Ako bude vyzerať Kláštorné námestie po rekonštrukcii?

Určite táto otázka zaujíma mnohých Malačanov. Park na Kláštornom námestí, ktorý má onedlho prejsť rekonštrukciou, je najväčšia súvislá zelená plocha v centre mesta a vzhľadom na svoje umiestnenie v blízkosti kláštora by mal byť pýchou Malaciek a príjemným miestom pre relax. Bude to naozaj tak?

dsc_3803.JPG


1. Projekt

Priestor na rekonštrukciu v takom rozsahu, aká je plánovaná, sa zvyčajne naskytne raz za niekoľko desaťročí. Navyše ak ide o centrum mesta s bezprostrednou blízkosťou jednej z najvýznamnejším malackých historických pamiatok, nároky sú veľké. Kto očakáva komplexné riešenie a projekt, ktorému predchádzala súťaž architektonických riešení, z ktorého sa vybralo to najlepšie – bude sklamaný. Projekt síce rieši celý priestor parku na Kláštornom námestí, avšak s výnimkou fontány a mestského WC, s ktorých úpravou sa nepočíta.

Autormi projektu sú Bc. Silvia Hanzlíková a Matej Fischer, zodpovedný projektant je Ing. arch. Vladimír Strelecký.

2. Súčasnosť

Skutočnosť, že park volá po poriadnej rekonštrukcii už dlhé roky, je známa vec. Momentálne je najmä obľúbeným miestom malackých milovníkov lacného alkoholu, obzvlášť obľúbeným miestom víkendových výtržností a pre mnohých príjemným miestom pre močenie uprostred prírody. Neodpustím si dodať, že napriek tomu, že park majú vo svojom zornom poli dve kamery Mestskej polície a je čoby kameňom dohodil od jej sídla…

dsc_3854.JPG

Samostatnou kapitolou je fontána. Bežne sú fontány príjemným miestom pre relax, žblnká v nich voda, prúdi príjemný chladný vzduch. Len mám asi vysoké nároky na našu jedinú mestskú fontánu. Je asi len otázkou času, kedy sa tam asi nasťahujú žaby a podobné živočíchy, tým by sa tam nepochybne páčilo…

dsc_3811.JPG

Socha Tritóna pôvodne pochádza z fontány, ktorej zvyšná časť sa nachádza na lúke pri kaštieli. Ak v dohľadnej dobe príde k rekonštrukcii kaštiela, dúfam že sa otvára aj priestor pre možnosť rekonštrukcie pôvodnej fontány pri kaštieli a k realizácii novej, súčasnejšej, na Kláštornom námestí. Podobný názor odznel aj nedávno v diskusii na malacky.sk a potešilo ma, že podobne rozmýšľame viacerí. (Preto ak máte záujem, aby sme v tomto smere niečo podnikli, budem rád ak sa mi ozvete.)

dsc_3863.JPG

Projekt sa vyhol aj mestskému WC. Otrasná stavba, ktorá v parku nikdy, minimálne v tejto podobe, nemala byť ani postavená. Verím, že sa časom nájde iné, krajšie avšak najmä bezbariérové riešenie pre túto nepochybne dôležitú inštitúciu 🙂

dsc_3814.JPG

Často síce cez park nechodím, ale pri dnešnej prechádzke ma prekvapilo, koľko špiny sa v ňom nachádza. Jedna vec je nezodpovedný prístup ľudí, ktorí tam ten neporiadok robia, druhá vec je tá, že o verejné priestranstvá sa treba adekvátne starať, čím myslím najmä upratovať.

dsc_3873.JPG

Že nájdem uprostred parku hrniec by ma asi ani vo sne nenapadlo…

dsc_3852.JPG

3. Zeleň

Najcitlivejšou otázkou je zeleň. V našom meste aj v blízkom okolí radi rúbeme všetko, čo stojí v ceste, v prospech vyšších cieľov a svetlejších zajtrajškov. Na druhej strane sa nedá uprieť, že v poslednej dobe začína v meste po rokoch postupného miznutia zeleň aj pribúdať. Projekt rekonštrukcie parku na Kláštornom námestí ráta aj s výrubmi a to celkom dvanástich stromov. Samozrejme som si dnes neodpustil prejsť strom za stromom, ktoré sú na výrub určené. Väčšina z nich je skutočne v biednom stave, a ak sa vhodne nahradia novými, nevidím v tom väčší problém. Avšak o to viac ma šokovala skutočnosť, že na výrub je určený aj tento strom – zdravý a nikoho neohrozujúci. Je pre mňa záhada, z akých dôvodov by tento strom mal ísť preč.

dsc_3821.JPG

Projekt rovnako počíta aj s výrubom živého plota, ktorý momentálne ohraničuje všetky zatrávnené plochy v parku a väčšiny drobných kríkov.

dsc_3802.JPG

Sadovnícke úpravy okrem výrubov budú spočívať ešte vo výsadbe nového trávnika na celej ploche parku. Ale že sa opäť pri neskutočne vysokej cene za nový trávnik neriešila taká základná vec ako vybudovanie závlahového systému, je aspoň pre mňa nepochopiteľné. Buď je teda v pláne nepolievať trávnik vôbec alebo bude po parku jazdiť mestská multikára s cisternou – fakt neviem. Len stačí jedno horúce leto, a peniaze za trávnik budú vyhodenými peniazmi. A za pár mesiacov bude nový trávnik vyzerať tak, ako ten terajší, veď sa stačí pozrieť do zámockého parku.

4. Osvetlenie

Z môjho pohľadu najväčšie mínus celého projektu. Namiesto štyroch alebo piatich existujúcich lámp má v parku pribudnúť 37! nových svietidiel. Akoby Malackám nestačil priestor okolo MCK, ktorý je v noci lepšie osvetlený ako stôl na operačnej sále, a už sa ďalší podobný experiment chystá aj v parku. Tridsaťsedem svietidiel zapustených v tráve pozdĺž chodníkov nepochybne zabezpečí, že Malacky budú v noci spoľahlivo viditeľné aj z vesmíru. Ide o svetlá, ktoré dôverne poznáme z chodníkov na Záhoráckej ulici. Teda tie, ktoré mesto v pravidelných intervaloch reklamuje, lebo sa prepadávajú, praskajú a inak kazia. Tie, ktoré nepríjemne svietia do očí a svietia najmä tam, kam by nemuseli. Hore, do vzduchu, jednoducho nikde. Nepochybne môžu zospodu osvietené stromy, najmä ak na jeseň opadajú listy, vyzerať efektne ale nič to nemení na tom, že takéto riešenie minimálne vyženie zbytok spevavého vtáctva, ktoré v parku ešte zostali. Úplne by stačila tretina normálnych úsporných svetiel, ktoré by svietili tam, kam majú. Smerom k zemi.

5. Mobiliár

K existujúcim lavičkám v parku má podľa projektu pribudnúť ďalších šesť rovnakého vzhľadu, ako sú súčasné, teda tie, na ktoré si už niekoľko rokov neviem zvyknúť. Ale je to samozrejme len vec vkusu, niekomu sa možno páčia. Odpadové koše pribudnú taktiež – verné ich súčasnému dizajnu. Stojanové hodiny, o ktorých sa zmieňujú na malacky.sk, rovnako ani socha k 800. výročiu prvej zmienky, v projekte nie sú spomenuté.

dsc_3849.JPG

Z jednej strany ma teší, že sa tento projekt bude realizovať, pretože centrum Malaciek si krásny park zaslúži. Ľudia potrebujú príjemné miesto, kde sa môžu stretávať, posedieť si, odpočinúť. Avšak z druhej strany vidím projekt, ktorý sa pripravoval narýchlo a skutočne mnohé veci v ňom nie sú dotiahnuté. Nevytýkam to jeho autorom, ktorí pravdepodobne pracovali v časovom strese kvôli termínu uzávierky projektu – každá snaha sa cení. Chcem poukázať na iný problém týkajúci sa mnohých projektov v Malackách – na mnohé veci sa v nich zabúda, veľa ich nie je dotiahnutých do detailov a chýba k nim verejná diskusia. V prvom rade by malo ísť o kvalitu projektov a nie kvantitu.

Viem si predstaviť, že obyvatelia Malaciek by boli viac, detailne a najmä dopredu informovaní o projektoch, ktoré sa mesta týkajú a mohli by sa k ním vyjadriť. Nie spôsobom „je to k nahliadnutiu na mestskom úrade“ alebo „príďte na zastupiteľstvo“, kde sa veľa ľudí nemá šancu kvôli svojej práci dostať v úradných hodinách alebo počas zasadnutí zastupiteľstva. Mala by to byť úloha mestských médií a tým myslím najmä webovú stránku mesta, kde by podľa môjho názoru mal byť každý projekt jasne prezentovaný zo všetkých hľadísk a nie iba pár vetami, ako to je teraz, najmä keď ide o projekty, ktoré menia tvár mesta na dlhé roky dopredu.


(Diskutovať o rekonštrukcii parku môžete aj v novej téme v našom diskusnom fóre. Kliknite na „Diskusia“ v pravom hornom rohu stránky alebo na tento odkaz http://malackepohlady.sk/forum2/viewtopic.php?t=3 )

28 komentárov
  1. Klíma
    Klíma hovorí:

    Čistota v parku a na verejných priestranstvách.
    V článku sa píše, že o verejné priestranstvá sa treba starať a adekvátne ich upratovať. Čo si pod tým predstavujete? 7 dní v týždni a 24 hodín denne stáť pri neporiadnikoch a čistiť okolo nich. Tak často a pravidelna ako je čistený park a okolie lavičiek na Kláštornom námestí nie je čistené žiadne iné miesto v meste. Nie je chyba niekde inde? Nafotiť a tendenčne zneužiť sa dá hocičo . V mnohom s Vami súhlasím. Doporučujem Vám však pred vynášaním rozsudkov si veci dobre overiť.

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Pán Klíma, nevynášam žiadne rozsudky. V článku som jednoznačne napísal, že za neporiadok sú v prvom rade zodpovední tí, ktorí ho spôsobujú, to veľmi dobre vieme všetci. A rovnako nemám záujem nič zneužívať, resp. tu písať tendenčné články. Nemám na to čas a už vôbec žiaden dôvod. Ide o fotografie z nedeľného popoludnia a situácia bola taká, ako je zachytená na fotografiách. Nič viac, nič menej. Pekný deň

  3. Klíma
    Klíma hovorí:

    citujem Vás „druhá vec je tá, že o verejné priestranstvá sa treba adekvátne starať, čím myslím najmä upratovať“– píšete to ako by neboli upratované. Opakujem upratované sú. Problém je niekde inde. Tu ho nevyriešime. Ste členom komisie životného prostredia. Na komisii a prostredníctvom poslancov by sa dalo aj s tým niečo robiť. Je to aj na Vás.

  4. Mival
    Mival hovorí:

    Fontany v meste su potrebne, nase mesto ma zatial velke resty v tomto smere. Pritom ako potencialne miesto sa ukazuje nielen Klastorny parcik – to co je tam doteraz + barierove mestske zachodky je hroza, treba do buducna obohatit park o slusnu fontanu – nic moc objemne, napr. to co je v Novom Meste/V je celkom pekne. Ako druhy flek by sa malo vyuzit Male namestie a isto by sa nasli aj ine priestory.

  5. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Pán Klíma: To že o verejné priestranstvá sa treba starať a upratovať ich je názor, za ktorým si samozrejme stojím a určite z neho nevyplýva, že v Malackách sa o ne nikto nestará, len si viem predstaviť, že by to mohlo byť aj lepšie. Tým pochopiteľne nekritizujem Vašu prácu len uvažujem nad možnosťami či to nejde aj inak. Aj vy naznačujete že v tejto oblasti je čo zlepšovať a ak existuje spôsob, ako túto situáciu zlepšiť, rád každý dobrý zámer v tejto oblasti podporím. Nemá zmysel naťahovať sa o slovíčka, cieľ v tetjo oblasti máme evidentne rovnaký.

    Mival: Podla mňa by sa Tritón mal nasťahovať späť do zámku do fontány kam patrí, v tomto bazéne kde je teraz, mu to moc nepasuje. A vlastne prečo teraz tá fontána nefunguje? Nejaký technický problém?

  6. Pika
    Pika hovorí:

    37 lamp? A typ zahoracka? nebolo by vhodnejsie dat do parku iny typ? a menej? Co chcel autor tohto projektu (rovnako MCK) dokazat? Ked som videl tu uvitaciu plochu pre UFO (sad svetiel MCK) tak…. neviem ktory zdravy rozum dokaze nieco take navrhnut…

    Opat a opat sa ukazuje ze z slanvostnej rekonstrukcie sa stane dalsia bieda kompetetnt. uradnikov v meste…

    Suhlasim ze mesto malo prezentuje svoje projekty, obcan sa o nich nema poriadne kde dozvediet (kto pracujuci mimo MA chodi vecer pozerat na urad natabulu), ved staci pozret uroven malacky.sk

    Rad uvitam kazdu ponuku na spolupracu.

  7. Bernadeta
    Bernadeta hovorí:

    Počas čítania článku som sa veľmi pobavila. Avšak s hrôzou som zistila, že je pravdivý. Som rada, že v Malackách býva aj niekoľko konštruktívnych a rozumných ľudí, ktorých naše mesto interesuje a snažia sa o adekvátnu zmenu.

  8. Miro
    Miro hovorí:

    Pekny clanok, nemame niekde k dispozicii planik toho, o com sa hovori

    A je vobec mozne, ze architektonicky plan robi jeden Bc a jeden clovek bez vyssieho vzdelania? Nechcem spochybnovat ich tvorivost, ale projekt takeho verejneho dopadu (= nie plan zahrady) by hadam mal mat oporu vo vzdelani…

  9. Michal
    Michal hovorí:

    Možno je možné, že architektonický plán robí jedna Bc (študentka architektúry STU) a jeden „obyčajný“ študent záchradnej a krajinnej architektúry STU.
    Avšak to by nás nesmel zavádzať autor tohto článku tvrdením: „Autormi projektu sú Bc. Silvia Hanzlíková a Matej Fischer“, pretože sa tento výrok nezakladá na pravde. Títo dvaja menovaní sú len autormi NÁVRHU architektonického plánu, a nie autormi projektu, v čom vidím nemalý rozdiel. A každý súdny človek vie, že návrh projektu a realizácia projektu sú dva rozdielne pojmy.

  10. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Michal,

    skutočne si už nepamätám, či sú na schválenej projektovej dokumentácii uvedení ako autori projektu alebo autori návrhu projektu, je možné, že máš pravdy Ty. Každopádne ich mená sú uvedené na schválenej projektovej dokumentácii. Avšak nie je na tom nič zavádzajúce, ako sa nesprávne domnievaš.

    1. V prvom rade ak ma cituješ, nevytrhávaj z kontextu – „Autormi projektu sú Bc. Silvia Hanzlíková a Matej Fischer, zodpovedný projektant je Ing. arch. Vladimír Strelecký.“ Ak bola projektová dokumentácia vypracovaná zodpovedným projektantom na základe a v súlade s návrhom (návrhom sa myslí akýkoľvek grafický výstup – náčrt, skica, vizualizácia) Silvie Hanzlíkovej a Mateja Fischera, znamená to, že autormi architektonického diela sú v zmysle prísl. ust. Autorského zákona oni dvaja. Tvoja snaha oddeliť autorov diela od autorov návrhu by mi dávala zmysel len v prípade, ak by sa chceli autori od výslednej podoby diela spracovanej v projektovej dokumentácii dištancovať.

    2. Článok nie je o podceňovaní schopností „autorov návrhu“ a rovnako nemá za cieľ ich kritiku. Len upozorňuje na výrazné nedostatky projektu – Kláštorné námestie by si podľa môjho názoru zaslúžilo viac. A pochopiteľne to nie je len môj názor – zhodla sa na tom viac-menej napríklad aj celá súčasná komisia ŽP na mimoriadnom zasadnutí, vrátane prítomných zamestnancom MÚ a výhrady k projektu boli predložené primátorovi.

    3. Ak hovoríš, že návrh projektu a realizácia projektu sú dva rozdielne pojmy, máš pochopiteľne pravdu. Avšak potom by si mal, ako súdny človek, rovnako dobre vedieť, že vypracovanie projektovej dokumentácie nie je „realizácia projektu“. Za realizáciu projektu sa zvyčajne považuje zhotovenie samotného diela napr. na základe vypracovanej projektovej dokumentácie.

    Príjemný deň

  11. mrspeeder
    mrspeeder hovorí:

    Zodpovedny projektant V.Strelecky ? Nemal nahodou prsty aj v tzv.obnove Zamockeho parku ? To mi staci, uz si to viem predstavit ako to bude vyzerat 🙁

  12. strelecký
    strelecký hovorí:

    Informácia pre mrspeeder : v tzv.obnove Zámockého parku som prsty nemal, ako ani v niektorých stavbách, s ktorými som spájaný / rekonštrukcia kina, objekt pána Michálka pri OD Jednota /. Ak už niečo napíšete a vynášate svoje subjektívne súdy, najprv by ste si to mali overiť.
    Druhá informácia aj pre ostatných čítajúcich a píšucich tieto články : pre Mesto Malacky som za celý čas projektoval jednu prístavbu výťahu a jednu rekonštrukciu plochej strechy, ktorá riešila technické odstránenie havarijného stavu. Spolu s orazením projektovej dokumentácie Rekonštrukcie parku na Kláštornom námestí je to skutočne všetko, čo som pre Mestský úrad robil.
    Je zaujímavé sledovať polemiku diskutujúcich / o rôznych stupňoch projektovej dokumentácie, o ich rozsahoch, o nedostatkoch dokumentácie, o autorských právach /, ktorí o tom všetkom možno iba čosi tušia.
    Projektová dokumentácia sa vždy robí v rozsahu podľa požiadaviek investora a z pohľadu stavebného zákona, na čo má byť použitá. Ak chce niekto iba hmotovú štúdiu pre svoje rozhodovanie, či do investície ísť alebo nie, nevypracuje sa k tomu predsa realizačný projekt. Investor je ten, kto celý projekt pripomienkuje a aj on je neoddeliteľnou súčasťou konečného výsledku. On je ten, kto dáva lokalitný program a náplň, čo sa tým projektom má riešiť. Projektant predsa nemôže pracovať na základe objednávky – Urobte nám niečo.
    Autor článku a súčasne člen komisie ŽP pri mestskom zastupiteľstve má možnosť pozitívne zasiahnuť do príprav a stavebných realizácií v našom meste, uplatniť svoju odbornosť a skúsenosti. Teším sa na konkrétne výsledky, lebo kritika je jedna vec a výsledná realizácia vec druhá.

  13. natasa
    natasa hovorí:

    Kedze sa medzitym uz rekonstrukcia zacala, zaujimalo by ma, co z pripomienok komisie ZP sa dostalo do realizovaneho navrhu. A mam este jednu otazku – z Malackeho hlasu som vyrozumela, ze rekonstrukcia sa teraz len zacne a dokonci sa na jar. Ak je to pravda, stihnu sa do zimy aspon chodniky, aby ludia nemuseli chodit po ceste alebo sa brodit blatom?

  14. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Je to momentalne skor otazka pre pána Valachoviča alebo Klímu, na mimoriadnej komisii na ktorej sa to riešilo som bohužial v ten deň práve nebol. Ale pokiaľ viem, zásadnejšie pripomienky týkajúce sa osvetlenia alebo zavlažovania akceptované neboli. Rovnako súčasťou rekonštrukcie v súčasnosti nebude ani fontána a ani verejné WC.

  15. Klíma
    Klíma hovorí:

    Pripomienky boli pokiaľ to bolo možné rešpektované. V parku bude položený iný druh dlažby ako pôvodne navrhnutý, iný bude aj detail medzi dlažbou a zeleňou. Čiastočné zmeny sú dohodnuté aj čo sa týka elektroprác. V rámci realizácie prác bude navyše riešená aj možnosť obnovenia studne a zavlažovania. Rekonštrukcia parku však prácami ktoré sa v rámci projektu vykonávajú teraz ešte nebude úplne dokončená. Mesto plánuje nechať vypracovať projektovú dokumentáciu na zhodnotenie a postupnú obnovu drevín, včítane doriešenia priestorov kde sa v súčasnosti nachádzajú verejné WC. Súčasťuou projektu by mohlo byť aj riešenie fontány.

  16. Mival
    Mival hovorí:

    V danom momente sa ako dost zavazny problem ukazuje vecerne osvetlenie parcika….tym ze stare je odpojene, je tam vecer tma ako v hrobe, navyse na Radlinskeho pred Srdieckom svieti len kazda druha lampa….ludia po provizornych chodnikoch chodia z vlaku a autobusu….mozno by stacilo na jeden zo stlpov namontovat reflektory namierene na park. Sprava o precisteni studne ma potesila.

  17. Klíma
    Klíma hovorí:

    Áno, preveruje sa stav a výdatnosť studne. Vedľa nej by sa v prípade dobrých výsledkov umiestnila šachta pre čerpadlo a urobili by sa napevno rozvody do jednotlivých častí parku.

  18. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Este jedna vec ma zaujima – vsimol som, ze okolo parku sa menia vsetky betonove obrubniky pri ceste, co ma celkom tesi. Preco sa to ale nedalo aj pri ostrovcekoch na krizovatke alebo na Zahorackej? Vyrazne to kazi vysledny dojem…

  19. strelecký
    strelecký hovorí:

    Je zaujímavé sledovať, dopisovanie si predsedu komisie životného prostredia (míval) s jedným členom komisie (martin marek) a vedúcim oddelenia životného prostredia (klíma) na MsÚ na tejto stránke, nie je jednoduchšie stretnúť sa na komisii alebo len tak na úrade a tam si to vyjasniť?

  20. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Neviem na čo sa snažíte poukázať pán Strelecký. Internet a diskusie sú bežným komunikačným prostriedkom a najmä ak nejde o súkromné veci ale o veci, ktoré sa týkajú mesta a ktoré ľudí zaujímajú, neviem prečo by sme ich mali riešiť výlučne za dverami mestského úradu.

  21. strelecký
    strelecký hovorí:

    Na nič nepoukazujem, len sa mi zdá, že občas sa škrabete za uchom komplikovane rukou cez hlavu, aj keď by to bolo druhou oveľa jednoduchšie. A to večné schovávanie sa za „ľudí, ktorí sa zaujímajú“ o veci verajné. Pofrflať si z princípu na všetko, to áno. To nám ide všetkým na jednotku. Ale niečo rozumné navrhnúť, nedajbože urobiť. Na koľko % tých ľudí, ktorí sa zaujímajú odhadujete?
    Ale to skĺzavame do zbytočných akademických debát.

  22. Maros
    Maros hovorí:

    Nie je predsa dolezite, kolko je tych ludi. Dolezite je aby diskutovali, ci uz je ich 5, 50 alebo 500.
    Mozno aj vdaka tejto stranke bude tych ludi o nieco viac.

  23. Mival
    Mival hovorí:

    dik Maros, presne si to vystihol….v podstate ani sa neda ocakavat, ze sa o tejto teme bude bavit cela komunita. Kazdopadne, pre par desiatok ludi to je tema a je dobre ze existuje priestor. V minulosti toto plnili diskusne kruzky, panske kluby, skraslovacie spolky, alebo aspon kaviarne, kde sa stretali ludia istej spolocenskej vrstvy a tito riesili alebo aspon predebatovali veci, ktore sa dotykali etiky, estetiky, politiky, ale aj architektury, zivotneho prostredia tj. veci verejnych….dnes mame malackepohlady

  24. Anonym
    Anonym hovorí:

    svietidla v zemi v zrekonstruovanom centralnom parku su otrasne!! prejst sa tade je kvoli nim vrcholne neprijemne. Svietia rovno do oci (secky zilky v oku si vidime)a zaroven prd okolo seba vidime, oslepuju a cele to vyzera hrozne. Tomu, co to tam dal, ste to mali prerazit cez hlavu a nie mu za to este aj platit, mili mestski paprdovci!

  25. Klíma
    Klíma hovorí:

    Pripomienkujte Kláštorné námestie (07.10.2008)Po stavebnej rekonštrukcii Kláštorného námestia pripravuje mesto ďalší projekt na jeho skrášlenie so zameraním na revitalizáciu zelene, doplnenie parku vodnými prvkami a kvetinovými záhonmi. Vytvoria sa tu oddychové plochy a priestor dostanú aj umelecké plastiky. Jestvujú tri návrhy riešenia námestia, ktoré môžu občania nájsť a pripomienkovať do 22. 10. aj na internetovej stránke mesta http://www.malacky.sk v komentároch k tejto aktuálnej správe. Architektonické návrhy s nákresmi a vysvetlivkami na stiahnutie možno nájsť po kliknutí na banner Pripomienkujte – Revitalizácia parku.

    V stredu 22. 10 o 15.00 h sa vo veľkej zasadačke MsÚ uskutoční verejné stretnutie občanov a predstaviteľov mesta s architektom, ktorý predstaví jednotlivé návrhy riešenia námestia

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.