Svojská oslava víťazného februára

„Súdruhovia a súdružky, česť. Som veľmi rád a potešený, že vás spolu tuto s mojím synakom môžeme privítať na mne srdcu blízkej udalosti, na výročí víťazného februára, ktorého sme sa v zdraví a v šťastí dožili a verím, že ešte sa mnoho takých výročí dožijeme.“

dsc_2756a.jpg

Takto privítal divákov, ktorí v utorok 24. fabruára zavítali do malackého kina, jeden z moderátorov večera Vlado Zetek, krycím menom otec. A jeho synom bol Jakub Valachovič. Vlado o ňom prezradil: „Chlapec môj. On je skoro ako môj syn, len som sa to do včera nevedel, ráno mi to potvrdili na okrese.“

dsc_2752.JPG

 dsc_2794.jpg

V takom duchu moderovali celý večer, Vlado ako otec – presvedčený a nadšený komunista, Jakub ako syn, ktorý nejde v otcových šľapajách, nie je doma v politike, ale v atletike. Ale poďme po poriadku od začiatku.

dsc_2729.JPG

Na úvod si účastníci osláv museli postáť v rade na banány a na mandarínky, ktoré mali pod kontrolou pionierky Marta a Zuzka.

dsc_2735.JPG

dsc_2731.JPG

Neplatilo sa vstupné, namiesto toho diváci dostávali pri vchode niečo na zahriatie.

dsc_2738.JPG

dsc_2741.jpg

Po slávnostnom úvode za zvukov Piesne práce a po príhovore moderátorov nasledovali dva filmové dokumenty venované februáru 1948. Úsmev na tvári vyvolal napríklad moravský prízvuk Klementa Gottwalda. Inak pri pohľade na dokumenty veľa dôvodov na smiech nebolo.

dsc_2760.JPG

A potom nasledovalo pásmo básní a piesní. Pionierka Martuška pod dohľadom súdruha Lenina zarecitovala dojemnú báseň, ktorej záver znel:

…náš domov, rodná zem,
ty si tá najvernejšia láska,
spi pokojne svoj zimný sen,
aká si pekná, máš takú mladú tvár,
ako mal súdruh Gottwald,
keď voňal snežienkami,
a zvonil oceľou víťazný február.

dsc_2723.JPG

Zväzák Vladimír Handl zo základnej organizácie SZM pri Gymnáziu v Malackách prišiel s gitarou…

dsc_2833.jpg

…a ako prvú zo svojich piesní zaspieval tú o komunistoch, ktorí sa dostali do neba. Okrem iného v nej zaznelo:

a čo tam vidím človeče
ako ďalší zjazd KSČ
i v nebi sa im dobre žije
obišli božské lustrácie
za vrchstolom vidím Lenina
jak anjelovi hviezdu pripína
už si človek nie je nikde istý
všade sú komunisti…

dsc_2824.jpg

dsc_2810.JPG

Pionierka Zuzka sa tiež snažila. Síce jej básni od Majakovského v ruštine rozumel asi málokto z prítomných, vidieť, že sa veľmi snažila.

dsc_2813.JPG

dsc_2803.jpg

Súdruh Gottwald z balkóna prečítal svoj prejav z 21. februára 1948, v ktorom oznámil, že sa práve vrátil z hradu od prezidenta Beneša a že vládna kríza bude zažehnaná a pri moci budú už len komunisti.

dsc_2778.JPG

K recitovaniu básní sa dostali aj obaja menovci. Najskôr Vlado Handl zarecitoval svoju báseň Armáda, ktorú napísal ako siedmak…

dsc_2784.JPG

…a potom spolu predniesli báseň o Sovietskom zväze, ktorý bol v biede, kým neprišiel veľký Lenin a krajinu nespasil. Na fotke vidieť spoločný prednes (hoci báseň poznal len jeden z nich)…

dsc_2787.JPG

…a zanietenie.

dsc_2791.jpg

Otec ukazuje synovi líniu strany. A samozrejme smerovanie k šťastnej budúcnosti.

dsc_2819.JPG

dsc_2849.JPG

Na záver spoločná fotka redaktorov Malackých pohľadov po skončení programu. Organizátorom akcie bolo občianske združenie MLOK v spolupráci s MCK Malacky. Autorom tejto fotky je Miro Konečný.

Videá z tejto akcie si môžete pozrieť tu:
Na nebeskom námestí
Zväzky
Armáda a Viťkov dedko
Na brehu riečky Maliny

9 komentárov
  1. Lenin
    Lenin hovorí:

    No schválne, som zvedavý na komentáre. Možno by sme sa mali modliť aby radšej žiadne neboli.

  2. Anonym
    Anonym hovorí:

    keby nebolo snahy o taketo akcie, bola by to skoda, pripominat si minulost je nevyhnutne a niekto na to myslel a snazil sa nieco urobit a to sa ceni. Viem si predstavit, ze keby sa to trosku „vymakalo“ a prisposobilo mlademu obecenstvu, mohlo to byt aj predstavenie pre gymnazia v MA. Aby nasa mladez o par rokov nespadla do podobnych sr….. kvoli nevedomosti…
    A na akcii vysla nova hviezda, pan Handl mal velky uspech, snad Vas budeme znovu pocut.

  3. divak
    divak hovorí:

    no je to sice pekne, ze sa to robilo, aj si to cenime, ale nepochopila som zamer, ci oslavovat, ci kritizovat, ci zabavat, ci poucovat.. lebo ak to malo byt vtipne, tak nebolo.. a celkovo, neviem, ochadzala som sklamana, ale to asi preto lebo som mala vyssie ocakavania. bolo to ako keby to vzniklo ten den a narychlo sa to vymyslalo a nie celkom organizacne dobre vymyslelo, jednotlive zlozky na seba nenadvazovali, tie dva filmy, z ktorych v jednom bola velka cast toho co aj v prvom boli poucne, miestami zabavne, ale trochu dlhee.. nechcem len kritizovat, urcite tam boli aj dobre miesta, napr. prva pesnicka pana Handla 🙂 alebo recitovanie pionierok zuzky a marty (len keby sa „moderator“ za kazdu cenu nesnazil byt stredobodom pozornosti aj ked mu pozornost prave nemala patrit!!! – ked rusil ich recitaciu..).. no celkovy verdikt, pre mna zabita jeden a pol hodina mojho drahocenneho casu 🙂 ale myslienka bola dobraa..

  4. Anonym
    Anonym hovorí:

    je to uhol pohladu, som si ista, ze cas zabijas aj ovela vacsimi hlupostami. Ale toto zasa taka hlupost nebola. Ano, mozno to nemali az tak dotrenovane, ale tak na prvy pokus sa da. Toto bolo skor „pohaluzit“ o tom s ludmi, ktori vedia, o co ide a islo.
    Keby to malo byt pre mladsich, ktori to nevedia, tak by to nebolo dostatocne, to urcite.

  5. M!ro
    M!ro hovorí:

    Akcia bola happening a uz len to, ze sa konala bolo dobre. Pripomenula tu absurdnu dobu, kedy rozhodovali masy na namesti a pritom uz vtedy boli manipulovane, aby neskor mohli byt manipulovani vsetci.

    Podobne tendencie su aj dnes, mam uplne husiu kozu ked pocujem, ze odbory pozaduju zvysenie dochodkovych odvodov do SP namiesto 2. piliera. Je to ich agenda? Co o tom vedia? Preco to presadzuju? V com mene? Opat raz manipulacia… Pozor na to…

    Program bol originalny a aj ked som sa chvilkami bal, ako to Vlado s Jakubom zvladnu, zvladli to vzdy dobre:) Len tak dalej! No a pesnicky Vlada Handla, Cukrkandla, boli super!!

  6. oponent
    oponent hovorí:

    M!ro sice OT ale spytam sa – ak ti krachne tvoja slavna DSS, kto sa bude musiet o teba postarat ? Zeby stat ? Odpovedz si sam, mozno ti to dojde…
    Ako odpoved na rozpravky o 100% istote proti krachu DSS ti polozim len jednu otazku – ak su DSS take 100% nepriestrelne ako sa tvrdi, preco odmietli Dzurinda, Miklos & Kanik dat svojho casu statnu zaruku za DSS ?

  7. M!ro
    M!ro hovorí:

    oponent, moj prispevok bol o demagogii, ktora bola nebezpecna za komunistov a rovnako je nebezpecna aj dnes, ked sa odbory nechaju zneuzivat… O druhom pilieri sa tu bavit nechcem, 100% vieme len to, ze prvy pilier nam na dochodky o 25 rokov stacit nebude.

  8. oponent
    oponent hovorí:

    M!ro ako si si mozno nevsimol, napisal som ze pisem OT, t.j.offtopic=mimo misu=mimo temu atd.. takze som nereagoval na to co si myslel medzi riadkami, ale konkretne na DSS, kedze tie si konkretne spomenul.
    Mna vsak vysostne zaujima ta 100% nepriestrelnost DSS, ale ta sa ukaze bohuzial az o tych 25r.

  9. M!ro
    M!ro hovorí:

    Nic nie je na 100%, ani to, ze sa o 25 rokov dozvies, ako to dopadlo… Inak je tvoj prispevok naozaj OT,mozno aj UV a mozno aj SC. Skus o tom diskutovat s niekym, kto ti moze odpovedat.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.