Spravodajstvo z malackej atletiky (26.9.2014)

„Búranky“ bojovali na tímovom šampionáte za Bojničky. Zavilinská jasne zvíťazila vo výške, Cintulová má osobný rekord. Hačundová tratia v Bacúchu, bola najlepšia slovenská chodkyňa. Rízek trápil v chôdzi aj „Duklákov“. Baňovičová v Castellóne s Olympom Brno.

Zavilinská ovládla výšku, Cintulová má osobné maximum

Členky MŠK Borský Mikuláš, staršia žiačka Monika Zavilinská a mladšia žiačka Silvia Cintulová nastúpili v drese AK Bojničky, za ktoré v sezóne hosťujú, na majstrovstvách Slovenska žiackych družstiev v Košiciach. Monika Zavilinská nastúpila v skokanských disciplínach. V skoku do výšky je tento rok majsterka Slovenska v žiackej i dorasteneckej kategórii a v Košiciach jej nik nemal šancu konkurovať. Druhá v poradí Radimáková z ŠOG Nitra dosiahla iba 145 cm a v závere súťaže už Zavilinská zvádzala iba osobný súboj s výškami. Ako jediná prekonala 150 cm, na prvý pokus prekonala aj 153 a ďalej neskákala, keďže ju ešte čakal skok do diaľky.

V tom rozhodne nepatrila k favoritkám, ale v hre boli body pre Bojničky. Monika napokon dosiahla iba 418 cm a skončila na nebodovanom jedenástom mieste. Pochvala patrí akiste i Silvii Cintulovej, ktorá ešte do konca roka figuruje v kategórii mladších žiačok. Medzi nimi je majsterka Slovenska na chodeckých dvoch kilometroch, medzi staršími žiačkami pochodovala na troch. Na tejto trati si Cintulová vylepšila osobné maximum (17:46,61 min), skončila na štvrtom mieste. Bojničky napokon veľa vody nenamútili a obsadili predposlednú šiestu priečku. Zvíťazil tím Spartaka Dubnica nad Váhom.

Výsledky (MSR družstiev žiakov a žiačok)

Žiačky

Diaľka: 1. Siheľová /99/ (ZTS Martin) 499 cm, … 11. Zavilinská /99/ (AK Bojničky) 418 cm.
Výška: 1. Zavilinská 153 cm. 3000 m
Chôdza: 1. Burzalová /00/ (Spartak Dubnica n. V.) 15:41,73 min, … 4. Cintulová /01/ (AK Bojničky) 17:46,61 min.

/TK AC/

Búrani v Bacúchu, Hačundová získala bronz

Dedinka Bacúch na strednom Slovensku je v atletickom svete známa svojou chôdzou. Funguje tu i klub, ktorý združuje priaznivcov tejto náročnej atleickej disciplíny a v obci sa organizuje už siedmy rok medzinárodná akcia s názvom Chôdza na Bacúchu – Cena Jozefa Pribilinca. Zúčastnili sa jej i chodci zo Skalice a Borského Mikuláša.

V kategórii prípraviek kráčali deti s ročníkmi 2003 a mladšie na trati jeden kilometer. Za MŠK Borský Mikuláš nastúpila deväťročná Mária Gazárková, ktorá si časom 7:15 min vybojovala jedenáste miesto spomedzi pätnásť pretekárok v cieli. Jej osobný rekord je 6:37,30 min. Výborné umiestnenie za čas 10:28 min dosiahla na trati dva kilometre Ema Hačundová z B. Mikuláša. Aktuálna majsterka Slovenska zo žiackej i dorasteneckej kategórie dokráčala ako najlepšia Slovenka, celkovo obsadila v medzinárodnej konkurencii tretie miesto.

Rovnako výborne zabojoval aj odchovanec skalickej atletiky Milan Rízek, ktorý v hlavnej chodeckej súťaži mužov na desať kilometrov dosiahol čas 43:13 min a obsadil šieste miesto. Zo Slovákov ho predstihol iba Anton Kučmín z Dukly B. Bystrica. Záhorák však získal aj napríklad skalp účastníka majstrovstiev Európy v Zürichu Patrika Speváka, dvadsaťročného člena Dukly B. Bystrica.

Na piatej priečke bol klasifikovaný v Bacúchu medzi staršími žiakmi Mário Nesnadný z B. Mikuláša. Časom 9:54 min na dva kilometre zaostal za víťazným Litovčanom Liutinskisom (8:39 min) a trojicou slovenských chodcov. Ako posledný sa predstavil na veteránskych piatich kilometroch bývalý elitný chodec a aktuálne tréner v MŠK B. Mikuláš Ondrej Malík. V cieli mu stačil čas 27:51 min na piate miesto, vyhral o desať rokov mladší člen Spartaka Dubnica nad Váhom Zeno Medera časom 24:11 min.

Výsledky (Bacúch)

Prípravka, dievčatá

1000 m: 1. Krestianková /03/ (Slovensko) 5:22 min, … 11. Gazárková /05/ (MŠK B. Mikuláš/Slovensko) 7:15 min.

Žiačky

2000 m: 1. Kavaliauskaiteová /00/ 9:51 min, … 3. Hačundová /99/ (B. Mikuláš/Slovensko) 10:28 min

Žiaci

2000 m: 1. Liutinskis /99/ (Litva) 8:39 min, … 5. Nesnadný /99/ (B. Mikuláš/Slovensko) 9:54 min.

Muži

10 000 m: 1. Barrondo (Guatemala) 40:42 min, … 6. Rízek (AŠK Skalica/Slovensko) 43:13 min.

Veteráni

5000 m: 1. Medera /75/ (Slovensko) 24:11 min, … 5. Malík /65/ (B. Mikuláš/Slovensko) 27:51 min.

/TK AC/

Brno aj s Baňovičovou skončilo druhé v Európe

Malacká juniorská atlétka Monika Baňovičová zakončuje hlavnú dráhovú sezónu v drese Olympu Brno. Tento tím totiž aj s jej pomocou zvládol domáce ligové kolá a český juniorský šampionát družstiev. Tým si vybojoval účasť na juniorskom Pohári európskych klubových majstrov v španielskom Castellóne.

Monika Baňovičová (štvrtá sprava v dolnom rade)

Malacká pretekárka naháňala Brnu body v diaľke a trojskoku. Podľa vlastných slov už zďaleka nemá takú formu, ako v lete, keď sa kvalifikovala na juniorské majstrovstvá sveta do Oregonu. V Španielsku to bolo cítiť, keď jej výkony niesli šeď priemernosti. V trojskoku obsadila v bezvetrí najdlhším pokusom 12,07 m štvrté miesto a vybojovala pre Olymp 5 bodov. V skoku do diaľky skončila piata vďaka výkonu 537 cm z poslednej série.

Olymp Brno obsadil v konfrontácii ôsmich európskych tímov druhú priečku (109,5 b), zvíťazili atlétky tureckého klubu Fenerbahce Istanbul (113 b).

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.