CHILL OUT s Róbertom Rothom

Divadelná sezóna Štúdia mladých Divadla na Hambálku vrcholí diskusnou platformou Chill Out by ŠM DNH. O motivácii, úspechu a o kompromisoch budeme debatovať s Róbertom Rothom, hercom Slovenského národného divadla v pondelok 5.júna 2017 o 19.00 h v Spoločenskom dome v Malackách.

Róbert Roth

Diskusná platforma Chill Out je súčasťou dramaturgického plánu našej divadelnej sezóny 2016/2017, ktorú sme zamerali na vystúpenia pre naše domáce publikum.

V mimoriadne úspešnej sezóne 2015/2016 sme vyhrali všetky postupové súťaže s Detským divadlom Divadla na hambálku, aj so Štúdiom mladých DNH s predstaveniami Milosrdný čas a NUDA. Dostali sme sa tak účasťou na Zlatej priadke v Šali a na prehliadke FEDIM v Tisovci, medzi najlepšie divadelné súbory na Slovensku. Povedali sme si: fajn, potešili sme sa ale našim cieľom nie je zbieranie metálov ale náš divák v Malackách.

Už v septembri sme s nadšením prijali spoluprácu na prvej medzinárodnej konferencii o malackom Mackovi. Martin Macejka a Stano Bellan pripravili konferenciu na vysokej vedeckej úrovni, o čom svedčili vysmiate tváre publika, najmä pri vedeckom príspevku Karola Horvátha.

Foto: Miroslav Konečný

Počas jesene sme pripravovali slávnostnú akadémiu so Spojenou školou Františka Asiského v Malackách. Spoločne s deťmi a s pedagógmi školy sme naštudovali hudobno – tanečno – divadelné predstavenie. Išlo o náročné predstavenie a mimoriadne nás potešili reakcie publika nielen na slávnostnej akadémii ale i na reprízach.

Foto: FB ŠM DNH

S blížiacimi sa Adventnými Malackami sme naštudovali dve predstavenia, ušili sme bábky, kostýmy a nakoniec sme museli vystúpenia zrušiť pre ochorenia hercov, zaľahli nám takmer všetci. Ale aj to nám prináša život a treba to prijať. S deckami sme vybehli aj na prednesové súťaže a opäť sme potvrdili pozíciu kvality v prejave, ale i výbere umeleckého textu.

Veľmi pekné chvíľky sme si užili pri divadelnom spracovaní príbehu o komároch na Záhorí, na čo sa podujali naši najmenší. Vystúpili sme na krste knihy Záhorácki permoníci, ktorú napísal pán Štefan Nižňanský. Potešilo nás nadšenie pána Nižňanského, autora predlohy textu divadielka i pozvanie účinkovať s vystúpením v Martine.

Foto: FB ŠM DNH

Naopak – najstarší mali možnosť účinkovať v úlohách moderátorov na moc peknom folklórnom vystúpení Prameňe. Veríme, že organizátori pripravia i ďalší ročník.

Prameňe. (Foto: Martin Macejka)

V týchto chvíľach finišujeme so štyrmi predstaveniami, ktoré uvedieme na našom divadelnom festivale Zejdeme sa na Hambálku, na ktorý sa už dnes veľmi tešíme.

Projekt Chill Out sme otvorili ako samostatný tvorivý priestor pre realizáciu našich hercov nielen v divadelnom uchopení ale najmä ako dialóg, myslenie, komunitu. Projekt si postupne hľadá svoju tvár a sebavyjadrenie. Diskusná platforma má otvorené témy aj hostí a ich výber vychádza z toho, čo medzi našimi deckami / ktoré sú dnes už vysokoškoláci 😊/ rezonuje.
Diskusná platforma Chill Out je začiatkom širšieho konceptu, ktorým by sme chceli nadviazať na klubovú kvalitu, klubovú alternatívu, ktorú sme zažili v jedinečnej podobe „za čias“ Ota Divínskeho v pivničných „priestoroch“ na Záhoráckej. Napríklad na Malackej šošovici sme zachytili premiéru novej kapely a vidíme priestor pre spoluprácu na Chill Oute, máme šikovnú fotografku a vidíme priestor pre jej študentskú vernisáž. Budeme sa navzájom hľadať a vyhľadávať, budeme sa uchádzať o vzájomnú spoluprácu a budeme hľadať podporu v Malackách.

V stredu sme sa s pánom Rothom mali možnosť stretnúť na kávičke a po jeho odchode sme sedeli ešte chvíľu bez slov a teda poviem vám… som sama na pondelkovú debatu zvedavá. Kompromisy ale netreba očakávať.

Pre mňa osobne je silná najmä skutočnosť, že oslovené osobnosti (pani Iveta Radičová, Pišta Vandal, Koloman Bagala, Róbert Roth ..) reagujú na pozvania spontánne a s porozumením. S tým istým prístupom naši partneri projektu: Mestské centrum kultúry, AutoSave a Noro Šatan, Malacké pohľady, Mystery sound, Rasťo Král, Misel Havrilla, Oto Divínsky, Stano Bellan. Poviem si potom, nič nie je stratené, máme skvelú podporu a nekonečné možnosti tvoriť.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.