Záhorácki atléti pred atletickým šampionátom s medailovými ambíciami

Desať atlétov zo Záhoria sa chystá najbližší víkend 16. a 17. júna na majstrovstvá Slovenska v atletike. Okrem pretekárov zo záhoráckych klubov, traja z AC Malacky a jeden zo Spartaka Myjava, tvoria drvivú väčšinu legionári účinkujúci v iných slovenských kluboch. Najznámejšie mená adeptov na medailu sú Alexandra Štuková a Matúš Bubeník. Hoci ide o seniorský šampionát, väčšina z pretekárov je ešte v mládežníckom veku, šiesti sú juniori.

Alexandra Štuková (Slávia UK Bratislava, ročník 1990)
Niekoľkonásobná najlepšia atlétka Malaciek z uplynulých rokov presedlala začiatkom sezóny z AC Malacky do Slávie UK Bratislava k trénerovi Marcelovi Lopuchovskému. Hlavný cieľ malackej šprintérky bolo dostať sa pod hranicu 54 sekúnd v behu na 400 metrov. Na mítingu v Banskej Bystrici zabehla slovenský výkon roka 54,67 s, lenže jej snaženie uťalo zranenie chrbta na pretekoch českej extraligy v Kladne a tak aj jej štart na majstrovstvách Slovenska nie je istý. Napriek tomu je prihlásená do Banskej Bystrice na 400 metrov a tiež na štafetové disciplíny. Ak aj bude štartovať, nedávne problémy jej môžu skomplikovať cestu za obhajobou zlata. Verme, že Malačanka bude v poriadku.

Minuloročný výsledok: 400 m – 1. miesto, 200 m – 2. miesto

Matúš Bubeník (Stavbár Nitra, 1989)
Svoju najhviezdnejšiu chvíľu zažil Matúš Bubeník minulý rok na majstrovstvách Európy atlétov do 23 rokov v Ostrave, keď obsadil výkonom 218 cm ôsme miesto. V zime sa mu na halových mítingoch nesmierne darilo a postupne si vylepšil svoj osobný rekord na úctyhodných 225 cm. Pod vedením brnianskeho trénera Stanislava Joukala zmenil svoje pôsobisko a prestúpil z Juniora Holíč do Stavbára Nitra. Sezóna pod otvoreným nebom zatiaľ Matúšovi toľko nevychádza, v slovenských tabuľkách je až tretí s výkonom 215 cm. Napriek tomu sú pred ním len výškarské esá Peter Horák a Michal Kabelka, ktorý splnil olympijský nominačný limit.

Minuloročný výsledok: výška – 3. miesto

Martin Koch (Slávia UK Bratislava, 1993)
Malacký skokan nastavil tento rok latku vysoko, keď získal premiérový titul z halového šampionátu mužov v trojskoku. Navyše dosiahol výkon 15,59 m a len centimeter mu chýbal k prelomeniu vstupného limitu na majstrovstvá sveta juniorov do Barcelony. Zverenec ukrajinského trénera Alexandra Beskrovného v sezóne pod otvoreným nebom zatiaľ dosiahol najlepší výkon 15,33 m z mítingu v Bratislave minulý víkend. Na majstrovstvách Slovenska sa prihlásil len na trojskok, čo je znamenie, že sa bude naplno snažiť priblížiť k limitu na svetový šampionát. Zlato zo slovenských majstrovstiev by bol bonus.

Minuloročný výsledok: trojskok – 2. miesto

Eliška Chvílová (AC Malacky, 1994)
Talentovaná sološnická juniorka prerazila minulý rok na medzinárodnej scéne, keď sa jej na Európskom olympijskom mládežníckom festivale (EYOF – neoficiálne majstrovstvá Európy dorastencov) podarilo postúpiť do finále trojskoku a celkovo obsadila 12. miesto. Tento rok trénuje členka AC Malacky pod vedením trénera Vladimíra Handla najmä techniku skoku do diaľky, top disciplínou však zostáva trojskok, v ktorom by mala na šampionáte zaútočiť na jednu z medailí.

Minuloročný výsledok: neštartovala

Ján Beňa (Slávia UK Bratislava, 1990)
Ďalší Záhorák v drese Slávie UK, ktorý obhajuje minuloročný bronz z osemstovky. Ten bol vzhľadom na ambície Jána Beňu sklamaním, keďže ho predstihol i súper z druhého, kvalitatívne slabšieho medzibehu. S obhajobou bronzu to však bude mať Rohožníčan veľmi ťažké, keďže sa na štarte stretne s favorizovanými súpermi Páleníkom, Repčíkom alebo Pelikánom. Podobne ako Alexandra Štuková, aj Beňa trénuje od novej sezóny pod vedením trénera Marcela Lopuchovského a od novej sezóny si sľuboval okrem úspechu na šampionáte i výrazné skvalitnenie času na úroveň 1:50 min.

Minuloročný výsledok: 800 m – 3. miesto

Pavol Michalčík (Spartak Myjava, 1980)
Jeden z nestorov slovenského stípla v ére samostatnosti. Pretekár a zároveň tréner myjavského Spartaka Pavol Michalčík dosiahol nad prekážkami už množstvo úspechov, medzi inými aj minuloročný bronz. Vzhľadom na slabú úroveň slovenského stípla má aj najstarší zo Záhorákov (32 rokov), ktorí cez víkend budú štartovať v Banskej Bystrici, šancu na jeden z cenných kovov.

Minuloročný výsledok: 3000 m prekážok – 3. miesto

Claudia Hladíková (Dukla Banská Bystrica, 1994)
Vzhľadom na klubovú príslušnosť pôjde o domáci šampionát pre juniorku Claudiu Hladíkovú, rodáčku z Borského Svätého Jura. Najväčší úspech niekdajšej členky AC Malacky sa datuje do roku 2010, keď sa jej podarilo postúpiť na premiérové olympijské hry mládeže do Singapuru, kde obsadila 14. miesto v diaľke. Odvtedy nedokázala vylepšiť osobný rekord 584 cm, ale nová sezóna priniesla u Hladíkovej vyrovnanú výkonnosť s najdlhším skokom za 571 cm práve v Banskej Bystrici a nádej na ďalší progres. Cez víkend bude zverenkyňa Radoslava Mišíka štartovať aj v doplnkovej bežeckej disciplíne 100 metrov prekážok, na ktorých v minulosti taktiež dominovala na dorasteneckom poli.

Minuloročný výsledok: neštartovala

Veronika Harculová (Slávia UK Bratislava, 1993)
Ďalšiu zo skupiny úspešných malackých skokaniek prenasledovalo začiatkom novej sezóny zranenie, ktoré sa podpísalo i na výkonnosti. Veronika Harculová bude v Banskej Bystrici, podobne ako jej tréningový kolega Martin Koch štartovať len v trojskoku. Trénerkou Harculovej je aktuálna svetová rekordérka v skoku do diaľky, Ukrajinka Irina Čisťakovová (752 cm), ktorá sa podieľa na jej príprave vedno s manželom Alexandrom Beskrovným. Harculová obhajuje minuloročný bronz a hoci stále nie je úplne fit, bude patriť k adeptkám na medailu.

Minuloročný výsledok: trojskok – 3. miesto

Marco Adrien Drozda (AC Malacky, 1994)
Všestranný malacký junior už získal medaily z bežeckých i technických disciplín a zároveň sa stal slovenským šampiónom vo viacboji. Zverenec trénera Petra Filipa bude v Banskej Bystrici štartovať paradoxne len v jednej disciplíne 400 metrov prekážok. Na dorasteneckej úrovni sa mu darilo, otázne je, ako si poradí s mužskými prekážkami, ktoré sú vyššie. Môže prekvapiť, v mužských tabuľkách mu patrí zatiaľ ôsma priečka.

Minuloročný výsledok: 800 m – 11. miesto, 400 m – 18. miesto

Veronika Hruščová (AC Malacky, 1994)
Jediná atlétka, ktorá sa predstaví v hodoch. Oštepárku Veroniku Hruščovú pripravuje v Malackách trénerské duo Vladimír Handl a Jakub Valachovič, techniku má na starosti břeclavský kouč Ladislav Klim. Kooperácia všetkých zainteresovaných ľudí sa začína vyplácať, keďže Malačanka sa po minuloročnej stagnácii opäť dokázala presadiť. Na úvodných pretekoch v novej sezóne vylepšila osobné maximum o tri metre na 42,15 m a viackrát sa i na ďalších súťažiach dostala cez 40 metrovú hranicu. Vrchol čaká na malackú atlétku na majstrovstvách Slovenska juniorov v Košiciach, úspech medzi ženami v Banskej Bystrici by bol bonus.

Minuloročný výsledok: neštartovala

Účastníci minuloročných majstrovstiev Slovenska, ktorí tento rok neštartujú:
Jakub Valachovič (AC Malacky): 3000 m prekážok – 1. miesto, 5000 m – 5. miesto
Rudolf Rusňák (AC Malacky): 100 m – 11. miesto
Tomáš Palkovič (Junior Holíč): 800 m – 9. miesto
Michal Ďurkáč (Junior Holíč): výška – 5. miesto
Dominik Pavka (Junior Holíč): oštep – 7. miesto
Patrik Portášik (Grafobal Skalica): 10 km – 5. miesto
Ľubomír Rehuš (Grafobal Skalica): 5000 m – 8. miesto

–TK AC–

foto: -TK AC- a Marián Hollý

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.