Malacké trojskokanky tasia zbrane, Koch bojuje o Barcelonu

V moravskom Olomouci sa v sobotu 19. mája konalo 2. kolo majstrovstiev Moravy a Sliezska družstiev dorastu a juniorov v atletike. Malacká juniorská trojskokanka Eliška Chvílová si na nich opäť vylepšila svoj najlepší tohtoročný výkon, keď doletela za 11,88 metrov.

Vo štvrtok 17. mája si úvodný výkon 11,70 m v rovnakej disciplíne pripísala aj ďalšia juniorka z Malaciek Veronika Harculová. Martin Koch pokračuje v boji o majstrovstvá sveta.

Atlétka Eliška Chvílová hosťuje ako každý rok v Českej republike. Družobný oddiel malackej atletiky Lokomotíva Břeclav pod svoje krídla vzala počas tejto sezóny pre juniorský tím dievčat tri atlétky z AC Malacky (juniorky Chvílovú a Hruščovú a dorastenku Baňovičovú). V úvodnom kole tímových družstiev v Ostrave skočila Chvílová svoje úvodné tohtoročné maximum 11,67 m. V Olomouci už mala útočiť na hranicu 12 metrov a dopomôcť jej mal k tomu o dva metre dlhší rozbeh.

„Z dlhšieho rozbehu dosiahnete vyššiu nábehovú rýchlosť potrebnú pre dlhší skok, ale zase sa vám z vyššej rýchlosti ťažšie odrazí,“ vysvetľoval všetky klady a zápory dlhšieho rozbehu tréner malackej trojskokanky Vladimír Handl. Na malackej pretekárke bola badať únava z uplynulého týždňa, vyplneného tréningovými dávkami. V rozcvičke sa sťažovala, že sa jej neskáče dobre. Napriek tomu v súťaži zaznamenala veľmi vyrovnanú sériu pokusov (11,88, 11,81, 11,84 m).

„Škoda niektorých pokusov, v ktorých som zaznamenala výrazný nedošľap. To boli dvanásťmetrové skoky. S dnešným skákaním nemôžem byť spokojná,“ priznala po súťaži malacká pretekárka, keď podobne ako pred týždňom v Ostrave, aj teraz na ňu zostalo tretie miesto.

Malačanka v službách bratislavskej Slávie UK Veronika Harculová si v tohtoročnej premiére pod holým nebom dokázala doskočiť po výkon 11,70 m. Stalo sa tak v 2. kole juniorskej ligy v rámci Bratislavského atletického zväzu. Osemnásťročná zverenkyňa trénera Alexandra Beskrovného zaznamenala v súťaži len dva platné pokusy, tie však boli takmer na chlp vyrovnané (11,69 a 11,70 m).

Harculová sa ešte donedávna sťažovala na bolesti v okolí členka a bratislavské preteky boli pre ňu prípravou na sezónu, v ktorej by mala opäť zviesť neľútostné súboje so svojou dobrou kamarátkou Eliškou Chvílovou. Ozdobou ich vzájomného súperenie bol minuloročný juniorský šampionát v Trnave, kde obe za podpory silného vetra skákali veľmi ďaleko (Chvílová 12,50 m a Harculová 12,34 m).

Veľkú pozornosť na seba strhol po tohtoročnom zisku halového šampióna v trojskoku medzi mužmi ďalší Malačan Martin Koch. Zástupca Slávie UK Bratislava vo februári v hale Elán len o centimeter zaostal za možnosťou kvalifikovať sa na juniorské majstrovstvá sveta do Barcelony, keď zaznamenal výkon 15,59 m, ktorý bol zároveň jeho osobným rekordom. Na rovnakých pretekoch, na akých štartovala aj jeho oddielová kolegyňa Harculová, mu vyšiel štvrtý pokus, ktorým zaletel za métu 15,32 m. Malačan stále živí nádej na prelomenie vstupného limitu na barcelonský šampionát, šancu má do 1. júla.

–TK AC–

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.