Tip na výlet – Plavecký hrad

Zrúcanina hradu na upätí Malých Karpát je dnes pôsobivou siluetou malokarpatskej panorámy a obľúbeným miestom turistických výletov. Vzhľadom na nenáročný výstup, myslím, že je to vhodný tip i na rodinné výlety. Cesta na hrad po modrej značke z Plaveckého Podhradia netrvá dlhšie ako polhodinu, cesta je upravená a kráčate v tieni stromov.

Spred brány hradu sa nám otvára výhľad na Plavecké Podhradie, vrchol Vápennej, i časť Záhoria.

Plavecký hrad bol postavený ako kráľovská pohraničná pevnosť v rokoch 1256 až 1273. Od roku 1394 bol majetkom Stibora zo Stiboríc, po ňom ho až do do 16. storočia vlastnili grófi zo Sv. Jura a Pezinku. Po nich sa stali jeho majiteľmi Balašovci. Vymretím rodu prešiel hrad znovu do kráľovských rúk. Od kráľa Ferdinanda II. ho kúpil za 130 tisíc rýnskych zl. krajinský palatín Pavol Pálffy. Na hrade bola umiestnená aj tlačiareň kazateľa Borzemiszu, ktorý tu tlačil kalendáre a náboženské knihy. Počas Rákocziho povstania ho v roku 1707 poškodilo cisárske vojsko a postupne sa zmenil na zrúcaninu. Tri dni trvajúca delostrelecká paľba hrad prakticky zničila. Hrad bol viackrát prestavaný a nesie stopy gotiky a renesancie.

Preslávil sa i činom Petra Bakiča, ktorý oslobodil z Holíčského hradu Zuzanu Révayovú a chránil ju na Plaveckom hrade. Pod hradom sa nachádza sústava jaskynných chodieb, ktorých spojitosť s hradom nie je vylúčená. A snáď sú v nich ukryté i hradné poklady…

Cez delovú baštu postavenú v 17 stor. sa dá dostať na vrchné nádvorie. Z horného hradu sa zachovala veža a zvyšky paláca, z renesančného dolného hradu veľké delostrelecké bašty.

Plavecký hrad je zaujímavý nielen z hľadiska histórie, ale i výskytu vzácnej flóry a fauny. Slnečné lúče si tu radi vychutnávajú plazy napr. jašterica múrová, alebo jašterica zelená.

V bútľavých bukoch žijú chránené roháče, či fúzače, z ktorých sú niektoré zaradené do červenej knihy ohrozených druhov.

Za zmienku určite stojí i blízke okolie hradu, napr. „vedľajší“ vrch Pohanská, kde sa nachádzalo keltské oppidum, jedno z najväčších na Slovensku. Alebo Prírodná rezervácia Plavecký kras s množstvom krasových prameňov, priepastí, závrtov a jaskynných výklenkov.

4 komentárov
  1. kika
    kika hovorí:

    ano je tam pekne, ale krajsia cesta hore je mimo znackovaneho chodnika po luke s vyhladom na dedinu a potom okolo keltskeho opida

Spätné odkazy a spätné upozornenia

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.