Atletika: Hviezdne vystúpenie malackých žiakov

So šiestimi zlatými medailami najúspešnejší klub na halových MSR Slovenska žiakov. Malacká mládežnícka atletika ovládla atletickú halu Elán v Bratislave.

V posledný februárový deň sa oficiálne majstrovstvá Slovenska žiactva stali neoficiálnym šampionátom Malačanov. Po celý deň pribúdal do našej medailovej bilancie jeden cenný kov za druhým – potvrdilo sa, že v Malackách má práca s mladými atlétmi veľkú perspektívu do budúcnosti.

Text: Jakub Valachovič
Foto: Martin Macejka

spolu.JPG

Môžeme získať až osem zlatých medailí – tvrdili tréneri malackého AC sebavedomo pred začiatkom majstrovstiev. Žiacka základňa v klube je momentálne veľmi silná a niektorí jednotlivci dokonca v priebehu roka prekonali alebo takmer zdolali žiacke slovenské rekordy v hale. Napriek trénerským vyhláseniam sa Malackám osem zlatých dosiahnuť nepodarilo.

unava.JPG

       Atletika bolí! Eliška Chvílová to po dobehnutí trojstovky veľmi dobre vie…

Farkasová bola proti

Možno i trochu sklamania sa dalo vyčítať z tváre „hviezdičky“ Moniky Baňovičovej. V priebehu dvoch mesiacov posunula hodnotu slovenského žiackeho rekordu v behu na 60 m prekážok na skvelých 9, 14 sekundy. V sobotu štartovala na šesťdesiatke a taktiež stopäťdesiatke – v blokoch však na ňu čakala silná konkurentka – Mariana Farkasová z Nových Zámkov.

dobeh-60-m.JPG

  Monika Baňovičová (číslo 1) preťala cieľovú pásku ako druhá. Vpravo víťazka M. Farkasová.

Na našu škodu, v internom súboji naša šprintérka v oboch prípadoch prehrala. „Bola to bitka o zlatú medailu v oboch disciplínach, Monika je však mladšia a Farkasová ozaj bežala skvele,“ tvrdil tréner M. Baňovičovej Vladimír Handl počas dekorácie najlepších žiačok z behu na 150 metrov.

vitazky-60-m.JPG

     Mariana Farkasová bola neprekonateľná. Dva razy porazila našu pretekárku M. Baňovičovú.

Obhajoba skúšky z diaľky

Adeptkou na dve zlaté bola i Claudia Hladíková. Tá „vybuchla“ na majstrovstvách SR dospelých pred týždňom, kedy si v konkurencii žien mala „skočiť“ osobný rekord v skoku do diaľky a prilepšiť si pred žiackym šampionátom. Ako sme už písali, boli z toho vtedy tri neplatné pokusy a trpký odchod domov. „Niečo podobné sa už nesmie opakovať,“ tvrdila Claudia pred štartom v diaľkarskej súťaži.

claudia.JPG

Začiatok bol však prinajmenšom veľmi rozpačitý. V prvom pokuse „trápnych“ 454 centimetrov, v druhom prešľap a opäť vidina neúspechu. Našťastie v treťom prípade už Claudia „letela“ za hranicu piatich metrov (528 cm), aby v poslednom pokuse takmer vyrovnala svoj osobný halový rekord 549 centimetrov. Chýbal jej k tomu „centimetrík“. Tento výkon však bezpečne stačil na najcennejší kov. O dominancii Claudii svedčí i fakt, že druhá žiačka v celkovom poradí, B. Moravčíková z Vitalu Bratislava, skočila len 492 cm.

dialka.JPG

Bitka nad prekážkami

Svoje druhé zlato dosiahla C. Hladíková nad prekážkami. Po dlhej pauze to bolo jej prvé vystúpenie v šprinte na 60 m prekážok. Na tejto disciplíne sa „vytiahla“ začiatkom februára M. Baňovičová, ktorá drží aktuálny žiacky rekord 9, 14 sekundy. Claudiu trápili donedávna problémy v chrbtici a tréneri ju radšej na štarty v tejto disciplíne nenahlasovali.

claudia-prek.JPG

         Jeden z identifikačných znakov Claudie Hladíkovej sú hodinky, ktoré sa stali jej obľúbeným doplnkom na tréningoch i pretekoch. Stopky používajú najmä vytrvalci, pre ktorých sú dôležitou pomôckou na tréning. Preto sú hodinky na ruke šprintérky a diaľkarky Claudii, zvláštnosťou.

V sobotu mala obhájiť primát halovej šampiónky na tejto trati z minulého roka. A podarilo sa – hoci druhá v poradí – L. Mokrášová z Dubnice, kládla tuhý odpor a napokon bola len o desať stotín za našou pretekárkou.

prekazky.JPG

                                          Claudia nad prekážkami

Suverenita

Suverenita za suverenitou – tak by sa dala popísať súťaž guliarok. Veronika Hruščová (ktorá ešte pred svojou hlavnou disciplínou získala nečakane bronz vo výške) už počas rozcvičky vrhla trojkilovú guľu ďaleko za hranicu jedenástich metrov. Pripomíname, že 11, 22 metrov je jej osobný rekord. Resp. bol – do soboty! Potom Veronika zveľaďovala svoje osobné maximum do pozoruhodných kontúr.

gula.JPG

Zo šiestich pokusov, ktoré (až na jeden prípad) vždy bezpečne dopadali za jedenásťmetrovú hranicu, najlepší bol ten s hodnotou 11, 77 m. Guliarska súťaž prebiehala paralelne s diaľkou – v oboch sektoroch naše atlétky „bili“ súperky rozdielom triedy. Strieborná v guli, Bardejovčanka J. Vašková, vrhla najviac 10, 81 metrov. Na Veroniku to nestačilo ani náhodou!

dekoracia-gula.JPG

Veľká chvíľa Chvílovej i Drozdu

Jednoznačnými výkonmi sa blysli i strednotratiar Marco Adrien Drozda a ďalšia šprintérka Eliška Chvílová. Marco v behu na 600 metrov bežal od začiatku v čele a postupne sa vzďaľoval svojim prenasledovateľom. Dramatický boj o striebornú medailu už náš pretekár sledoval z bezpečia cieľovej pásky, ktorú preťal o takmer šesť sekúnd skôr, ako ostatní.

finis-600-m.JPG

    Marco vbieha do cieľa. Jeho súperi sa za pár sekúnd „pobijú“ o striebro.

V prípade Elišky Chvílovej sa viedli debaty pred štartom na tristo metrov. Bežala totiž i šesťdesiatku a už o polhodinu kľačala v štartovom bloku na trojstovke. Bude po šesťdesiatke unavená alebo naopak, rozbehaná, aby zabehla čo najlepší čas? Odpoveď mala dať samotná disciplína. Eliška potvrdila, že na tejto trati nemá adekvátnu súperku. Na tréningu pred šampionátom zbehla 250 metrov za 33 sekúnd. Vo finálovom behu na tristo metrov sa časomiera zastavila na hodnote 42, 42 sekundy. Znamenalo to ďalšie jasné víťazstvo a pohodu v družstve AC.

eliska.JPG

                                E. Chvílová rozhodne nevyklusávala, drela až do konca.

 Padol ďalší rekord!

Posledná zlatá radosť prišla v štafete. Zvykne sa hovoriť – to najlepšie na záver. Štafeta žiačok na 4 x 200 metrov to v závere šampionátu vzala od začiatku „zostra“. Zloženie Lucia Kavečankyová, Claudia Hladíková, Monika Baňovičová a Eliška Chvílová si dobehli po víťazstvo v novom slovenskom, žiackom rekorde v hale – 1:47, 75 min.

stafeta-a.JPG

     Psychická podpora Claudii Hladíkovej prvej členke štafety A – Lucii Kavečankyovej.

Ten starý držali taktiež naše dievčatá, 1:48, 06 min (v zložení Šunová, Kavečankyová, Baňovičová, Chvílová) na pretekoch Brána k olympiáde 5. februára tohto roka. Malacky tak prekonávajú samé seba a Slovensko sa s uznaním prizerá.

vesela-stafeta.JPG

                                          Veselá štafeta na prvom mieste

O dominancii atlétov AC svedčí i fakt, že štafeta B v zložení Dominika Šunová, Veronika Hruščová, Petra Palková a Romana Sekáčová takmer získali bronzový kov, od tretej štafety Nových Zámkov ich delilo 40 stotín sekundy.

odovzdavka.JPG

                                Odovzdávka kolíka medzi D. Šunovou a V. Hruščovou.

Halové majstrovstvá Slovenska v roku 2009 sú tak minulosťou. Atlétov čaká hlavná sezóna pod holým nebom. Tí mladší sa budú snažiť vylepšovať svoje osobné maximá a naďalej dominovať na Slovensku. Tí starší majú nadnárodné ciele – pokoriť limity a bojovať na svetových i európskych pretekoch. Bude to iste veľmi zaujímavé divadlo.

Štatistiky:

Poradie klubov na halových MSR žiactva 28. februára (poradie na prvých troch miestach)

Zlato Striebro Bronz
1. AC Malacky                                     6       2           2
2. AK Nové Zámky                             4       0          4
3. AK Junior Holíč                               4       0          0

claudia-3.JPG

Trio najlepších z  finále na 60 metrov prekážok.

Medailová bilancia AC Malacky

Zlato

Žiaci:
600 m – M. A. Drozda 1.29, 15 min.

Žiačky:

300 m –         E. Chvílová       42, 42 s.
60 m prek – C. Hladíková 9, 22 s.
diaľka – C. Hladíková 548 cm
guľa – V. Hruščová 11, 77 m
štafeta 4 x 200 m – L. Kavečankyová, C. Hladíková, M. Baňovičová, E. Chvílová 1:47, 75 min (slovenský žiacky rekord v hale)

Striebro

Žiačky:

60 m – M. Baňovičová 8, 01 s.
150 m – M. Baňovičová 19, 39 s.

Bronz

Žiačky:

600 m – R. Sekáčová 1:48, 14 s
výška – V. Hruščová 154 cm

Majstrovstvá v obrazoch

sunka.JPG

Dominika Šunová (v kolektíve prezývaná Šunka) si v behu na 60 m prekážok vylepšila svoje osobné maximum.

vasek.JPG

Ján Vašek zbieral skúsenosti na 600 metrovej trati. Časom 1:44, 74 min. obsadil dvanáste miesto.

romana.JPG

romana-dekoracia.JPG

Romana Sekáčová zviedla tuhý boj a na šampionáte dosiahla tretí najrýchlejší čas v šesťstovke (1:48, 14 min.). Medailovo pomohla AC v celkovej bilancii.

peta.JPG

Petra Palková bojovala najmä s vlastnými osobnými rekordmi. Jediná medaila, ktorú mohla získať so štafetou B, jej unikla o 40 stotín sekundy.

lucia.JPG

Lucia Kavečankyová získala zlato so štafetou. V individuálnych štartoch na medailu neútočila. Vylepšila si však osobné maximum v behu na 150 metrov.

maser.JPG

Masér AC Malacky Pavol Vanek nemal chvíľu pokoja. Atléti a atlétky sa na jeho masážnom stole striedali jedna radosť…

trening-start.JPG

E. Chvílová, M. Baňovičová a P. Palková nacvičujú štart – mimoriadne dôležitú súčasť šprintérskych disciplín.

eliska-na-stupni.JPG

Eliška Chvílová – dekorácia po dobehnutí trojstovky.

marko.JPG

Marco A. Drozda preberá zlato z behu na 600 metrov

monika-start.JPG

Ak je C. Hladíková povestná náramkovými hodinkami, Monika zase úpravou vlasov pred každým štartom. Typický obrázok štartu, v ktorom figuruje naša atlétka – súperky sú už pripravené a… Monika má času dosť.  Keď jej sa pýtame, či ide o psychologický ťah – znervózniť súperku – mlčí…

monika-ciel.JPG

Dve najrýchlejšie zo šesťdesiatky v cieli – M. Farkasová zrejme utešuje striebornú Malačanku M. Baňovičovú.

hruska.JPG

hruska-na-vyske.JPG

Veronika Hruščová (s taktiež milou prezývkou Hruška) prekvapujúco získala bronzovú medailu v skoku do výšky. Výkonom 154 cm sa na centimeter priblížila k osobnému rekordu. Bronz vo výške bol nad rámec plánu – Veroniku povzbudil pred guliarskou súťažou.

radost-1.JPG

radost-2.JPG

V tíme panuje dobrá nálada. Petru Palkovú vítajú v cieli stopäťdesiatky D. Šunová (hore) a L. Kavečankyová.

prcek.JPG

Jakub Valachovič má v družstve na starosti najmä kondičnú prípravu a rozcvičovanie. Vedľa vysokej Veroniky Hruščovej si však sem tam pripadá ako „prcek“, hoci je o desať rokov starší.

bloky.JPG

Číselníky označujúce dráhu.

dialka-vymeriavanie.JPG

Claudia Hladíková si vymeriava rozbežisko v diaľkarskom sektore.

proti-voli.JPG

Asistent J. Valachovič gratuloval víťaznej malackej štafete k prekonaniu slovenského rekordu. M. Baňovičová sa však gratulačnému bozku bránila zubami-nechtami… Valachovič sa takto strápnil pred celou halou Elán.

Zdroj: Týždenník Kontakt

3 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Velka gratulacia atletom aj trenerom! Mame sikovne druzstvo! Ze by sme raz citali o ich ucasti na olympiade? 🙂 Slovenskej dospelej atletike by takato nova krv teda pomohla! Tiez dobra reportaz a fotky…

  2. zuzana
    zuzana hovorí:

    SUPEEEER! Gratulujem! Veľmi dobre sa čítajú takéto články-reportáže o úspechoch malackej atletiky. Predpokladám, že tieto talenty sú podporené trénerom s veľkým srdcom a entuziazmom. Vidno to aj na všestrannosti družstva….tak ako bol Vlado všestranne talentovaným športovcom, to isté sa zrkadlí aj na jeho úspešne odchovanej mládeži. Ten štafetový kolík malackej atletiky ani nemohol úspešnejšie a krajšie podať ďalej…Ešte raz gratulujem! A vy mladí – vydržte pri športe!

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.