú. Posúdiť skutočný stav budovy, ktorú mesto získalo mali odborníci a táto správa mala byť k dispozícii pred rozhodovaním. Bola? Nie som stavbár, ale dovolím si tvrdiť, že akákoľvek prestavba staršej nehnuteľnosti si aj pri racionálnom zhodnotení, vyžiada vyššie náklady. Nedá sa to odhadnúť na euro, hoci rozdiely by samozrejme nemali byť markantné. Lenže, to musíme na začiatku vedieť, čo všetko chceme spraviť a koľko na to máme (jednoduchá matematika, ktorú rieši každý). Témou škôlok sa bude zaoberať zajtra aj zastupiteľstvo (v pozvánke zverejnenej na http://www.malacky.sk bod 14 c). Ak mi to okolnosti dovolia, rada si pôjdem kompetentných vypočuť a informácie doplním.

  6. Ivan
    Ivan hovorí:

    Ďakujem za reakciu a prekvapivé smerovanie celej tejto témy.
    Teraz skúsim okomentovať Vašich pár viet:
    „Akciu rekonštrukcie objektu na Rakárenskej predsa riadi mesto, musela by som sa pýtať iných osôb, nemyslíte?“ – prene tak, vo Vašom prípade by som to určite čo najskôr urobil
    “ Každopádne, témou škôlky sa zaoberám už od roku 2004 (aspoň vo forme písania príspevkov).“ – preto neváhajte, lebo v tejto situácii budete mať materiálu na niekoľko článkov
    “ Pri tých vstupných informáciach, ktoré som ja mala (myslím, že poslanci ich nemali oveľa viac), by som sa aj ja rozhodla pre Rakárenskú.“ – tomu úplne nerozumiem, lebo ak mali poslanci pocit, že majú málo informácií, prečo si túto variantu vybrali? Veď tam boli na exkurzii a hovorili o nej len v superlatívoch. A k tým informáciám – ak si ide človek kupovať také auto, tiež sa snaží získať čo najviac informácií a ak nie je odborník, nechá si poradiť od známeho, ktorí sa vyzná a nenechá sa obalamutiť iba predávajúcim.
    „Posúdiť skutočný stav budovy, ktorú mesto získalo mali odborníci a táto správa mala byť k dispozícii pred rozhodovaním. Bola? Nie som stavbár, ale dovolím si tvrdiť, že akákoľvek prestavba staršej nehnuteľnosti si aj pri racionálnom zhodnotení, vyžiada vyššie náklady. Nedá sa to odhadnúť na euro, hoci rozdiely by samozrejme nemali byť markantné. Lenže, to musíme na začiatku vedieť, čo všetko chceme spraviť a koľko na to máme (jednoduchá matematika, ktorú rieši každý).

  7. Ivan
    Ivan hovorí:

    Nedopatrením som to pri písaní odklikol, budem teraz pokračovať.

    „Posúdiť skutočný stav budovy, ktorú mesto získalo mali odborníci a táto správa mala byť k dispozícii pred rozhodovaním. Bola? “
    – pýtate sa dobre, myslím, že tu je podstata. Keď páni poslanci nevedeli o čom rozhodujú – ani po technickej stránke ani po finančnej – akým právom odobrujú takéto dobrodružstvá. To sú vážne taký nesvojprávny a idú si za splnením svojho volebného programu aj keď je to hovadina a nech to stojí, čo to stojí. Na základe čoho prišlo k nadneseniu tejto možnosti. Na základe toho, že sa to hodilo vtedajšej riaditeľke detského domova a urobila dobrý biznis a zbavila sa starej haraburdy?
    „Nie som stavbár, ale dovolím si tvrdiť, že akákoľvek prestavba staršej nehnuteľnosti si aj pri racionálnom zhodnotení, vyžiada vyššie náklady.“
    – a opäť máte pravdu, len škoda, že takto nerozmýšlali vtedy tí, ktorí o tom rozhodli. Ale ako novinárka sa ich to môžte spýtať.
    “ Nedá sa to odhadnúť na euro, hoci rozdiely by samozrejme nemali byť markantné. Lenže, to musíme na začiatku vedieť, čo všetko chceme spraviť a koľko na to máme (jednoduchá matematika, ktorú rieši každý).“
    – toto si mali povedať tí, čo rozhodli. A ešte sa k tomu postaviť tak ako keby riešili svoje vlastné osobné bývanie zo svojich peňazí. V živote by do takej barabizne neinvestovali.

    Ale najväčšie prekvapenie, pomaly zdesenie vo mne vyvoláva toto:
    „Nedostatky v projektovej dokumentácii spôsobili, že boli objednané trebárs práce A a C a chýbalo B alebo sa zistilo, že treba ešte spraviť aj D. (Na výmenu elektroinštalácie sa tiež napríklad zabudlo.) So všetkým tým súvisí navyšovanie rozpočtu, to je jasné. Keďže rekonštrukcia ešte nie je ukončená, je predčasné sa pýtať, čo to bude všetko stáť.“
    – to kto odborne zdatný zadával vypracovanie dokumentácie, v akom rozsahu bol definovaný rozsah rekonštrukcie, aký bol rozsah dokumentácie potrebný pre povolenia na stavebnom úrade, keď nikomu nechýbala dokumentácia k elektroinštalácii, na ktorú sa ako píšete „zabudlo“. Na čo všetko sa ešte zabudlo? Na ktoré časti? Podľa čoho sa robil rozpočet?
    Preto asi nikto netuší, pri akých číslach za neurčitý rozsah skončia financie.
    Myslím, že už je dosť neskoro sa na toto pýtať, ale ako novinárka skúste čo to prezistiť. Možno to bude veľká sranda.

    „Rakárenská neotvorí sa mali možnosť rodičia dozvedieť len zo “suchého” úradného oznamu MŠ vo vysielaní eM TV a v aktuálnom MH. Písal o tom niekto podrobnejšie? Nezachytila som.)“
    – myslím, že zodpovední /mesto aj poslanci, ktorí to schválili/ tušia, možno niektorí sa len k tušeniu chystajú, že to je dosť veľký problém, ktorý sa im bude zle vysvetľovať. A preto svorne radšej mlčia. Tak a tu je priestor pre Vás, ako novinárku. Dobrá téma. Či nie?

  8. Natasa
    Natasa hovorí:

    Milý Ivan(a), ani ja sa nestíham diviť, kam smeruje táto téma. Lucia urobila rozhovor s pani Hudecovou na tému organizácie chodu škôlok počas doby o ktorú sa predĺžila rekonštrukcia Rakárenskej a to zo svojej iniciatívy ako dobrovoľný prispievateľ tohoto portálu a Vy ju nevyberaným spôsobom napádate a doslova urážate. Má slobodné právo rozhodnúť sa o čom bude písať a vy, keby ste mali trochu slušnosti, by ste jej otázky a vami preferované témy predostreli iným ako týmto hrubým spôsobom. Takáto komunikácia ma u ženy (usudzujem tak z Vašej vety „Nezachytila som.“) naozaj prekvapuje.
    Vaše otázky a pochybnosti sú oprávnené. Ale ak je tu niekto povinný o tom písať resp. informovať, tak je to Mestský úrad – prostredníctvom svojich médií. Vedúcou redakcie médií je pani Búbelová. Skúste jej svoje otázky poslať a dajte vedieť, čo Vám odpovedala – držím Vám palce…….

  9. Natasa
    Natasa hovorí:

    Ivan, ospravedlnujem sa, ze som Vas podozrievala, ze ste zena. 🙂 Pisala som to neskoro v noci a prehliadla som, ze ta veta je citat.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.