Matej Hank: Myšlienka konferencie sa mi niesla v hlave už dlhú dobu

Matej Hank je študentom žurnalistiky a venuje sa regionálnej žurnalistike v Rimavskej Sobote už niekoľko rokov. Svoje poznatky sa rozhodol pretaviť do konferencie pre študentov stredných škôl v Tisovci a Rimavskej Sobote. Matej nám porozprával o celej organizácii konferencie a aj o tom, ako vníma regionálnu žurnalistiku na Slovensku.

Ty si v ostatnom čase organizoval konferenciu o regionálnej žurnalistike. Čo ťa k tomu viedlo?

Áno, konferenciu som zorganizoval predposledný aprílový týždeň. Išlo o konferenciu o regionálnej žurnalistike, ktorá bola určená pre stredné školy. Viedlo ma k tomu to, že som chcel spropagovať regionálnu žurnalistiku v mojom rodnom meste – Rimavskej Sobote – a ukázať stredoškolákom, ako novinári fungujú a prečo by sa mohli vydať touto cestou aj oni.

Ako si postupoval pri celej organizácii a koľko ti celá príprava trvala?

Celá táto myšlienka sa mi niesla v hlave už strašne dlhú dobu – ešte keď som bol stredoškolákom aj ja. No bolo to v čase, keď som sa potreboval pripravovať na maturitné skúšky, čiže som sa tomu nestíhal venovať.

Opäť som nad tým začal uvažovať, keď som sa usadil v Bratislave a nazbieral skúsenosti na katedre žurnalistiky. Musel som si spísať celý program toho, popozývať hostí (čo vôbec nie je jednoduché zorganizovať 5 – 6 ľudí na jeden deň). Ďalej som potreboval zistiť záujem stredných škôl v regióne, čo sa podarilo a keď som vedel, s akým počtom ľudí môžem rátať, začal som riešiť priestory.

Tie mi ponúkol Banskobystrický samosprávny kraj a konferenciu som uskutočnil v priestoroch SPACE Rimavská Sobota, čo je mládežnícke centrum pod záštitou BBSK. Poslednými prípravami boli vytvoriť otázky pre hostí a témy, ktoré by študentov nenudili a, naopak, ich zaujali. Čiže celá príprava trvala približne 2 mesiace.

Konferencia bola orientovaná na študentov stredných škôl, prispôsoboval si tomu aj program a výber hostí?

Keďže v regióne Rimavskej Soboty nepôsobí až tak veľa novinárov, musel som vyberať tých, ktorí vedeli v ten deň prísť. Niektorí mi účasť odmietli, ďalší mali neodkladné záležitosti. No nakoniec som tam mal celkovo 5 hostí, z ktorých boli traja novinári, jeden majiteľ médií a jeden novinár “vo výslužbe”.

Čo sa týka programu, ten som sa snažil študentom prispôsobiť, aby ich to nenudilo. Venovali sme sa možnostiam uplatnenia a štúdia žurnalistiky a masmediálnej komunikácie na Slovensku, výhodám regionálnej žurnalistiky, zaujímavostiam zo životov novinára či športovej žurnalistike.

Myslíš si, že podobné konferencie majú potenciál na to, aby sa konali aj v iných regiónoch?

Určite áno. Niektorí stredoškoláci, ktorí ešte nevedia, akým smerom by sa chceli uberať, si práve tento odbor môžu všimnúť cez rôzne takéto konferencie. A verím, že v každom jednom regióne na Slovensku sa nájdu študenti, ktorí by sa žurnalistike chceli venovať.

Ako vnímaš regionálnu žurnalistiku a jej postavenie na Slovensku? 

Je veľmi zabudnutá a takmer nikto (mimo daného regiónu) si ju nevšíma a ani o nej nevie. Niekde funguje jeden regionálny portál, niekde ich je aj päť. Závisí to od daného regiónu. Napríklad, v okrese Rimavská Sobota, odkiaľ aj ja pochádzam, fungujú momentálne štyri regionálne portály, čo je veľmi dobré číslo podľa mňa a ľuďom to dáva možnosť pozrieť sa na niektoré témy z viacerých pohľadov.

Ale keď sa bavíme o regionálnej žurnalistike komplexne, nie je na tom najlepšie. Myslím, že by si zaslúžila viac priestoru a viac podporovateľov v rámci Slovenska. Len napríklad, človek z Nitry si nepozrie len tak z vlastnej vôle to, čo sa deje v Spišskej Novej Vsi. Jedine v tom prípade, ak sa o ten okres zaujíma médium, ktoré má celoslovenský dosah, ako napríklad televízie.

Najlepšie regionálne pokrytie má určite TV JOJ, ktorá má redaktorov takmer v každom regióne na Slovensku. Aspoň takto sa regióny dostávajú do povedomia.

Ty sa venuješ hlavne športovej žurnalistike a tvoje začiatky sa viažu s regionálnymi portálmi. Chcem týmto konštatovaním povedať, že sa ľuďom regionálna žurnalistika spája najviac so športom. Je podľa teba regionálna žurnalistika tiež len o športe?

Určite nie. V regionálnych médiách sa nedá zamerať len na jednu oblasť, pretože nemajú taký veľký zásah ako rôzne celoslovenské médiá. Z vlastnej skúsenosti môžem ale povedať, že v regionálnych médiách sa často o športe píše a ľudia si radi prečítajú o úspechoch svojich rodákov.

Ale čo je, podľa mňa, veľmi smutné, najčítanejšie témy v takýchto médiách sú nehody, vraždy či rôzne ďalšie krimi veci. Čítané sú ale aj rôzne rozhovory s umelcami či šikovnými ľuďmi z regiónov, ktorých je odtiaľ nesmierne veľa. Nie všetci úspešní pochádzajú z Bratislavy.

foto: Rimava.sk.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.