Malacké atlétky na výslní

Malackým atlétom sa takmer dokonale podarilo zrealizovať svoje ambiciózne ciele na halových majstrovstvách Slovenska juniorov a dospelých. V bratislavskej hale Elán sme v posledný februárový víkend (24. a 25. ) získali rovných 10 medailí, z toho 6 zlatých. Všetky kovy už tradične vybojovali dievčatá. Tréneri Handl s Filipom sa opierali o známe mená našej malackej atletiky – Štukovú, Šimkovú, Hollú a Ďuricovú.

… na úvod
Na pretekoch som sa, ako stále aktívny bežec, zúčastnil i ja sám. Hneď na začiatku však musím podotknúť, že moje účinkovanie sa začalo mizerným behom na 1500 metrov a 14. miestom. Skončilo zbabranou tritisíckou, ktorú som radšej vzdal, ako by som mal trpieť do konca. Príliš veľa som si však od pretekov nesľuboval.. O to viac som sa však v pozícii diváka mohol nadchýnať výsledkami našich atlétov a najmä atlétok. Poďme si priblížiť dva skvelé dni v hale Elán pekne po poriadku.

Historický bronz Katky medzi elitou
„Naši atléti sú skvele pripravení na hlavnú sezónu, ktorá začína začiatkom mája,“ zhodnotil výsledky Malačanov tréner Vladimír Handl. Sobota sa začala skvele a v nastolenom trende sa pokračovalo až do konca celého republikového šampionátu. Ako prvé sa pustili do bojov vo svojich disciplínách šprintérka Barbora Šimková a trojskokanka Katarína Ďuricová. Obe nastupovali v pozícii favoritiek. Šimková už v elitnej kategórii žien, Ďuricová vekom ešte medzi juniorkami. Model halových majstrovstiev SR je však za posledné roky postavený na spoločných pretekoch juniorov a dospelých. Pokiaľ výkony Katky Ďuricovej stačili i na medailu medzi ženami, mala na ňu samozrejme plné právo.

Slovenský atletický zväz takýmto krokom skĺbil dva slovenské šampionáty. Ďuricová obvykle končí v súbojoch so svojimi juniorskými kolegyňami suverénne na prvých pozíciách. V ženskom trojskoku však zvykne brať nepopulárnu zemiakovú medailu. Existujú pre to neodškriepiteľné príčiny. Ženský trojskok je silne obsadená disciplína. O medaily sa obvykle bijú dve slovenské reprezentantky – Dana Velďáková z Košíc a Irina Beskrovnaja zo Slávie UK Bratislava. Tretie miesto obvykle uzatvára Jana Kalmanová, ktorá však tento rok neštartovala. Katka tak chytila šancu za „pačesy“ a výkonom 12,16 metrov dokázala získať nielen zlato v juniorskej disciplíne, ale i bronz v elitnej, ženskej súťaži. Dvojnásobný medailový úspech pozitívne hodnotil i tréner Vladimír Handl: „Som spokojný, ale čakal som výkon okolo 12, 50 metrov.“ Historická medaila zo seniorskej disciplíny však isto hreje Katku pri srdci. Juniorským súperkám nadelila takmer meter.

Zlatá s identickým časom
Barbora Šimková prežíva skvelú sezónu. Začiatkom roka cestovala na halový míting do nórskeho Bergenu, Mekky atletiky v tejto krajine. Katapultovali ju tam skvelé výsledky na 60 i 200 metrových tratiach. Šimková patrí už vyše roka k najlepším šprintérkam na Slovensku. Po halovom šampionáte je už najlepšou. Už v kvalifikácii zabehla najrýchlejší čas zo všetkých šprintérok 7,76 sekundy. Vo finále tak bola logicky pasovaná za najväčšiu favoritku. V momente, keď zakľakla do blokov, nikto nepomyslel na prehru našej šprintérky. Nebolo napokon ani prečo. Barbora zahnala negatívne mraky pesimistov suverénnym finálovým behom, ktorý mal, čuduj sa svete, opäť hodnotu 7,76 sekundy. Naša pretekárka získala teda i neoficiálne prvenstvo v zhodnom kvalifikačnom i finálovom čase. Gratulujeme!

Sandrin zlatý finiš
Z nášho hľadiska bola však dňom D nedeľa. Na štart netrpezlivo čakala mladučká hviezda Alexandra Štuková. Vekom dorastenka, úradujúca najlepšia atlétka roka v Malackách, v sobotu vybojovala povinnú účasť vo finále v behu na 400 metrov. Teraz ešte potvrdiť zlaté ambície! Sandra Štuková vybojovala titul na tejto trati pred dvomi týždňami, na majstrovstvách SR dorastencov. Teraz boli očakávania ešte vyššie. Sandru nezlomil pokazený štart. Po výstrele išla okamžite do čela pretekov. Zubami, nechtami sa jej však držala Dubničanka Slaníčková. Po 200 metroch nebolo nič isté! V druhom kole sa Slaníčková dokonca dostala pred našu pretekárku a začala si dokonca budovať odstup. Zdalo sa, že nastáva chvíľa prehry našej atlétky. Nevzdala však súboj so silnou protivníčkou. Posledných sto metrov sa nieslo v urputnom boji, so šťastným koncom pre naše farby. Štuková zdolala Slaníčkovú tesne, o 10 stotín, ale predsa. A mohla sa tešiť z dvoch zlatých, z juniorskej i ženskej.

Chybný štart, ale opäť zlato
Nič iné ako zlato sa neočakávalo ani od Barbory Šimkovej v jej druhej veľkej disciplíne, v behu na 200 metrov. Na tejto trati je dokonca dominantnejšou postavou, ako na šesťdesiatke. Koniec-koncov, obhajovala zlato z minulého roka. Podobne, ako Alexandra Štuková, vybehla z blokov o pár stotín sekundy skôr, ako súperky a rozhodcovia ju bez rozpakov vrátili späť. Hrozbu Damoklovho meču však zahnala skvelým a výbušným behom. Už po prvých sto metroch bolo jasné, že Barbora nemá na dvojstovke zodpovedajúcu konkurenciu. Druhým zlatým behom s vžsledným časom 25,19 na šampionáte zavŕšila svoj osobný triumf a stala sa hlavnou hviezdou šampionátu z pohľadu malackých farieb.

Beňa uviazol, „Morákov“ návrat
Dôležitú úlohu v behu na 800 metrov zohráva silná psychika pretekárov. Štarty v týchto disciplínách sprevádzajú mnohopočetné zrážky, „drgačky“ a zmeny tempa. Malacky vypravili na túto trať trio pretekárov, dvaja mali zabojovať o medaily. Ako prvé ohnivko nastúpil na štart zlatý z majstrovstiev SR dorastu, Ján Beňa. Jeho tréner Petr Filip sa netajil zlatými plánmi. Relita ho možno sklamala. Beňa síce bojoval v závere ako lev, ale taktickou chybou premrhal ideálnu príležitosť dostať sa do čela pretekárov. Uzavretý vo vnútornej dráhe dobehol napokon celkovo piaty medzi juniormi a desiaty medzi mužmi.


Lepšie si počínal niekdajší skvelý bežec v malackých farbách Juraj Moravčík. Po niekoľkoročnej absencii sa vrátil na atletické dráhy a paradoxne figuroval v najsilnejšom rozbehu na 800 metrov, hoci má zabehnutý v tejto sezóne slabší čas, ako napríklad Beňa. K tejto delikátnej situácii došlo preto, lebo v rozbehu štartovali i skvelí českí bežci. Slovenský šampionát pripúšťa možnosť štartu i zahraničným pretekárom. Bežia však mimo súťaž, v oficiálnych najslabšie obsadených behoch. Razom sa tak z najslabšieho rozbehu stane rozbeh najatraktívnejší. V rozbehu však prekvapivo figurovali i najlepší Slováci a reprezentanti na halových ME v Birminghame, ktoré nedávno skončili – Jozef Repčík a Jozef Pelikán. Moravčík mal ideálnu príležitosť zbehnúť skvelý čas, bol totiž ušetrený od taktických strkaníc. Prvé dve kolá kontroloval preteky a držal sa vedúcich pretekárov. Potom začali dochádza sily a „Morák“ napokon dobehol posledný. Celkovo sa však dostal na 6. miesto, čo nie je vôbec zlé, na to, že sa na atletické ovály vrátil len nedávno.

Aneta kúsok od totálneho triumfu
Najlepšie si na osemstovke počínala opäť žena, resp. juniorka Aneta Hollá. Ani ona nebola ušetrená taktických bojov počas celého preteku, ale neotrávilo ju to. Naopak, v závere bojovala nielen o prvenstvo medzi juniorkami, ale i medzi ženami. Napokon ju predstihla len Janečková zo Slávie UK Bratislava. Pre Anetu je to však historická medaila zo ženskej osemstovky, dosiaľ zbierala kovy len v nižších kategóriách.


Po pretekoch si mohla kľudne podať ruku s Katkou Ďuricovou, ktorá niečo podobné predviedla v trojskoku. Samotná Katka Ďuricová štartovala po úspešnej trojskokanskej sobote i v nedeľu. Teraz bojovala o medailu v skoku do diaľky a opäť úspešne. Tentoraz získala bronzovú medailu z juniorskej kategórie.

Štafeta podľahla suverénkam
Veľké nádeje sa vkladali do ženských pretekov štafiet. Malacky postavili silné kvarteto. K majsterkám Slovenska Šimkovej, Hollej a Štukovej sa postavila Magda Sršňová. Práve táto pretekárka odštartovala súboj našich dievčat v boji za najcennejším kovom. Kolík však odovzdávala jasne posledná. Potom však nastúpila Šimková a začala sa veľká stíhacia jazda za medailou. Aneta Hollá už odovzdávala kolík Štukovej na druhej pozícii. V tej dobe však bola vedúca pretekárka kvarteta Dubnice príliš ďaleko a ani Sandra ju už nedokázala dostihnúť. Našim ženám však iste neprekážala ani strieborná medaila, veď Dubnica v posledných rokoch dominuje v štafetách mužov i žien.

Na majstrovstvách sa predstavil ešte dorastenecký šprintér Rudolf Rusňák, ktorý skončil v poli porazených na šesťdesiatke, celkovo na 27. mieste. Magda Sršňová si počínala nejako podobne na šesťdesiatke i dvojstovke. V oboch disciplínách obsadila 20. miesto.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.