Malacké prasiatka

Foto: Martin Macejka (posledné tri) a Adrián Hamran (všetky ostatné)

Malacky majú vraj svoj názov odvodený z maďarského slova malac, čo znamená prasiatko. Podľa všetkého sa táto legenda nezakladá na pravde, ale o tom niekedy inokedy. Mnohí Malačania si určite všimli, že pred časom sa v našom meste premnožili prasiatka.

Nie živé, ale nasprejované na domoch, bránach, plotoch, tabuliach, plechových skrinkách, kontajneroch…  Väčšina ľudí grafiti alebo akékoľvek podobné výtvarné prejavy odsudzuje, zvlášť vlastníci posprejovaných objektov sa hnevajú. Hoci určite sa nájdu aj takí, ktorým sa prasiatka zdajú milé a vyvolajú úsmev na tvári. Ponúkame vám galériu takýchto obrázkov.

8 komentárov
  1. sleepinghollow
    sleepinghollow hovorí:

    O tejto téme sa písalo aj v Malackom hlase.Podľa mna prasiatka vo väčšine prípadov označujú miesta, ktoré niesu príliš estetické a aj majiteľ objektu by sa mal trošku zamyslieť, či si svoje okolie neskrášli. Prasiatka sú sice pekné ale miesto kde ho autor vytvoril pekné nieje. Pravdepodobne ide o spôsob akým autor prasiatok upozornuje na zanedbany stav nášho okolia.

  2. Peter
    Peter hovorí:

    Skvele prasiatka su aj na Ulici 1.mája smerom od gymnázia k cukrárni Hviezda na tehlovej bytovke vľavo.

  3. Anonym
    Anonym hovorí:

    tieto prasatka mi vadia najmenej, co sa tyka tych pitomych grafitackych skrabanic, hlavne ich super podpisy a napisy, uplny grc. Taketo prasatka znesem, su v podstate v pohode. Aj ked je to dost haluz.

  4. Morti
    Morti hovorí:

    Som z Ba a bývam na záhorí od februára. Až teraz mi došlo, aké je centrum Ba stoka.. Tu je super. Svinky som si všimla už dávno a sú strašne milé. Vždy sa usmejem, ak nejakú uvidím.. Autora volám Fantom Malaciek, pretože nik nevie, kto to je, a kedy to maľuje. Tipujem, že v noci.. Ja mu veľmi fandím a svinky sú rozkošné a originálne. Čo som si všimla a prečo mi je sympatický: nikdy nepokreslí nič pekné, nič nezničí. Farbí len škaredé plochy, nepekné ploty, hrdzavé zástávky /prasce sú premnožené na obchádzke do Ba/, čím vlastne skrášluje tieto miesta. Maluje len na miestach, kde to každý vidí a každý si to všimne. A prasiatka asi preto, že je to jeho „logo“, jeho podpis. Zvyčajne rodinku-mamina s mašličkou, fotrík, a malé :-). Svinky som ale videla namalované na pilieri nadjazdu na diaľnicu pri Stupave, a dokonca som ich videla na jednej opustenj, ošarpanej budove pred Studienkou v poli. Takže má široké pole pôsobnosti. U nás vo Veľkých levároch zatiaľ nie sú, možno budú…? 🙂 Jazdím na motorke a mám v mobile celú zbierku sviniek. Sleepinghollow to vyjadril presne: podľa mňa upozorňuje na zanedbané miesta. Fandím mu a rada uvidím nové prasiatka 🙂

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.